Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Downton Abbey -jaksoarvio: Loppu häämöttää jo, yhyy

Kulttuuri
 
Nick Briggs
Edith (Laura Carmichael) ja Bertie (Harry Haden-Paton) taisivat sittenkin saada toisensa.
Edith (Laura Carmichael) ja Bertie (Harry Haden-Paton) taisivat sittenkin saada toisensa. Kuva: Nick Briggs

Tämä on arvio Downton Abbeyn päätöskauden yhdeksännestä jaksosta. Kirjoitus sisältää juonipaljastuksia. Kauden jokaisesta jaksosta julkaistaan arvio aina sarjan esityksen jälkeen keskiviikkoisin osoitteessa hs.fi/kulttuuri.

Myönnän: olin aivan väärässä. Ennen eilistä jaksoa olin nimittäin varma, että Downton Abbeyn päätösjakson kohokohta olisi ollut Edithin ja Bertien latautunut uudelleenkohtaaminen. Se olisi nähty vihoviimeisen jakson loppupuolella, huolellisesti valmisteltuna suurena kliimaksina, jossa kyyneleet olisivat lopulta valuneet vuolaina – televisiovastaanottimen kummallakin puolella. Ja kaikki olisi päättynyt suuriin seurapiirihäihin.

Mutta niin ei käynyt, ja kysymys kuuluukin: mistä ihmeestä Julian Fellowes oikein aikoo kehittää päätösjakson kliimaksin?

Toki monta kiinnostavaa juonilinjaa on vielä kesken, kuten Bertien äidin mahdollinen yritys poikansa avioliiton estämiseksi, lady Crawleyn sinnikäs pyrkimys ohittaa lordi Merton -paran inhat perilliset, Batesien perheenlisäys sekä Daisyn ja Andyn (mahdollinen) rakkaustarina. Mutta ei näissä missään ole ainesta Suureksi Huipennukseksi.

Eikä sitä ole hovimestari Sprattinkaan tarinassa, niin mahtava hahmo kuin hänestä onkaan päätöskauden aikana kehittynyt ja niin malttamattomana kuin odotankin (todennäköistä) kohtausta, jossa Denker kielii leskikreivittärelle Sprattin salaisuuden, ja saa ehkä jopa nenilleen!

Hovimestari Carsoninkaan dramaattisessa tilanteessa ei ole huipennuspotentiaalia, sillä kaikki päättynee hyvin. Vaikka Carson taisi käsittää lady Maryn "muutokset" kehotukseksi irtisanoutua, oikeasti kysymys lienee hänen töidensä vähentämisestä. Ja paljosta muuten vetoa, että Thomas palaa kartanoon jakamaan Carsonin hommia. Ei hänen huokailuaan uudessa paikassa olisi muuten nähty lainkaan. (Voin myös olla taas aivan väärässä.)

Nick Briggs
Thomas (Robert James-Collier, oik.) lähti kartanosta, mutta lähtikö lopullisesti?
Thomas (Robert James-Collier, oik.) lähti kartanosta, mutta lähtikö lopullisesti?

Ehkä kliimaksiksi on ajateltu Edithin ja Bertien hulppeita seurapiirihäitä, joihin koko sarja arvatenkin päättyy. Pieni pettymys se kuitenkin olisi, joten toivotaan että käsikirjoittajan hihassa on vielä joku yllätyskortti.

Tai sitten päätösjakson ei ole tarkoituskaan olla grande finale vaan decent farewell. Se ”totuudenmukainen ja elämänmakuinen loppu”, jollaisen Julian Fellowes näyttelijä Joanne Froggattin mukaan (HS 29.12.) halusi rakkaalle sarjalleen tehdä.

Mielettömän hienon kahdeksannen jakson ja viiden viikon odotuksen jälkeen eilinen jakso tuntui vähän laimealta. Syy on siinäkin, että se jäi dramaturgisesti täysin kesken, kiitos Ylen hölmön ratkaisun pilkkoa jakso kahtia. Kunpa olisimme nähneet päätöksen alkuperäisessä muodossaan. Silloin intensiteettikin olisi varmasti ollut aivan eri luokkaa.

Nautinnollista katsottavaa eilinenkin silti oli. Ihailen edelleen sitä, kuinka taitavasti kerronta siirtyy kohtauksesta toiseen ja kuinka valtavaa joukkoa ihmisiä ja juonia sarjassa pystytään pyörittämään täysin luontevasti. Ja dialogi, se tekee sarjasta aivan erityisen.

Downton Abbey on paitsi perinteinen pukudraama, perhesarja ja sosiohistoriallinen oppitunti myös hyvin nokkela tapakomedia. Sarjan one-linerit ovat jo kuuluisia, ja mikä parasta, niitä kuullaan muidenkin kuin alan supermestarin leskikreivittären suusta.

Oih, haikeus alkaa jo vallata alaa: pian tämä kaikki on ohi, miten sen oikein kestää?! Onneksi viimeiset 50 minuuttia ovat vielä jäljellä. Ensi viikkoon siis!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat