Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taide tekee keräilijän kodin

Kaisa Viljanen HS
Kuka?

Rafaela Seppälä

 Syntynyt 1954 Helsingissä.

 Opiskeli valtio- ja yhteiskuntatieteitä Pariisissa, valmistui Columbian yliopiston journalistikoulusta New Yorkissa 1976.

 Lehtikuvan toimitusjohtaja 2001–2004. Työskenteli sitä ennen muun muassa AFP:ssä ja Le Figarossa Pariisissa.

 Sanoman suuromistaja ja hallituksen jäsen. Vanhemmat Rafael ja Patricia Seppälä (os. Erkko).

Kun Rafaela Seppälä kertoo taiteen keräilystä, katsoo hänen aviomiehensä, galleristi Kaj Forsblom vierestä – takan päälle ripustetusta, Julian Schnabelin tekemästä muotokuvasta.

”Tämä ei ole minun kokoelmani, vaan Kaj’n ja minun kokoelma. Jokaisen tänne tulevan esineen pitää saada meidän molempien hyväksyntä”, Seppälä sanoo.

Hän puhuu keräilemisestä me-muodossa.

”Olemme tehneet tätä yhdessä. Kokoelma perustuu Kaj’n hirveän pitkään kokemukseen taiteesta, ja minun Pariisin-vuosiini, jolloin olin hirveästi taiteen kanssa tekemisissä”, Seppälä kertoo, ja melkein samassa Kaj Forsblom tuleekin tervehtimään.

Kaj Forsblomilla tulee 40 vuotta galleristina täyteen vuonna 2017.

Rafaela Seppälä asui vuosia Pariisissa. Hänen ensimmäinen aviomiehensä, ranskalainen Denis Paul Noyer on taiteilija.

Seppälä ja Forsblom tapasivat ensimmäisen kerran Pariisissa Fiac-taidemessuilla 90-luvun lopussa. Joulukuussa juhlittiin 15-vuotishääpäivää.

”Kokoelma on meidän avioliittomme tarina. Meillä on hämmästyttävän samanlainen maku”, Seppälä sanoo.

Olemme Seppälän ja Forsblomin kodissa eteläisessä Helsingissä.

Taatelikakku tuoksuu. Kahvit juodaan Tapio Wirkkalan suunnitteleman pöydän ääressä. Sen yllä roikkuu Paavo Tynellin riipusmainen valaisin 30-luvulta. Katse imeytyy seinien näyttäviin taideteoksiin – valtavaan Leena Luostarisen maalaukseen, David Hockneyyn ja Keith Haringiin.

”On hauska yhdistää designia ja taidetta, mutta esineitä pitää myös käyttää”, Seppälä sanoo. Vieraan takki ripustettiin Paimion parantolasta peräisin olevaan kaappiin.

Paitsi pariskunnalle, asunto on koti myös heidän valtavalle, yli tuhannen teoksen taide- ja designkokoelmalleen. Kaikki ei tietenkään mahdu samaan aikaan esille, vaikka asunnossa satoja neliöitä onkin. Kokoelmaa hoitava Ritva Väänänen työskentelee myös täällä, ja muun muassa huolehtii teosten lainaamisesta Suomeen ja ulkomaille.

Rafaela Seppälä on Sanoman hallituksen jäsen ja neljänneksi suurin omistaja. Vuoden 2014 verotuksessa hänen pääomatulonsa olivat noin 7,6 miljoonaa euroa.

Halutessaan Seppälä voisi ostaa monia maailmalla himottuja taideteoksia, hintalapusta välittämättä. Mutta tämänkin mittakaavan taidekeräilyssä rahaa enemmän puhuu sydän. Pitää tehdä niin kuin se sanoo, Seppälä painottaa.

”Kun jokin saa kananlihalle, se on hyvä merkki. Se kertoo liikutuksesta, ja sitten ostamista voi harkita”, hän sanoo.

Millaiset teokset Seppälään sitten purevat?

”Tulepas katsomaan”, hän sanoo, johdattaa yhteen asunnon oleskelutiloista ja osoittaa kattoon. Sulavalinjainen musta kaari näyttää uhmaavan fysiikan lakeja ja roikkuvan tyhjän päällä. Kyseessä on saksalaisen Otto Bollin minimalistinen teos. Mutta miten ihmeessä se toimii?

Sitä Seppälä ei suostu kertomaan. ”Ei aina tarvitse tietää. Kysymysten herättäminen on taiteen tehtävä. Teoksessa pitää olla jokin ärsyke, se ei voi olla vain kaunis”, hän sanoo.

”Bolliin me vain ihastuttiin molemmat. Hyvät teokset koskettavat. Ei sitä kannata monimutkaistaa.”

Päätökset saattavat syntyä nopeasti, mutta niitä ei koskaan tehdä heppoisin perustein.

”Olemme nopealiikkeisiä. Tiedämme mitä katsomme, jos emme, otamme selvää. Taiteen kerääminen on silti eniten vaistonvarainen asia”, hän sanoo.

Vaistoihin ja tunteeseen voi luottaa, kun niiden taustalla on vuosikymmenten kokemus kansainvälisestä taiteesta.

Seppälän ja Forsblomin kokoelman mittakaava ja arvo konkretisoituu, kun emäntä luotsaa vieraat hengästyttävälle tutustumiskierrokselle asunnon uumeniin. Tänne moni haluaisi, mutta harva pääsee. Jokainen tila kylpyhuoneesta alkaen on sisustettu taiteella.

Muotoilija Harri Koskinen on suunnitellut suomalaiselle taidelasille mustat hyllyt, jotka valaisevat maljakot ja muut esineet ylhäältä ja alhaalta.

”Katso kuinka liikuttavia nämä Gunnel Nymanin ruusunpunaiset kulhot ovat. Nämä ovat niin kauniita esineitä, mutta vitriineissä ne näyttävät helposti kököiltä”, Seppälä sanoo.

Seppälä ja Forsblom ovat asuneet nykyisessä kodissaan 12 vuotta. Taidetta varten se remontoitiinkin.

Kaikesta näkee, että emäntä pitää sisustamisesta. Sekä perheelle että edustamiseen tarkoitetut huoneet on harkiten täytetty designhuonekaluilla ja taideteoksilla. On kaunista ja viihtyisää.

Kirjasto on kattoon asti täynnä taidekirjoja. Seinällä on 60-luvun Picasso ja Wassily Kandinskyn guasseja.

Pääsalissa Markus Lüpertzin mieshahmoa esittävässä pronssiveistoksessa roikkuu jouluköynnöstä, vierellä nököttävät olkipossut.

”Tätä ne eivät museossa tekisi, mutta eihän siitä mitään haittaa ole”, Seppälä sanoo. ”Lapsenlapseni kutsuvat veistosta Bobiksi.”

Kierros jatkuu, ja toinen toistaan isommat taideteokset ja nimekkäämmät taiteilijanimet vilistävät vieraan silmissä. Kokoelman teokset ovat museoluokan taidetta. Ne eivät mitenkään mahtuisi keskivertokotiin, moneen museoonkin tekisi tiukkaa.

Korkeaa porrashuonetta hallitsee Julian Schnabelin lähes viisi metriä korkea maalaus, ja amerikkalaisen Ross Blecknerin sinisten maalausten kolibrit kuin lentävät kattoikkunaa kohti. Taiteilija tuli itse asentamaan 80-osaisen maalaussarjan. Porraskaiteen valoi kuvanveistäjä Pekka Jylhä.

Rafaela Seppälän oman työhuoneen teokset kuvastavat kokoelman monipuolisuutta. Olli Lyytikäinen, Esko Männikkö, Nan Goldin ja amerikkalais-iranilainen Sara Rahbar. Vanhaan palkkikameraan tehty teos oli lahja Juhani Harrilta silloin, kun Seppälä oli Lehtikuvan toimitusjohtaja.

Kun Seppälä ja Forsblom ostavat taidetta, he haluavat parasta. Ja heillä on siihen varaa. ”Panostamme siihen, että teokset ovat taiteilijan tärkeimpiä töitä”, Seppälä sanoo. Ruokasalin mittava Jannis Kounelliksen teos on esimerkiksi hankittu taiteilijan oman olohuoneen seinältä.

Valtaosa kokoelman taiteilijoista on ulkomaisia. Kokoelmassa on paljon 1980-luvun merkittäviä kansainvälisiä taiteilijanimiä, mutta myös nuorempia, esimerkiksi 70-luvulla syntyneitä taiteilijoita. Seppälä ja Forsblom ovat halunneet tuoda Suomeen teoksia, jotka eivät tänne muuten päätyisi. Useimmilla suomalaisilla museoilla ei olisikaan varaa teoksiin, joita kokoelmasta löytyy.

Seppälä ja Forsblom matkustavat jatkuvasti ympäri maailmaa taiteen perässä, messuille ja työhuoneisiin.

”Esimerkiksi viime vuonna New Yorkin Nada-messuilta löysimme aivan fantastisen nuoren taiteilijan, Adam Winnerin. Nyt Forsblomille on tulossa hänen näyttelynsä”, Seppälä sanoo.

Omaa kokoelmaa kartuttavan keräilijän ei tarvitse perustella valintojaan rahoittajalle tai lautakunnalle. Persoonan näkyminen on sekä yksityiskokoelmien vahvuus että heikkous.

”Keräilijällä on vapaus. Hän voi sallia itselleen virheitä. Voi olla, että joskus joku ylipuhuu ostamaan teoksen, joka ei sitten olekaan sitä mitä piti, tai teos ei vain löydäkään paikkaansa.”

Mutta yksi periaate sitoo. Kuormasta ei syödä.

”Emme hanki teoksia omista näyttelyistämme muuten kuin jos niistä jää jotain yli. Muu ei olisi reilua Kaj’n asiakkaille. Silloin galleristin ja keräilijän roolit eivät riitele.”

Taiteen uskomattomasta määrästä huolimatta asunnossa näyttää kodilta eikä museolta. Koti on toki hyvin hulppea, suorastaan aristokraattisen oloinen. Mutta ripustus on tehty niin taiten, että se antaa tilaa sekä taiteelle että ihmisille.

”Taiteen kanssa pitää voida elää. Taide tekee kodin”, Seppälä sanoo. Hän kertookin jumppaavansa Otto Bollin teoksen alla, Nam June Paikin installaation vieressä.

Vanhempi taide Seppälän ja Forsblomin kokoelmassa on osin perittyä, osin hankittua. Yksi merenpuoleisista kabineteista on täynnä kotimaista arvotaidetta. On Hugo Simbergin tutkielma Tampereen tuomiokirkon freskoja varten, on Ellen Thesleff, Akseli Gallen-Kallela, Maria Wiik. Eero Erkon Pekka Haloselta saama alttaritaulu Tuonen lehto on ollut perheessä aina.

Tarvittaessa huoneen ikkunan eteen laskeutuu valkokangas, jolle heijastetaan Eija-Liisa Ahtilan videoteos Kalastajat, jossa malilaiset kalastajat yrittävät päästä kiikkerällä paatilla vesille.

Kun vierailija alkaa potea jo lieviä Stendhalin syndrooman oireita vie Seppälä meidät erilliseen huoneistoon samassa talossa. Se on oikeastaan kuin todella iso galleria. Tilaa hallitsevat Damien Hirstin valtavat perhosmaalaukset ja HC Bergin lasisista pääkalloista koostuva kattokruunu, nuoruustyö. Takahuoneessa odottaa Anselm Kieferin maalaus. Charles Sandisonin teksti-installaation sanat vilistävät ruokasalin seinillä. Sitten on vielä Wilhelm Sasnalia, Tony Oursleria, Anish Kapoor, Subodh Gupta...

On vaikea kuvitella, että suomalainen keräilijä voisi pistää enää tätä paremmaksi. Seppälä ei kerro, paljonko teoksia he vuosittain ostavat, tai millaisia summia he taiteeseen sijoittavat. On selvää, että kokoelma on Suomen merkittävimpiä kansainvälisen nykytaiteen kokoelmia, jollei merkittävin. Teosten arvot mitataan kymmenissä ja sadoissatuhansissa euroissa. Kokoelman taiteilijoiden teoksia esitetään Lontoon Tatessa ja New Yorkin Momassa.

Seppälän ja Forsblomin suunnitelmissa on avata kokoelma yleisölle myöhemmin. Jos Guggenheim ei koskaan toteudu, onko seuraava projekti Seppälä Forsblom -museo?

Seppälä on Guggenheim Helsingin tukisäätiön hallituksen jäsen ja Guggenheim Helsinkiin -yhdistyksen puheenjohtaja ja kertonut haluavansa rahoittaa museota.

”Ei me omaa museota laiteta”, Seppälä nauraa. ”En rupea spekuloimaan, mutta se voi olla jokin muoto josta ei vielä tiedetä yhtään mitään.”

Se on varmaa, ettei teoksia piiloteta varastoihin. Seppälä harmittelee sitä, jos taide jää museoissa varastoihin.

”Ei taide ole mitään suurta ja mystistä. Sitä pitää katsoa, ja sen kanssa voi hyvin myös elää. Taide antaa hirveästi energiaa”, hän sanoo.

Sarja päättyy. Aiemmat osat julkaistu 26.9., 29.10., 13.11. ja 23.12.

Jukka Gröndahl / HS
Takkahuonetta valaisee Paavo Tynellin suunnittelema valaisin. Kaj Forsblomin muotokuvan teki Julian Schnabel.
Takkahuonetta valaisee Paavo Tynellin suunnittelema valaisin. Kaj Forsblomin muotokuvan teki Julian Schnabel.
Jukka Gröndahl / HS
Sean Scullyn pastelli kohtaa vanhan taiteen kodin historiahuoneessa. Akseli Gallen-Kallelan maalaamassa muotokuvassa on Rudolf Erkko. Takan yllä on Pekka Halosen Tuonen lehto.
Sean Scullyn pastelli kohtaa vanhan taiteen kodin historiahuoneessa. Akseli Gallen-Kallelan maalaamassa muotokuvassa on Rudolf Erkko. Takan yllä on Pekka Halosen Tuonen lehto.
Jukka Gröndahl / HS
Leandro Erlichin teos La Vitrina Cloud Collection (London) kuvaa erilaisia pilviä.
Leandro Erlichin teos La Vitrina Cloud Collection (London) kuvaa erilaisia pilviä.
Jukka Gröndahl / HS
Subodh Guptan veistos Cocoon koostuu perinteisistä intialaisista padoista.
Subodh Guptan veistos Cocoon koostuu perinteisistä intialaisista padoista.
Jukka Gröndahl / HS
Markus Lüpertzin Titan on saanut ylleen jouluköynnöksen.
Markus Lüpertzin Titan on saanut ylleen jouluköynnöksen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat