Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Halusin kertoa, millaista arki on juopon näkökulmasta”, sanoo esikoiskirjailija Kalle Lähde

Raitistunut esikoiskirjailija ammentaa omasta päihde­painajaisestaan.

Kulttuuri
 
Tommi Tuomi
Kalle Lähde
Kalle Lähde Kuva: Tommi Tuomi

Tipaton tammikuu?

”Alkoholistin kannalta hölmömpää ajatusta ei ole”, Kalle Lähde, 48, sanoo.

Hän tietää. Koska on ollut. Pitkään. Pahasti.

”En tarkoita, etteikö alkoholisti voisi olla juomatta koko tammikuun”, Lähde jatkaa.

”Ties vaikka helmikuun puoliväliin saakka. Mutta sitten repeää. Ja sen jälkeen otetaankin sitten juomattomuuden vahinkoa oikein urakalla takaisin.”

Jos tipattomuutta harkitsee joulunpyhinä ja uutena vuotena viineillä kuormittuneen maksan tähden, Lähteen ”kultivoituneeksi” kutsuman juomisen tauottaminen saattaa toimia.

Mutta hän puhuu ja kirjoittaa vallan toisenlaisesta elämästä.

Lähteen juuri ilmestynyttä esikoisromaania Happotesti suorasukaisempaa alkoholismin kuvausta Suomen kirjallisuus ei tunne.

”Päähenkilön kokemukset ovat yksi yhteen omieni kanssa”, Lähde kertoo. ”Omani tosin ovat pidemmältä ajanjaksolta kuin kirjan tarinassa.”

Lähde on ollut kuivilla vasta kaksi ja puoli vuotta. Raumalla 1967 syntynyt Lähde alkoholisoitui nuorena. ”Varmaan alle kaksikymppisenä jo oli vaaran merkkejä”, hän arvioi.

Viime vuosikymmenen loppupuolella juominen karkasi täysin hallinnasta. Siihen asti hän oli vielä pärjännyt töissä ja kulissien ylläpidossa, jollain lailla.

”Vuosi 2009 oli käännekohta. Seuraavat kolme vuotta tilanne vain paheni”, Lähde kertoo.

”Viimeinen vuosi oli yhtä helvettiä. Viinan lisäksi napsin rauhoittavia pillereitä. Selvin päin en ollut ollenkaan.”

Vuosien varrelle mahtuu ”satoja” yrityksiä lopettaa. Katkaisuhoidossakin Lähde on ollut laskujensa mukaan ainakin 12 kertaa, ja aina vakaasti päättäneenä lopettaa juomisen. Ja raitistua. Mutta omin voimin se ei onnistunut.

”Kesällä 2013 saavutin niin sanotun oman pohjani”, nykyisin Oripäässä Turun lähellä koirahoitolaa puolisonsa kanssa pitävä Lähde kertoo.

”Vaihtoehdot oli mennä siitä läpi” – toisin sanoen: kuolla – ”tai katsoa peiliin ja nähdä, missä on vika.”

Pahassa krapulassa ja ”maansa myyneenä” Lähde soitti Rymättylässä sijaitsevaan yksityiseen laitokseen, joka on erikoistunut Minnesota-hoitoon. ”Todellisuusterapiaa”, hän luonnehtii.

Lähde puhuu rehellisyydestä itseä kohtaan sekä nöyrtymisestä. ”Kuivilla saattaa pysyä vähän aikaa, mutta alkoholistin sairaalla ylpeydentunteella ei raitistuta”, hän huomauttaa.

Tätä ylpeydentunnettakin Happotesti kuvaa. Siksi se saattaa ajoittain tuntua lukijasta hauskalta. Ammattijuoppo on ”skarppi ja särmä jätkä”, joka laittaa partavettä leukaan – ja paskantaa vähän myöhemmin housuihinsa. Se on yhdistelmä, joka ei naurata pitkään. ”Minua on aina ärsyttänyt juopporomaaneissa se, miten niissä tehdään juomisesta hiukkasen hienoa – ikään kuin juomiseen ei liittyisi mitään lieveilmiöitä.”

Happotestissä päähenkilön punttiin pärähtää montaa sorttia. ”Halusin kertoa, millaista arki on juopon näkökulmasta”, Kalle Lähde selittää.

”En moralisoi, en neuvo.”

Tai ehkä sittenkin ihan vähän. Kohde on suomalainen alkoholipolitiikka. Tarkemmin sanoen juomareiden hyysääminen.”Kukaan ei ota juomista puheeksi.”

”Alkoholistihan on hirveän hyvä työntekijä. Tekee työnsä enemmän kuin tunnollisesti, jotta kukaan ei pääse syyttämään kehnoudesta viinan tähden. Alkoholisti on tunnollinen, tarkka ja joustava.”

Pian raitistumisen jälkeen Lähde ryhtyi harrastamaan terapiakirjoittamista: kohtaamaan aiempia tekojaan paperilla.

”Katsoin, miltä ne näyttävät nyt”, Lähde täsmentää. ”Vaimo ehdotti blogia, jotta muutkin saavat lukea.”

Vuoden kuluttua blogia oli käyty lukemassa 100 000 kertaa. ”Sain palautetta merkittävältä taholta, joka ei tiennyt, kuka blogia kirjoittaa, ja aika nopeasti muunsin blogitekstiä romaanin käsikirjoitukseksi.”

Lähde tarjosi käsikirjoitusta kolmelle kustantajalle. Kaikki olisivat hyväksyneet sen. Hän valitsi Happotestin julkaisijaksi Otavan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat