Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius, itkettävä Amy ja maaginen Flow-festivaali – kulttuuritoimitus kertoo vuoden 2015 elämyksistä

Tämä kaikki jäi mieleen kuluneen vuoden kulttuuritarjonnasta HS:n kulttuuritoimittajille ja lukijoille.

Kulttuuri
 
HS
James McCauley / REX
Amy Winehouse
Amy Winehouse Kuva: James McCauley / REX
Sain Sibeliuksen omalle sohvalle

Päätin ottaa säveltäjä Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan tosissani.

Ajoin kolmesti Hämeenlinnaan kuulemaan, kun Sinfonia Lahti soitti Okko Kamun johdolla kaikki seitsemän sinfoniaa. Kansallisoopperassa kuulin uudenlaisen Kullervo-sinfonian, ja ennen joulua istuin Musiikkitalossa jännittämässä viulukilpailun finaalia.

Ostin myös Sibelius-villasukat, pipon ja Jannen viikset -jääkaappimagneetin.

Parasta oli kuitenkin käpertyä seitsemänä lauantaina kotisohvalle seuraamaan Sibelius, Lintu ja RSO -ohjelmaa. Siinä ylikapellimestari Hannu Lintu ja säveltäjä Osmo Tapio Räihälä laittoivat keskusteluissaan säveltäjän kulttuuriseen ja historialliseen kontekstiin ja opettivat kuuntelemaan sinfonioita uudella tavalla, kun RSO jokaisen ohjelman päätteeksi esitti niistä yhden.

Eikä tämä elämys edes haalistu: tv-sarjan näkee yhä Yle Areenassa, ja se on julkaistu myös komeana dvd-boksina.

Suvi Ahola

Podcast-herätys

Tämän vuoden keväästä asti olen kävellyt työmatkat, kauppamatkat ja oikeastaan kaikki muutkin matkat kuulokkeet korvissa. Olen tyrskähdellyt nauruun niin usein, että viimeistään nyt vastaantulijat ovat varmasti pitäneet hulluna: Olen (vihdoin!) löytänyt podcastit.

Suosikiksi on noussut Mystery Show, jossa radiotoimittaja/salapoliisi Starlee Kine selvittää ihmisten pyynnöstä asioita, joissa Google ei voi auttaa. Kenelle kuuluu salaperäinen vyönsolki, jossa on kokinhattu ja leivänpaahdin? Mitä tapahtui newyorkilaiselle videovuokraamolle, joka katosi yön aikana? Ratkaisua tärkeämpää voi kuitenkin olla kymmenen minuutin keskustelu elämästä puhelinpalvelun kanssa. Loistava radiokerrontaa!

Ihmisyys, sattumat, elämä. Kokeilkaa.

Aino Frilander

Etsivä löytää

Hätä ei lue lakia eikä katso säätyä, kun pakottava tarve nyysiä tavaraa iskee. Sen tietää 18 vuotta Stockmannin myymäläetsivänä toiminut Antto Terras.

Riemastuttavan epäkorrektissa ja hauskassa kirjassa Stockmann Yard – myymäläetsivän muistelmat (Like) Terras kertoo mitä kaikkea voi Stokkan kellon alla tapahtua.

Etsivän pitkä koura tavoittaa monenmoista hiihtelijää ammattivarkaista amatööreihin, eikä haaviin jäädä pelkästään Stokkan herkussa, tarvittaessa painellaan varkaan perässä vaikka Hyvinkäälle asti. Kymmenentuhatta kiinnijäänyttä ei voi olla väärässä, Terras on mestari.

Vuoden hauskin kirja.

Heikki Hankimo

Voi mitä teatteria

Se oli maaliskuuta, Kansallisteatterin Lavaklubilla Granta-aikakauskirjan iltamat.

Alkuilta, myöhemmin esiintyvä yhtye teki soundcheckia. Olin sopinut ystävän kanssa treffit, olin ajoissa, istuin jousitettuun sohvaan salin reunaan. Maistoin olutta, oioin hametta, katselin ympärilleni.

Tuolla olivat ainakin Eeva Rohas, Tommi Liimatta ja Antti Holma, he esiintyisivät.

Ihmisiä saapui lisää, pöydät alkoivat täyttyä, ei, tässä ei ole vapaata. Tarjoilija mustissaan kantoi jotakin, katosi vieressäni olevasta ovesta, tuli takaisin.

Soittajat soittivat. Ovi takanani avautui, pääjohtaja Mika Myllyaho perässään teatterin johtokunnan rouvia ja herroja kulki salin poikki ja katosi toiseen kerrokseen.

Bändi alkoi pakata. Edessäni oleva ovi avautui, Krista Kosonen kurkisti saliin.

Hänen tutunkauniisiin kasvoihinsa jotenkin tiivistyi se kokonaisuus. Voi mikä todellinen teatteri, ovia joka suuntaan, kummallista hyörinää.

Kovin elossa, kaikki.

Sanna Kangasniemi

Hämmästyttävä Lotta Kaihua

On melkein aivan sama, mitä näyttelijä Lotta Kaihua esittää, se tekee aina vaikutuksen. Aika usein naurattaa. Hän on synnynnäinen koomikko, jolla on hämmästyttävä rytmitaju.

Helsingin Q-teatterin näyttelijä pystyy luomaan varsin hilpeitä hahmoja usein pieninkin elein. Yksi Kaihuan tämän vuoden taidonnäytteistä oli ns. lähijunakohtaus syksyn näytelmässä Jälkeenjäävät. Mutta se ei suinkaan jäänyt vuoden ainoaksi elämykselliseksi Kaihua-hetkeksi, sillä keväällä hän ilahdutti näytelmässä Jotain toista.

Riitta Koivuranta

Mad Men päättyi, mutta miten?

En uskonut, että enää koskaan voisin rakastaa jotain televisiosarjaa yhtä paljon kuin kolmivuotiaana Onnenpäiviä ja sen komeaa ja karismaattista päähenkilöä Fonzieta. Kunnes sitten tuli vuosi 2008, ja ruutuun ilmestyi komea ja karismaattinen mainosmies Don Draper sekä tämän tähdittämä sarja Mad Men. Noin kolmannen jakson kohdalla olin täysin koukussa tähän 1960-luvun newyorkilaisen mainostoimiston väestä kertovaan sarjaan.

Nyt kun vuoden lopussa yritän muistella, mitä keväällä nähdyissä seitsemännen kauden ja koko sarjan vihonviimeisissä jaksoissa tapahtui, en enää muista. Ei minkäänlaista mielikuvaa!

Ja nyt sen viimein ymmärrän: ei sillä ole väliäkään. Mad Menissä ei ollut kyse juonenkäänteistä. Kyse oli Yhdysvaltain toisen maailmansodan jälkeisestä historiasta, muodista, designista, musiikista. 1960-luvun hengestä. Tunnelmasta.

Tämän kaiken sarja välitti tehokkaammin kuin yksikään aikakautta käsittelevä dokumentti tai kirja. Saapa nähdä, kuinka monta vuosikymmentä pitää elää, että saan taas vastaavan televisioelämyksen.

Mari Koppinen

Ihmeelliset Astrid ja Ingrid

Tanskalaisen Jens Andersenin elämäkerta Astrid Lindgrenistä, Denna dagen, ett liv, avasi uudella tavalla maailmankuulun ruotsalaiskirjailijan elämää pettymyksineen ja menestyksineen. Monella tavalla esikuvallisen ja ihailtavan Lindgrenin elämässä oli varjonsa ja salaisuutensa, jotka Andersen kertoo myötäeläen mutta suoraan. Kirja on tulossa myös suomeksi, lukekaa!

Samaa tarinaa kertoi Kristina Lindströmin ohjaama hieno dokumentti, joka uusittiin joulunpyhinä Yle Teemalla.

Pakko mainita myös toinen aivan ihmeellinen ruotsalaisnainen, jonka elämä sai tänä vuonna kaunista lisävalaistusta.

Stig Björkmanin dokumentti Ingrid Bergman: omin sanoin nojaa kertakaikkisen vangitsevaan kuvamateriaaliin. Kameran takana on usein näyttelijä itse, jonka lahjakkuus ja kauneus olivat omaa luokkaansa. Samoin tahdonvoima, dokumentti kertoo.

Pirkko Kotirinta

Tässä ei olemitään poliittista

Mikäpä taideteos olisi täydellinen. Aika harva. On siis tyydyttävä nerokkaisiin. Kansallisteatterin esitys Onnellisuuden tasavalta on myös siitä hämmästyttävää ja siis erinomaista teatteria, että siinä muoto ja sisältö ovat ihmeellisellä tavalla yhtä.

Ja mistä näytelmässä on kysymys? Yksilökeskeisyydestä, omahyväisyydestä, itsekkyydestä ja narsismista – yhteiskunnallisen kieltämisestä. Tässä ei ole mitään poliittista, kuten näytelmässä toistetaan.

Minna Leino työryhmineen on tehnyt Martin Crimpin tekstistä vaikuttavan esityksen.

Veli-Pekka Lehtonen

Afrikkalainen blues riisui aseista

Flow-festivaali kalliine lippuineen on hyväosaisten ihmisten tapahtuma, jossa näkee kapean otoksen suomalaisista, jotka mekin olemme aika yhdenmukainen joukko.

Onneksi musiikki voi rikkoa kuplan. Elokuinen lämmin ja pimeä yö muuttui taianomaisesti, kun Suvilahden maagiselle Balloon-lavalle nousi malilainen Songhoy Blues.

Yhtye on kotimaassaan joutunut pakenemaan islamisteja – mutta suomalaisyleisöön se tartutti saman tien valtavan ilon. Harvoin näkee muusikoita, jotka hymyilevät yleisössä oleville taukoamatta, läpi koko keikan.

Afrikkalaiset soundit ja perinteinen blues oli yhdistelmä, joka jo itsessään sai hyvälle tuulelle: tasainen, hakkaava rytmi ja bluesin näennäisen lakonisuuden peittoava kupliva ilo. Ensimmäisen maailman ongelmat kutistuivat olemattomiin.

Hanna Mahlamäki

Lallattelun Mozart liikutti kyyneliin

Enpä olisi ikinä uskonut, että Beatlesin uuvuttavan pliisu yhteishyvän ylistys Let It Be liikuttaa minut kyyneliin.

Kai Sinervo
Paul McCartney
Paul McCartney

Ei siihen tarvittu kuin kappaleen tekijä Paul McCartney itse, noin kolmen tunnin ja kaikkiaan 40 kappaleen setti, Tukholman valtava Tele2 Arena sekä oman teinipoikani seura heinäkuun illassa. Paul on jo pappa, mutta jaksaa yhä ilahduttaa, koskettaa ja kannatella käsittämättömiä määriä ihan eri ikäisiä ihmisiä.

En enää koskaan ajattele ikävästi tästä lallattelun Mozartista.

Antti Majander

Lahden syvin olemus

En ole asunut Lahdessa enää 28 vuoteen. Kaupungissa on nykyään uudet ihmiset, uudet talot ja kaupunginosat.

Mutta sillä ei ole merkitystä, koska Antti Sepposen Lahti-näyttelyn valokuvissa näkyi sama Lahti kuin 1980-luvulla: ruma ja riehakas, absurdi ja ankea mutta joskus kauniskin. Sepposen kuvissa esiintyvät henkilöt olivat vieraita, mutta oli helppoa kuvitella mitä he olisivat voineet sanoa ennen kuvan ottamista tai sen jälkeen.

Jotain lakonista ja itseironista, huvittavaa ja jopa liikuttavaa. 1980-luvulla sitä vähän hävettiin, nyt siitä voi olla ylpeä.

Ilkka Mattila

Itkettävän hyvä Winehouse-dokumentti

Kesällä 2007 koin karvaan pettymyksen Seinäjoen Provinssirockissa: sunnuntain pääesiintyjä Amy Winehouse oli perunut keikkansa ”sairastapauksen vuoksi”.

Korvaajaksi oli saatu viime hetkellä suomalainen teinibändi Sturm und Drang. Niin huono diili, että melkein nauratti.

Taisimme naureskella kaveriporukalla myös Winehouselle itselleen. Arvasimmehan, että todellinen syy keikan peruuntumiseen ei ollut sairastuminen vaan muusikolle kliseinen sekoilu alkoholin ja huumeiden kanssa.

Enää ei naurata, päinvastoin. Tänä vuonna ilmestyneen Amy-dokumentin katsomisen jälkeen heikotti ja itketti.

Dokumentti näyttää pelottavan läheltä, kuinka musikaalisesti huippulahjakas, hauska ja karismaattinen Winehouse ahdistui julkisuuden paineiden keskellä ja muuttui säteilevästä nuoresta tähdestä pelokkaaksi, vapisevaksi lapseksi.

Edes intohimo musiikkiin ei pelastanut. Winehouse kuoli alkoholimyrkytykseen 2011.

Mutta ääni jäi. Dokumentissa Amy Winehousen laulu kuulostaa siltä, että hän laulaa, koska hänen on pakko laulaa. Se ääni ei unohdu.

Silja Massa

Cellini riiteli kaikkien kanssa

”Yksi hullu tekee sata muutakin hulluksi”, kirjoittaa kuvanveistäjä Benvenuto Cellini (1500–1571) Omaelämäkerrassaan. Luin kirjaa pahimman kaamoksen aikana, ja Cellinin värikkäät kuvaukset työelämän raadollisuudesta piristivät. Panettelua, välistävetoja, tylytystä, huonoja palkkoja ja suoranaista sabotaasia Cellini tuntui kohtaavan joka paikassa, minne töihin menikin.

Itse hän toki oli hyvä, viisas ja oikeamielinen, joskin kiivas ja tavattoman paha suustaan.

Yleisnero oli myös armoitettu kirjoittaja. Esimerkiksi Perseus-patsaan dramaattinen valaminen on hiuksia nostattavaa lukemista vuosisatojen jälkeenkin.

Leena Pallari

Kirjailija sananvapauden vankilassa

Ehkä suurimman emotionaalisen myllerryksen minussa synnytti Roberto Savianon tapaaminen Torinossa toukokuun lopulla. Kirjailijaa vartoi kymmenkunta kivikasvoista turvamiestä, jotka monitoroivat ympärillä pyöriviä ihmisiä herkeämättä. Se on hinta, jonka hän on ollut valmis maksamaan oikeudestaan käyttää sananvapautta.

Mieleen tulee brittikirjailija Salman Rushdie, jonka ajatollah Khomeini määräsi murhattavaksi 14. helmikuuta 1989 profeetta Muhammedin pilkkaamisesta.

Omertàn, Camorran vaikenemissäännön, rikkonut Roberto Saviano on Mafian vihollinen numero ykkönen Italiassa. Hänen murhaamisensa on sälytetty napolilaiselle Casalesin kartellille.

On vähintäänkin ihailtavaa, että hän jaksaa omasta ahtaasta tilanteestaan huolimatta käydä taistelua oikeudenmukaisemman maailman puolesta ja paljastaa kansainväliset rikollisorganisaatiot housut kintuissa.

Nyt tulilinjalla on kokaiinibisnes.

Jukka Petäjä

Romanttista sotaruostetta

Perillä kävi selville, miksi Prahan-hotellimme oli ollut niin halpa. Kaukaisimmalta metroasemalta majapaikkaan piti ajaa vielä varttitunti bussilla.

Ensimmäisenä aamuna huomasimme, että paikalla on puolensa: vieressä nökötti hiljainen Prahan ilmailumuseo.

Miska Rantanen
Prahan ilmailumuseo.
Prahan ilmailumuseo.

Valtava konekokoelma on todellinen kylmän sodan ulkoilmamuseo. Sen kokoelmiin kuuluu 275 konetta, joista esillä on 110.

Koska isäntämaassa on muitakin rahareikiä kuin vanhojen koneiden entisöinti, suurin osa koneista on viehättävästi rempallaan Stalker-elokuvan hengessä.

Ei tarvitse olla friikki vaikuttuakseen neuvostoliittolaisten 1960-luvun suihkuhävittäjien tai tšekkoslovakialaisista 1920- ja 1930-luvun lentokoneiden menneestä gloriasta.

Miska Rantanen

Pariisi jonotti sananvapauden puolesta

Vuoden pohdituttavin elämys saattoi olla ”Luzin” eli Renald Luzierin kansipiirros Charlie Hebdo -satiirilehden numerossa. Se ilmestyi 14.1., vain viikko 12 ihmisen murhaamisen jälkeen.

Luz menetti murhissa kahdeksan kollegaansa. Kansipiirroksessa mies ellei peräti profeetta itkee käsissään kyltti ”Minä olen Charlie”. Päällä on teksti: ”Kaikki on anteeksi annettu.”

Haastattelin pariisilaisia kannen merkityksestä. Kaikki eivät olleet Charlie Hebdon usein arveluttavankin huumorin ystäviä, mutta tämä numero piti ostaa – sitä myytiin lopulta lähes kahdeksan miljoonaa kappaletta.

Maria Pleskova
Arthur Cambourakis esitteli Charlie Hebdon kantta tammikuussa 2015.
Arthur Cambourakis esitteli Charlie Hebdon kantta tammikuussa 2015.

”Lehden tarkoitus on häiritä kaikkia, kuten aina. Mielestäni kansi on vahva ja kaunis. Itkevä mies, profeetta, ymmärtää uhrien läheisten ja miljoonien ihmisten surun ympäri maailmaa”, 27-vuotias lehden fani Arthur Cambourakis selitti.

Kansi on yllättävän kompleksinen eikä tyhjene yksinkertaistaviin selityksiin. Se jäänee tunnetuimmaksi kuvaksi vuodesta, jolloin anteeksianto kävi harvinaisemmaksi eikä suvaitsevaisuutta juuri suvaittu.

Vesa Sirén

Unenomainen tarina ihmisyydestä

Virolaissäveltäjä Arvo Pärt täytti 80 vuotta syyskuussa, mutta jo toukokuussa häntä juhlittiin Tallinnassa näyttävästi. Tuolloin kantaesitettiin teatteriohjaaja Robert Wilsonin kokoama näyttämöteos Aatamin passio, jonka musiikkina on Pärtin teoksia eri vuosikymmeniltä.

Wilsonin vahva näkemys ja Pärtin meditatiivinen musiikki muodostavat yhdessä unenomaisen tarinan, jossa kerrotaan ihmisen, Aatamin matkasta paratiisista kohti maallista elämää.

Mutta tarinaa ei koskaan kerrota sanoin, vaan verhotuin vihjauksin. Kuulija, näkijä, kokija tehköön itse oman tulkintansa.

Samuli Tiikkaja

Maailma pysähtyy kun vauva nukkuu

Sanokaa mitä sanotte, mutta tämä on ollut hullu vuosi. Maailma tuntuu luiskahtaneen lopullisesti raiteiltaan, tarvitseeko tässä nyt edes luetella miten. Maailmantuska syventyi vuoden aikana niin pahaksi, että monesti teki mieli muuttaa makuupussiin.

Lohtua ahdistukseen tarjosi eräs nukkuva vauva. Valokuvaaja Sami Parkkinen kuvasi viikon ikäisestä pojastaan videon, jossa tämä nukkuu kapalossaan levollisesti, ja haukottelee kerran.

Maailma ja kaikki se paha on jossain kaukana. On vain tämä yksi lapsi, yksi elämä ja uusi toivo. I want the world to stop, sanoo teoksen nimikin.

Kaisa Viljanen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat