Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhlaviikkojen johtaja: lisää intoa kulttuuriin

Topi Lehtipuu odottaa uudelta vuodelta ”kulttuuria joka hämmästyttää, naurattaa ja itkettää”. Helsingin juhlaviikkojen ohjelmassa on luvassa jotain uutta, mutta isompia muutoksia tapahtuman uusi johtaja lupaa vasta vuodelle 2017.

Kulttuuri
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Topi Lehtipuu lupaa intoa Helsingin kulttuurielämään.
Topi Lehtipuu lupaa intoa Helsingin kulttuurielämään. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Kuka?

Topi Lehtipuu

 Syntynyt 24. maaliskuuta 1971 Brisbanessa Australiassa, varttunut Tampereella.

 Opiskeli Sibelius-Akatemiassa pianon- ja viulunsoittoa, kuoronjohtoa ja laulua.

 Toimi 1990-luvulla Höyry-kone-yhtyeen viulistina ja laulajana.

 Ensimmäisen oopperarooli Taikahuilun Tamino Théâtre des Champs-Elyséessä Pariisissa.

 Saavutti nopeasti menestystä varsinkin Mozart- ja barokkiohjelmistossa.

 Joroisten musiikkipäivien taiteellinen johtaja Jan Söderblomin ohella vuosina 2004–2010.

 Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja 2010–2015.

 Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtaja lokakuusta 2015 alkaen.

”Olen halunnut laittaa joitakin uusia ituja liikkeelle jo tänä vuonna”, kertoo Topi Lehtipuu loppukesän 2016 Helsingin juhlaviikoista. Lehtipuu valittiin juhlaviikkojen johtajaksi vuosi sitten, ja tämän vuoden festivaali on ensimmäinen, jonka hän on suunnitellut.

Juhlaviikkojen ohjelma julkistetaan vasta huhtikuussa, eikä Lehtipuu paljasta ohjelmasta vielä sen enempää. ”Jotain uutta on tulossa, mutta ei vielä laajasti. Vasta vuonna 2017 muutos on suurempi.”

Lehtipuu painottaa, että Juhlaviikoilla on ansiokas menneisyys, eikä uudistamisessa ole kyse siitä, että taso olisi ollut aiemmin huono.

Taide ja yhteiskunta kuitenkin muuttuvat jatkuvasti, ja taidetapahtumien on syytä muuttua niiden mukana. Millaista kulttuuria Suomi siis tarvitsee vuonna 2016?

”Kulttuuria joka hämmästyttää, naurattaa, itkettää, ottaa kantaa ja innostaa puhumaan naapurin kanssa”, Lehtipuu vastaa.

”Suomessa on kunniakkaat perinteet yhteiskunnallisesta taiteesta, aina Minna Canthista ja Ilmari Kiannosta alkaen. Toisaalta taide on vastannut myös viihdyttävyyden tarpeisiin. Taiteen vastaanottaminen riippuu paljon myös vastaanottajasta itsestään. Jollekin tärkeää on kantaaottavuus, toiselle laatu, toiselle monitaiteisuus, toiselle viihdyttävyys.”

Lehtipuu on siis hyvin tietoinen sekä suomalaisen taiteen että johtamansa festivaalin kunniakkaista perinteistä. Miten sitä pystyisi uudistamaan?

”Festivaaliohjelmaa suunnitellessani minulla on aina mielessä jokin teema, johon yleisön on mahdollista tarttua. Monitaiteisuudessa on vielä paljon tutkimattomia mahdollisuuksia. Mutta samalla luotan siihen, että ihmiset tekevät teoksista aivan omat tulkintansa, joita en itse pysty ennustamaan.”

Lehtipuu viittaa shakespearelaiseen korkean ja matalan kulttuurin yhdistämiseen, jossa monipuolinen teos mahdollistaa monenlaiset tulkinnat, katsojan omasta tulkintakehyksestä riippuen.

Samanlaiseen kaksoisvalotukseen Lehtipuu viittaa kysyttäessä, pitäisikö kulttuurilla pyrkiä vaikuttamaan Suomen henkiseen tilaan.

Hän kokee, ettei sitä voida käsitellä monoliittisena kokonaisuutena.

”Suomessa on 5 471 753 henkistä tilaa, joista jokaisella on vielä oma päivärytminsä”, Lehtipuu pohtii.

”Miten siis määritellä kokonaisen maan tila? Keskustelua hallitsee aikojen apeus talouden ja psykologian tärkeän liiton näkökulmasta. Onnellisuuden hiljainen jakaminen ja rakentavat teot talouden kehyksen sisällä ja siihen vaikuttaen ovat osa suomalaista henkistä tilaa. Niitä pitäisi tuoda enemmän esiin.”

Tehtyään useiden vuosien ajan laulajanuraa maailmalla Topi Lehtipuu on jo pitkään pitänyt Pariisia kotipaikkanaan. Sen vuoksi hän näkee Helsingin nyt tuorein silmin.

”Kolmentoista vuoden jälkeen olen hyvin innostunut paluumuuttaja Helsingissä. Odotan uutta tutustumista Helsinkiin. Seuraan myös mielenkiinnolla, millaisia uusia aloitteita Juhlaviikkoihin vertautuvilla festivaaleilla maailmalla tehdään, ja samanlaisen innon välittäminen Helsingin kulttuurielämään olkoon minun uudenvuodenlupaukseni.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat