Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leo Tolstoin suurromaanista tehtiin näyttävä uutuussarja – HS tapasi BBC-sarjan tekijöitä

Kulttuuri
 
Mitch Jenkins
Paul Dano näyttelee Pierre Bezuhovia, Lily James Natasha Rostovia jaJames Norton prinssi Andreita BBC:n uudessa sarjassa
Paul Dano näyttelee Pierre Bezuhovia, Lily James Natasha Rostovia jaJames Norton prinssi Andreita BBC:n uudessa sarjassa Kuva: Mitch Jenkins

Lontoo. Kaikki tietävät Leo Tolstoin tiiliskiviromaanin Sota ja rauha. Mutta kuinka moni on oikeasti jaksanut sen lukea?

Romaanin noin 1 500 sivua ja laaja henkilöjoukko luovat haasteen vannoutuneellekin kirjallisuuden ystävälle.

Mutta ei hätää. Britannian yleisradioyhtiö BBC on pureskellut romaanin puolestamme ja tiivistänyt sen näyttäväksi kuusiosaiseksi televisiosarjaksi.

Ensimmäinen jakso esitetään BBC 1:llä sunnuntaina 3. tammikuuta.

Sunnuntai-ilta kello 21 on Britanniassa parasta televisionkatseluaikaa. Paikkaa hallitsi kauan Suomessakin suosittu ITV:n Downton Abbey -sarja, joka päättyi jouluna.

Nyt BBC aikoo napata sunnuntai-illan kuninkuuden ainakin alkuvuodeksi. Suomeenkin Sota ja rauha saapuu ennen pitkää Ylen ostamana.

Sarja on taattua brittilaatua. Jo ensimmäisessä jaksossa päästään niin venäläisiin palatseihin kuin sotatantereellekin.

Sarjaa on kuvattu noin kuuden kuukauden ajan Venäjällä, Latviassa ja Liettuassa. Pietarissa filmausryhmä pääsi muun muassa Katariinan palatsiin sekä Talvipalatsiin.

”En ollut uskoa silmiäni. Sitä kullan määrää ja kaikkea koristelua”, päätähtiin kuuluva Lily James kertoi kuvauksista Helsingin Sanomien ja pienen kansainvälisen toimittajajoukon haastattelussa joulukuussa.

Laurie Sparham / BBC
Sodassa ja rauhassa Natashaa näyttelevä Lily James muistetaan Downton Abbey -sarjan Lady Rosena.
Sodassa ja rauhassa Natashaa näyttelevä Lily James muistetaan Downton Abbey -sarjan Lady Rosena.

Lily James esittää Sodan ja rauhan Nataša Rostovaa, joka kasvaa vuosien kuluessa tytöstä naiseksi. Hänet muistetaan Downton Abbey -sarjan omapäisenä Lady Rosena.

Jamesilla oli tapana lukea Sotaa ja rauhaa jo Downton Abbeyn kuvauksissa. Hän palasi Tolstoin alkuperäistekstiin myös työskennellessään Sodan ja rauhan ohjaajan Tom Harperin kanssa. ”Luin aina kirjasta juuri sen kohdan, jota olimme rupeamassa kuvaamaan.”

Harper oli patistanut kaikkia näyttelijöitä lukemaan kirjan.

”Tom sanoi, että se antaa parhaat eväät. Olen tosin kuullut että ihan kaikki eivät ole kirjaa lukeneet. . . Itselleni vaikeinta olivat 50 ensimmäistä sivua, mutta sitten alkoi sujua”, ruhtinas Andreita tv-sarjassa esittävä James Norton kertoi.

Nortonin suurin vaikeus filmatessa oli kuitenkin se, että hän hymyilee luonnostaan paljon. Hänen hahmonsa Andrei puolestaan on kyllästynyt elämäänsä, joten tilauksessa oli hapan naama.

”Minulle sanottiin koko ajan, että en saa hymyillä.”

James Nortonin mielestä Sota ja rauha on venäläisille vähän niin kuin William Shakespearen Hamlet briteille: kansallisaarre.

Laurie Sparham
Lily James esittää uudessa sarjassa Natashaa.
Lily James esittää uudessa sarjassa Natashaa.

Venäläiset olivat kuulemma hyvin kiinnostuneita ja innostuneitakin klassikkonsa uudesta brittisovituksesta. Joku ehti silti jo huolestua siitä, että kirjan sanoma pilataan.

Edellisen kerran BBC kuvasi Sodan ja rauhan 1972. Silloin keskeisen Pierre Bezuhovin roolin näytteli Anthony Hopkins.

Sarjan kuvauksiin osallistui nyt satoja paikallisia avustajia. Tulkkejakin tarvittiin, sillä keskustelu käytiin englanniksi, venäjäksi, saksaksi ja liettuaksi.

Näyttävien kuvauspaikkojen lisäksi puvustukseen on pantu erityistä painoa. Eikä nyt ole kyse vain naisten hepenistä.

Univormut on valmistettu yksityiskohtia rakastaen. Upseerin takki kaikkine koristeluineen painoi lähes neljä kiloa.

Tuliko kalliiksi? BBC:n tuotantopuolen mukaan tuli, vaikka ennätyksiä ei rikottu. Loppusummaa BBC ei paljasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat