Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodan ja rauhan käsikirjoittaja on yksi Britannian kuuluisimmista – ”Seksiä löytyi rivien välistä”

Kulttuuri
 

Lontoo. Käsikirjoittaja Andrew Davies, 79, tulee haastatteluun valkoviinilasi kädessä. Kello on vähän vaille iltakuusi lontoolaisessa Mayfair-hotellissa.

Aperitiivit? Ei sentään. ”Olin hyvin pitkällä lounaalla”, hän kertoo HS:lle ja pienelle joukolle kansainvälisiä toimittajia joulukuussa.

Davies on yksi Britannian tunnetuimmista käsikirjoittajista. Jos jokin on suosittua, tunnettua ja ylistettyä, on se on hyvin todennäköisesti peräisin Daviesin kynästä.

Davies on sovittanut televisioon Jane Austenin ja Charles Dickensin romaaneja. Hän on myös ollut käsikirjoittamassa alkuperäistä brittiläistä House of Cards -sarjaa sekä Bridget Jones -elokuvia.

Nyt Davies on saanut päätökseen jälleen yhden suururakan. BBC:n uusi pukudraama Sota ja rauha alkaa Britanniassa sunnuntaina.

Millaista oli muokata Leo Tolstoin romaani televisiosarjaksi? Antaako Napoleonin sotien aikaan sijoittuva venäläistarina nykyihmisille enää mitään?

Davies kertoo hetkestä, jolloin romaani heräsi hänelle eloon

”Siinä on kohtaus, jolloin Andrei sanoo Pierrelle, että ’älä koskaan mene naimisiin’. Ajattelin, että onpa kiinnostavaa: nuori briljantti mies, jolla on nuori vaimo ja kaikkea, ja silti hän vihaa elämäänsä – tämäpä on modernia.”

Sota ja rauha on Daviesista ennen kaikkea kertomus ihmisistä ja ihmissuhteista. Sama pätee Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -romaaniin, jonka televisiokäsikirjoitus 1995 on Daviesin ehkä tunnetuin työ.

Sodan ja rauhan kaltaista järkälettä ei voi sovittaa televisiolle yksi yhteen. Davieskin on karsinut kaiken turhan pois.

Eikä vain karsinut. Seksiä on lisätty, jotta se sopisi paremmin nykyaikaiseen makuun.

BBC:n televisiosarjassa sisaruksilla on insestinen suhde. Ruhtinas Vasili Kuraginin Helena-tytär ja Anatol-poika viihtyvät yhdessä sängyssä. ”Tolstoilla oli tapana vihjata asioista, kuten nyt Helenan ja Anatolin suhteesta. Olisi typerää, jos en tarttuisi siihen. Aihehan on mitä kiehtovin”, Davies sanoo.

Tolstoi, Austen tai vaikkapa George Eliot eivät voineet kirjoittaa seksistä suoraan. Se ei ollut 1800-luvulla soveliasta.

”Meillä ei ole vastaavia vaikeuksia. Voin selventää asioita.”

Ihmiset eivät ole mustavalkoisia Daviesin käsikirjoituksissa.

”Minusta Anatol ja Helena tuntuivat hyvin moderneilta hahmoilta. He ovat kummatkin amoraalisia, eivätkä taivu sovinnaisuussääntöihin. Silti he ovat hyviä ihmisiä.”

Daviesia ei haittaa esimerkiksi se, että Helena juoksi Pierre Bezuhovin rahojen perässä. Siihen aikaan hyvä naimakauppa oli naisen elämän tärkein päätös. ”Ikävä kyllä Pierre on romanttinen absolutisti, jolle on tärkeää, että hän on ehdottoman rakastettu.”

Sota ja rauha -sarjan seksikohtaukset ovat ennustettavasti nousseet brittilehtien otsikoihin tv-ensi-illan alla. Davies ei ollut joulun alla yllättynyt siitä, että hänen ottamansa taiteelliset vapaudet herättävät keskustelua.

”Se on peli, jota toimittajat pelaavat.”

Jos joku ei löydä insestiä Sodasta ja rauhasta, ei hän ole kuulemma lukenut kirjaa tarpeeksi hyvin.

BBC:n Sota ja rauha kuvattiin osaksi presidentti Vladimir Putinin Venäjällä. Daviesin mielestä Putinin ja Tolstoin Venäjän välillä on mielenkiintoisia yhtymäkohtia.

Tolstoi halusi, että Venäjä olisi enemmän venäläinen. Nyt Putin haluaa saamaa.

”Mutta siinä missä Putin on vihamielinen muita valtioita kohtaan ja suvaitsematon, tarkoitti Tolstoi aivan muuta. Tolstoi halusi painottaa maalaisjuuria, venäjän kieltä, lauluja ja tanssia. Olen yrittänyt tuoda tämän esiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat