Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historia sen näyttää: monikulttuurisuus on ollut tae kaupunkien kukoistukseen

Poikkeuksellinen näyttely valottaa Kiinan kulttuurin loistoa, keisarinnan aikaan. Vahvoista monikulttuurisista kaupungeista kertoo myös tuore kirja.

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Karl Zetterström Världkulturmuseerna
Eläinhahmoinen haudanvartija, n. 709. Keramiikkaa. Luoyangin museo.
Eläinhahmoinen haudanvartija, n. 709. Keramiikkaa. Luoyangin museo. Kuva: Karl Zetterström Världkulturmuseerna

Kiina sijoittaa miljardeja ”uuteen silkkitiehen”, joka ulottuisi Itämerelle asti, ja vahvistaa taloudellista asemaansa Afrikan mantereella, kertoivat uutiset viime vuonna.

Kun Kiinan ja Afrikan taloussiteistä kirjoitettiin laajasti HS:n ulkomaansivuilla äskettäin (HS 2., 4. ja 30.12.), jäin miettimään, missä vaiheessa kiinalaiset jäljet alkavat näkyä myös kulttuurissa, vaikkapa musiikissa.

Afrokiinalaisen musiikin nousu tuntuu kuitenkin lähinnä ajatusleikiltä. Vahvan afroamerikkalaisen perinnön rinnalle ei noin vain kiivetä.

Perinteisen kiinalaisen musiikin perustana on pentatonisuus, viisisävelisyys, mikä lienee tehokas este kiinalaisen musiikin megasuosiolle. (Suomalaisten oma, ikivanha kalevalainen viisisävelisyys joutui uskonpuhdistuksen myötä antamaan periksi toisenlaiselle, läntiselle musiikki-ihanteelle, eikä toipunut enää valtavirtaan. Virret peittosivat loitsut ja runonlaulun poljennon.)

Kiina kuuluu maailman vanhimpiin sivilisaatioihin. Maan kirjalliset lähteet ulottuvat noin 3 500 vuoden taakse. Suunnilleen yhtä paljon ikää on vanhimmilla kreikankielisillä kirjoituksilla.

Kiinan kulttuurin syvistä juurista on tilaisuus tulla hyvällä tavalla muistutetuksi Tukholmassa helmikuun loppuun esillä olevassa näyttelyssä Staden vid Sidenvägen. Vuosia valmisteltu näyttely on kyllästetty arkeologisilla aarteilla. Outoa kyllä, se vetoaa vahvasti myös tunteisiin.

Vitriinien esineillä oli nimetyt omistajansa, runoilla tiedetyt kirjoittajansa. Tarina tarraakin kokijaan paljon vahvemmin kuin museonäyttelyssä, jossa esineistö usein on anonyymia ja jää etäiseksi.

Museon sijasta nyt ollaan sitä paitsi kallion sisälle louhitussa Bergrummetissa. Aiemmin tässä luolastossa on esitelty komeasti niin Kiinan kuulua terrakotta-armeijaa (2010), inkojen kulta-aarteita (2012) kuin afrikkalaisia mestariteoksia Nigerian Ife-kulttuurista (2013–2014).

Staden vid Sidenvägen -näyttely kertoo valtavan rikkaan kulttuuriperinnön omaavasta Luoyangin miljoonakaupungista Itä-Kiinassa Tang-dynastian aikana eli vuosina 618–907 ajanlaskun jälkeen. Samoihin aikoihin Ruotsissa kukoisti Birka, viikinkikaupunki Tukholman saaristossa.

Aivan näyttelyn alussa voi vitriinistä bongata pieniä silkkikankaan paloja. Silkki on kiinalaista, ja se on löydetty kaivauksissa juuri Birkasta. Kankaanpalaset muistuttavat, että Pohjola oli osa vanhoja maailmanlaajuisia kauppareittejä eli Silkkitietä. Se kulki Kiinasta Aasian halki Syyrian Antiokiaan ja muualle Lähi-idässä ja Euroopassa.

Silkkitie hiljeni muun muassa löytöretkien myötä 1400-luvun lopussa.

Birkassa arvellaan enimmillään asuneen noin tuhat ihmistä, Luoyangissa yli miljoona.

Käsi ylös, moniko tietää tai muistaa, että Kiinaa on joskus hallinnut nainen? Omasta päästäni tieto oli kadonnut, jos se oli siellä joskus ollut. Näyttelyn kuvaamana aikana Kiinan johdossa joka tapauksessa vaikutti sen historian ainut naiskeisari, Wu Zetian. Hän hallitsi vuodet 690–705.

Wu oli varakkaasta kodista ja häntä kuvaillaan voimakastahtoiseksi henkilöksi, jota kiinnosti kirjallisuus ja opiskelu. 14-vuotiaana Wu lähetettiin keisarin jalkavaimoksi. Tämän kuoltua hän päätyi luostariin. Aika luostarissa jäi kuitenkin lyhyeksi uudenkin keisarin miellyttyä Wuhun.

Värikkäiden ja osin häikäilemättömien vaiheiden jälkeen Wu nimitti itsensä keisariksi. Kiinan ainoan naiskeisarin kausi oli menestyksekäs mutta lyhyt. Se kaatui Wun rakastajikseen ottamien veljesten mahtailuun, saippuaoopperamaisiin vaiheisiin.

Palataan luolastoon. Näyttelystä käy selväksi, että Luoyang oli aikanaan leimallisen monikulttuurinen kaupunki, mikä ruokki sivistystä. Monikulttuurisuuden ja sivistyksen roolista menestyneissä kaupungeissa (Miletos, Aleksandria, Bagdad, Amsterdam, San Francisco...) kertoo kiinnostavasti myös Ari Turunen tuoreessa kirjassaan Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit.

Vähemmistöjen, mielipiteiden ja uusien ideoiden sietäminen on taannut kaupungeille elinvoimaa ja ollut suorastaan kehittymisen edellytys, Turunen muistuttaa. Jos haluaa menestyä, ei ole varaa suhtautua epäluuloisesti oman kulttuurinsa ulkopuolelta tuleviin ajatuksiin, hän summaa.

Yksi kirjan esittelemistä kaupungeista on Hangzhou, joka oli 1000-luvulla maailman rikkaimpia ja suurimpia metropoleja.

Kiinaan erikoistuneen historioitsija Dieter Kuhnin mukaan Song-dynastian 1000-luku on yksi älyllisesti kiehtovimpia ja stimuloivimpia aikakausia koko ihmiskunnan historiassa. Kirjojen painaminen siirtyi tuolloin luostareista kaikkien saataville laattapainon ansiosta ja luku- ja kirjoitustaito lisääntyivät räjähdysmäisesti. Runous oli kurssissaan. Virkamiehet opiskelivat klassiset runot ulkoa ja heidän tuli osata runoilla itsekin. Runoilla kommunikoitiin virallisissa tilanteissa. Hienot runot auttoivat sosiaalista nousua, huonot saattoivat tuoda jopa kuolemantuomion. Runouden merkitys tulee hyvin esiin näyttelyssäkin, elävin esimerkein.

Tang-dynastian ajalta on säilynyt noin 50 000 runoa, 2 200 eri kirjoittajalta.

Naisten elämä pionien kaupunkinakin tunnetussa Luoyangissa oli vapaampaa kuin ehkä koskaan Kiinan historiassa ennen 1900-lukua. Tämän arvellaan johtuneen nomadikansojen vaikutuksesta. Liikkeessä olevien kansojen säännöt olivat väljemmät kuin hierarkkisemmissa yhteiskunnissa.

Eliittiin kuuluvat naiset saattoivat opiskella ja harrastaa. Joku pukeutui keskiaasialaiseen miesten pukuun, todistaa yksi veistos. Eloisat miniatyyriveistokset esittävät hevospooloa pelaavia naisia.

Sympaattisen 40-senttisen keramiikkaveistoksen tekstin mukaan pyylevät naiset olivat Kiinassa muodissa 700-luvulla.

3d-animaatio esittää Luoyangin loistonsa aikana, ja luolastoon on rakennettu muinaisia kaupunginosia jäljitteleviä tiloja: keisariportti, palatsipuutarha, markkinat. Lapsille on reittinsä, jonka varrelta voi keräillä kiinalaisia leimoja passiin.

Taustalla soi kiinalainen musiikki, kiehtovasti outo. Entä mitä tulevaisuudessa, uuden silkkitien myötä? Vahvistuuko Kiinan kulttuuri vai kokeeko vaikka musiikki kalevalaisten rytmien kohtalon?

Uskonpuhdistuksen sijasta muutoksen voimina jylläävät nyt internet ja kapitalismi.

Staden vid Sidenvägen, Bergrummet, Skeppsholmen, 28.2.2016 saakka. www.vardlskulturmuseerna.se

Karl Zetterström Värlsdkulturmuseerna.
Ratsastava nainen Tang-dynastian ajalta (618–907). Luoyangin museo.
Ratsastava nainen Tang-dynastian ajalta (618–907). Luoyangin museo.
Henan Provincial Administration of Cultural Heritage
Kukkaa pitelevä istuva nainen. Tang-dynastian (618–907) aikainen keramiikkateos, korkeus 37 cm. Xi´nan County Museum.
Kukkaa pitelevä istuva nainen. Tang-dynastian (618–907) aikainen keramiikkateos, korkeus 37 cm. Xi´nan County Museum.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat