Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä Michael Caine HS:n haastattelussa: ”Tyttärenpoika kysyi, tunnenko Batmanin”

Michael Caine on ollut valkokankaan vakiokasvo 1960-luvulta asti. Repliikkien oppiminen vie nykyään kymmenkertaisesti aikaa, näyttelijä sanoo HS:n haastattelussa.

Veli-Pekka Lehtonen HS

Muutama vuosi sitten näyttelijä Michael Caine oli katsomassa lastenohjelmaa. Seurana oli nelivuotias tyttärenpoika Taylor. Kun ohjelma päättyi, tv-ruutuun tuli kuvaa Batman-elokuvasta.

Kuvassa seisoi Batman ja hänen vierellään Cainen esittämä hovimestari. Poika hämmästyi.

Hän ei tiennyt mitä pappa tekee työkseen ja nyt pappa seisoi Lepakkomiehen vieressä tv:ssä.

”Hän kysyi: ’Pappa, tunnetko sinä Batmanin’?” Caine kertoo.

Ja Caine vastasi:

”Tunnen. Hän on kaverini.”

Caine saattaa olla monille muillekin tuttu Batman-elokuvista, vaikka hänen uransa jatkuu nyt jo seitsemättä vuosikymmentä.

Amanda Edwards
Michael Caine kuvattuna marraskuussa.
Michael Caine kuvattuna marraskuussa.

Caine, 82, on tehnyt toista sataa elokuvaa, voittanut Oscareita ja kiertänyt kuvauksissa Lontoosta Etelä-Afrikkaan, Hollywoodiin ja Helsinkiin.

Caine itse sanoo, että hänen muistettavin elokuvansa on jo vuonna 1965 valmistunut Salaisen agentin kansio. Ja miksikö?

”Siksi, koska se oli ensimmäinen kerta, kun nimeni oli alkuteksteissä ennen elokuvaa.”

Ollaan Cannesin elokuvajuhlilla ja toimittajat parveilevat ravintolapöydässä filmitähden ympärillä. Oscarin Caine on voittanut kahdesti sivuosasta: vuonna 1987 elokuvasta Hannah ja sisaret ja vuonna 2000 elokuvasta Oman elämänsä sankari. Ehdolla hän on ollut kuudesti. 1960-luvulta Cainen töistä muistetaan usein Alfie ja Italian Job.

Toisinkin olisi voinut käydä.

Cainen ura alkoi vaatimattomasti. Hän oli pikkuteatterin avustaja, joka näytelmän lopussa saattoi tulla lavalle poliisina, sanoa yhden repliikin. Caine kertoo saaneensa kannustusta:

”Sanottiin, että ensin on vain vuorosana. Sitten tuplaat sen, sinulla on jo kaksi. Taas tuplaat, ja vuorosanoja on neljä. Jatkat ja jatkat, ja päädyt pääosaan.”

Caine on arvellut, että hänen nousunsa näyttelijänä perustui kasvoihin, sinisiin silmiin ja niitä varjostaviin raskaisiin silmäluomiin. Cainen arviossa roikkuvat luomet loivat uneliaan vaikutelman, ja se nähtiin seksikkäänä.

Muistettavinta Cainessa näyttelijänä on sittenkin ehkä ääni.

Cainen puhe on pientä, luontevaa ja pehmeästi svengaavaa. Ääni on tunnistettava. Imitaattorit ja ohjaajat osaavat sitä hyödyntää kuten uutuuselokuvassa Youth (Nuoruus), jossa Caine näyttelee taas kerran pääosaa, eläköitynyttä säveltäjää, joka pyydetään vielä kerran lavalle.

Alkuun Youthissa Cainesta ei näy kasvoja ollenkaan.

Kuuluu vain puhetta.

Elokuviin Caine päätyi vasta kolmikymppisenä, esittämään työväenluokkaisia miehiä.

”Se vaati tukea kirjailijoilta”, Caine selittää. Vasta 1950-luvulla näytelmäkirjailijat alkoivat kirjoittaa päärooleja miehille, jotka tulivat työväenluokasta.

Caine puhuu hyvin mielellään taustastaan. Isä oli kalahallin vahtimestari, äiti siivooja.

”Olimme köyhiä etelälontoolaisia Elephant and Castlesta. Onnellisia kyllä, emme nähneet nälkää eikä ollut likaa.”

”Kotikulmilla ennen kaikki olivat valkoisia, nyt se on fifty-fifty, mustia ja valkoisia. Meidän aikana juotiin kännit, nyt on huumeet, puukot ja pistoolit. Semmoinen herättää pelkoa”, Caine sanoo ja jatkaa heti perään:

”Mutta ei minussa. Olen yksi heistä. Kotikulmilla käydessäni minulta kysytään aina samaa: ’Miten pääsit täältä pois?’”

Miten, kerro.

”Menin armeijaan.”

Cainen mukaan hänen sosiaalinen nousunsa lähti armeijasta. Hänet lähetettiin 19-vuotiaana sotimaan Koreaan. Caine on korostanut sodanvastaisuuttaan mutta nyt hän korostaa armeijan sosiaalistavaa vaikutusta. Rivissä syntyy tunne yhteisyydestä.

Ravintolapöydän ääressä Cainessa näkyvät eletyn elämän merkit. Näyttelijän kädet, iho ja hiukset ovat vanhan miehen. Mutta järki leikkaa kuin nuorella. Sellainen olen ollut aina, Caine sanoo pilottilasit päässään.

”Muistini on kuin tietokone. Muistan kaiken. Olen painanut mieleeni vuorosanoja 60 vuotta. Vanhempana se vaatii vain kymmenen kertaa enemmän aikaa.”

Caine on julkaissut muistelmansakin, peräti kahdesti. Kirjoissaan Caine kertoo juttuja ja kirjoittaa paljon myös vuorosanojen unohtamisesta.

Elizabeth Taylor on ainoa näyttelijä, joka ei kuvauksissa taaplannut repliikeissään.”

Helsingissä Caine on vieraillut puoli vuosisataa sitten, kun täällä kuvattiin agenttiseikkailua Miljardin dollarin aivot. Jälkikäteen Caine on valittanut helmikuisen Helsingin kylmyyttä 1967.

Reijo Koskinen / Lehtikuva
Caine lukee Hufvudstadsbladetia kuvauksissa Helsingissä. Jännityselokuva Miljardin dollarin aivot kuvattiin Suomessa 1967.
Caine lukee Hufvudstadsbladetia kuvauksissa Helsingissä. Jännityselokuva Miljardin dollarin aivot kuvattiin Suomessa 1967.

”Niin kylmä minulla ei ole koskaan ollut – ja toivon ettei koskaan olekaan”, Caine kirjoitti omaelämäkerrassaan 2010.

Miljardin dollarin aivoissa Caine esitti agentti Harry Palmeria. Hahmo oli vastaveto Bondeille, sankarina työväenluokkaisempi.

”Kutsuivat minua Bondiksi silmälaseissa, Bondiksi nro 3 ½”, Caine sanoo nyt.

Lähikuvat olivat tosi vaikeita, koska naama oli jäässä, Caine kirjoitti muistelmiinsa. ”En ollut pelkästään puiseva vaan jäässä!”

Helsingissä Caine näki ensimmäistä kertaa myös jääkiekkoa.

”Sikäli kun mitään ymmärsin... pidän pelistä”, Caine, intohimoinen Chelsean jalkapallojoukkueen fani, totesi Helsingin Sanomissa helmikuussa 1967.

Teatteri ei ole ollut Cainen juttu. Elokuvia hän sanoo rakastavansa, rakasti jo pikkupoikana.

”En mennyt teatterikouluun enkä koskaan käynyt teatterissa, olin työväenluokkaa.”

Caine on itse jakanut elokuvissa pääosia esittävät kahteen ryhmään, filmitähtiin ja näyttelijöihin. Kun pääroolit ovat ohi, vain taitavat pystyvät jatkamaan sivuosissa.

Monien rakastettujen veteraaninäyttelijöiden tavoin Caine iskee mielellään tarinaa. Jutuissa esiintyy yleensä paljon kuuluisuuksia, usein filmitähtiä.

Cary Grant tuli kadulla vastaan Bristolissa. Olin äimän käkenä ja sanoin: Sinähän olet Cary Grant!, johon Grant: ’Tiedän’.”

Kasku päättyy siihen, että Cainesta ja Grantista tulee ystävät.

Ystävikseen hän laskee monet muutkin kuuluisuudet Sean Connerystä ja Frank Sinatrasta. alkaen. Toisessa tarinassa Caine on filmitähti Bette Davisin kanssa cocktailkutsuilla New Yorkissa. Caine on neljissäkymmenissä, Davis jo seitsenkymppinen. Cainella on kova naistenkaatajan maine ja hän pyytää Davisia illalliselle pienessä porukassa.

”’Se olisi kivaa’, Davis vastaa, ’sillä ehdolla, että ajan taksilla loppuillasta kotiin yksin’.”

Cainea juttu naurattaa kovasti.

Kavi
Caine ja Sylvester Stallone elokuvassa Pako voittoon (1981).
Caine ja Sylvester Stallone elokuvassa Pako voittoon (1981).

Maineestaan huolimatta Caine on ollut aviossa jo 42 vuotta. Liitto on toinen, vaimo intialaistaustainen Shakira Baksh, entinen Miss Guyana. Mikä on filmitähden pitkän liiton salaisuus?

”Ensinnäkin se, että menin avioon naisen kanssa, jota kauniimpaa en ole tavannut. Toiseksi me menemme kuvauksiin aina yhdessä. Se on se vaaran paikka. Jotkut näyttelijät sanovat, että kuvauksia ei lasketa. Minusta lasketaan, kaikki lasketaan.”

Caine iskee tarinaa myös nuoremmista kollegoistaan. Jude Law’ta hän kehuu usein, ja nyt hän kehuu Eddie Redmaynea.

”Sitten tykkään myös siitä kaverista, jonka nimi on Cum… Ber vai mikä se oli”, Caine sanoo ja virnistää.

Suositteletko Benedict Cumberbatchille nimen vaihtoa? Caine ei halua neuvoa. Olen itse vaihtanut nimeä! hän parahtaa.

Caine on oikealta nimeltään Maurice Micklewhite. Ensin taiteilijanimenä oli Michael Scott. Kun roolit kasvoivat, piti liittyä liittoon, mutta näyttelijäliiton jäsenenä oli jo yksi Michael Scott.

”Istuin Leicester Squarella penkillä ja mietin. Läheisessä elokuvateatterissa mainostettiin suosikkinäyttelijäni Humphrey Bogartin elokuvaa Cainen kapina. Se oli hyvä nimi, lyhyt ja helposti lausuttava”, Caine perusteli valintaa muistelmissaan.

Toinen Cainen näyttelijäsuosikki on Marlon Brando.

”Hän oli uskomaton, ei muistanut vuorosanoja vaan liimasi niitä seinille. Kerran juttelin yhden näyttelijän kanssa, jonka otsaan Brando oli liisteröinyt repliikkejä. Luulin, että se oli vitsi”, Caine kertoo ravintolapöydässä.

Kysyn, mihin hän Bogartissa sitten aikanaan ihastui. Luonnollisuuteen, kuuluu vastaus.

”Hän puhui kuin tavalliset ihmiset, oli aito vaikka piti näytellä kovaa. Sellaisia ei monia ole.”

Youthin ensi-ilta elokuvateattereissa 8. tammikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat