Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Motörhead särki paikkoja, ryyppäsi ja soitti

Motörheadin Lemmy kävi Suomessa kymmeniä kertoja, mutta usein kerrotut tarinat 1960-luvun vierailuista ovat todennäköisesti legendaa.

Kulttuuri
 
Tapio Vanhatalo
Lemmy Kilmister kirjoitti nimikirjoituksen fanin rintaan Lappeenrannan raviradalla elokuussa 1982.
Lemmy Kilmister kirjoitti nimikirjoituksen fanin rintaan Lappeenrannan raviradalla elokuussa 1982. Kuva: Tapio Vanhatalo

Maanantaina kuollut Motörheadin kantava voima Ian ”Lemmy” Kilmister kävi Suomessa kymmeniä kertoja. Mutta mikä oli niistä ensimmäinen?

Totuus on hieman mutkikas selvittää, sillä legendoista liikkuu paljon legendoja.

Nuori Lemmy pääsi uransa alkuun Rockin’ Vickers -yhtyeen kitaristina 1960-luvun puolivälissä. Yhtye teki Suomessa kaksi kiertuetta, jotka ulottuivat Rovaniemelle ja Tornioon asti.

Vuosikymmeniä on elänyt tarina, jonka mukaan parikymppinen Lemmy olisi ollut tuolloin mukana.

Tarina perustuu huhuihin ja Suosikki-lehdessä 1980-luvulla julkaistuihin väärinkäsityksiin, sanoo Live in Finland -kirjan kirjoittaja Mikael Huhtamäki.

”Ainuttakaan Lemmyn kuvaa, nimmaria tai nimimainintaa ei ole löytynyt aikalaislähteistä Suomesta. ’Muistikuvia’ Lemmyn täällä vierailusta on alkanut ilmaantua vasta 80-luvun alussa”, Huhtamäki sanoo.

Sekaannus on ymmärrettävä, sillä Lemmystä on olemassa valokuva, jossa hän on pukeutunut saamelaisasuun. Lapinpuvut olivat kuitenkin tuliaisia, ja kuva on otettu Englannissa. Lisäksi yhtyeessä soitti ennen Lemmyä eli Ian Kilmisteriä tämän kaimamies Ian Holbrook – joka esiintyy esimerkiksi HS:n lehtijutussa 1965 pelkällä etunimellään.

Epäselvyyttä ei sen sijaan ole siitä, että Lemmy saapui Suomeen juhannuksena 1979.

Motörhead oli julkaissut ensimmäisen suurteoksensa Overkillin maaliskuussa 1979. Suhteellisen tuntematon bändi oli kiinnitetty juhannuksen Punkarock-festivaalille Punkaharjulle.

Paikalla oli myös Hurma-pienlehden toimitus. Nuoret lehdentekijät kävelivät bussiin ja kysyivät haastattelua, jonka Lemmy myönsikin. Haastattelu jäi kesken, kun Hurriganes alkoi soittaa ja Lemmy siirtyi katsomaan Hurriganesin keikkaa.

Motörheadin ensiesiintymistä maassamme todistanut yleisö ei osannut arvostaa näkemäänsä.

Tästä Motörheadin ensimmäinen Suomen-reissu vasta alkoi.

Punkaharjun olosuhteet eivät olleet Motörheadille mieleen, vaan surkea äänentoisto sai soittajat tuhoamaan vuokrakaluston. Myös hotellihuoneet saivat rock’n’roll-käsittelyn.

Jossain vaiheessa järjestäjät huomasivat tuhotyöt. Motörhead pidätettiin Helsinki–Vantaan lentoasemalta, ja yhtye pääsi valtakunnanuutisiin.

”Englantilaiselle pop-yhtyeelle äkkilähtö Suomesta”, otsikoi HS 27.6.1979. ”Sisäministeriön ulkomaalaistoimisto kehotti tiistaina kuutta pop-muusikkoa poistumaan maasta. Vantaan poliisiputkassa hellepäiviä viettänyt Motorhead-yhtye saatettiin poliisien valvonnassa sopivaan lentokoneeseen. Muusikoiden hotellihuoneiden seinät oli mm. voideltu voilla ja irtaimisto hajotettu”, HS kirjoitti.

Motörhead selvisi seikkailusta ilman maahantulokieltoa ja lähetti vuotta myöhemmin Suomen poliisille kohteliaat terveiset Ilta-Sanomien toimittaja Rita Tainolan välityksellä.

Motörheadin marraskuussa 1981 soittamalla Jäähallin keikalla yhtye oli uransa ehdottomalla huipulla, mutta jo rakoilemassa. Kitaristi ”Fast” Eddie Clarke riiteli bändin kanssa niin rajusti, että ehti jo lentää Lontooseen. Clarke saatiin houkuteltua Helsinkiin, ja hän erosi bändistä vasta toukokuussa 1982.

Jäähallilla Motörhead tarjosi huikean keikan, jota järjestäjät yrittivät sabotoida sytyttämällä saliin valot.

”Yleisöllä menee entistä lujempaa, viranomaiset pelkäävät mellakkaa ja uhkaavat keskeyttää konsertin. Jäähallin kattovalot sytytetään yleisön rauhoittamiseksi”, kirjoitti Markku Fagerlund HS:ssä.

Jäähallit vaihtuivat yhä pienempiin kyläjuhliin. Lappeenrannan raviradalla 1982 bändi soitti niin kovaa, että Ilta-Sanomien mukaan ”Motörhead kuului Neuvostoliitossakin”.

Tunnelma yhtyeessä oli muuttunut apeaksi. ”’Olen jo 37-vuotias enkä tahdo kuolla’, Lemmy miettii seuratessaan sadetta hotellihuoneensa ikkunasta”, Ilta-Sanomat kirjoitti Lappeenrannan keikkaa edeltävistä tunnelmista. Lemmyn kiertue tietenkin jatkui vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Heinäkuussa 1985 urheiluseura Pellon Ponsi oli kiinnittänyt vetonaulaksi Motörheadin. Yhtye ilmestyi sovitusti, mutta lava oli sille liian pieni ja sulakkeet väärät. Lavaa ryhdyttiin kiireesti suurentamaan, mutta erään paikallisen mukaan Pellon ”terveyskeskus olisi pitänyt pimentää”, jotta yhtyeen vahvistimille olisi saatu tarpeeksi sähköä.

Pellon Ponsi ei ollut muutenkaan tehnyt taustatöitään kovin huolellisesti. Kun neuvottelut lavajärjestelyistä polkivat paikallaan ja ”muusikot alkoivat jäykistyä”, Motörhead vaati neuvottelujen notkistamiseksi ruotsalaista Absolut-votkaa.

Tällainen vaatimus oli järjestäjille ennen kuulumaton. ”Ennenkin on annettu lopputili sellaisille esiintyjille, jotka ovat tulleet päissään lavalle. Emme me voi ruveta ostamaan viinaa soittajille”, Pellon Ponnen edustaja kommentoi tuolloin Lapin Kansalle torniolaislehden mukaan.

Se keikka jäi soittamatta.

Kiertueen toinen keikka Närpiössä onnistui, sillä närpiöläiset lupasivat toimittaa yhtyeelle riittävästi viskiä ja olutta.

Motörheadin ja Suomen liitto taltioitiin kesällä 1988, kun Motörhead äänitti Ahveniston moottoriradalla toisen livelevynsä Nö Sleep At All.

Aallonpohjasta Motörhead palasi hiljalleen jäähallisarjaan ja esiintyi Suomessa lähes vuosittain kesäfestivaaleilla ja toisinaan pienemmissä, toisinaan isommissa saleissa. Harvinainen merkkipaalu nähtiin Turun Ruisrockissa 2004, jolloin Lemmy nousi lavalle vanhan yhtyeensä Hawkwindin kanssa.

Elämänsä kolmanneksi viimeisen keikan Lemmy soitti Helsingin Jäähallissa Suomen itsenäisyyspäivänä.

Motörhead lähetti Lontoosta terveisiä Suomen poliisille Ilta-Sanomien toimittajan Rita Tainolan välityksellä elokuussa 1980.
Motörhead lähetti Lontoosta terveisiä Suomen poliisille Ilta-Sanomien toimittajan Rita Tainolan välityksellä elokuussa 1980.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat