Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Vanhanen ihailee Aleksis Kiven moninaisuutta – ”Impivaarahan on kehitystarina!”

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä / HS
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen Kuva: Sirpa Räihä / HS

”Kaikki veljekset eivät suinkaan suhtautuneet paikkakunnalta toiselle vaeltavaan Rajamäen rykmenttiin kielteisesti”, entinen pääministeri Matti Vanhanen sanoo.

Hän puhuu Aleksis Kiven romaanista Seitsemän veljestä (1870) ja siitä, miten Kivi näki moninaisuuden. Tumma maankiertäjäperhe saa teoksessa osakseen vierautta ja muukalaisuutta kohtaan tunnetun epäluulon, ylenkatseen ja jopa vihan.

Vanhanen näkee Rajamäen rykmentin kohtalossa yhteyden maahanmuuttajien vastaanottoon nykyajan Suomessa. Ensimmäisen kerran hän puhui tästä asiasta Aleksis Kiven päivän juhlassa viime lokakuussa Nurmijärvellä. Kokonaisuudessaan puhe on julkaistu Bibliophilos-lehdessä 4/2015.

”Rajamäen rykmentin kautta Kivi kuvaa suhtautumista vähän erilaisiin ihmisiin”, Vanhanen muotoilee nyt. ”Mutta erityisesti haluan nostaa esille sen, että oikeastaan vain Juhani ja Eero heittelevät ilkeyksiä.”

Juhani on veljessarjan vanhin ja järjenjuoksultaan jähmein, Eero puolestaan nuorin ja nokkelin. ”Ilmeisesti juuri nokkeluutensa tähden Eero ei aina kykene pitämään kaikkea sisällään, vaan innostuu”, Vanhanen tulkitsee Suomen kirjallisuuden ja suomalaisen itseymmärryksen perusteosta.

”Eero on tässä pilkkaamisvaiheessa vielä kovin nuori poika, ehkä juuri teini-iän ylittänyt.”

Kivi on todennäköisesti ensimmäinen ilmaisun ”vihapuhe” käyttäjä Suomessa. Se esiintyy hänen näytelmässään Nummisuutarit (1864).

Seitsemässä veljeksessä Kivi kykenee muutamalla lauseella kuvaamaan veljesten erilaista suhtautumista vieraisiin”, Vanhanen ihastelee. ”Simeoni kutsuu heitä alun alkaenkin ihmisiksi ja antaa kuulua hiljaisen enemmistön mielipiteen Juhanin ja Eeron ennakkoluuloisista solvauksista.”

Romaanin lopussa veljekset tekevät sovinnon kaikkien kanssa. Suureen sovintojuhlaan he kutsuvat myös Rajamäen rykmentin. Solvaamisen ja sovinnon väliin mahtuu kymmenen vuotta Impivaarassa. Miten ihmeessä korvessa kaukana muista voi oppia yhteiskunnan jäseneksi? ”Nähdäkseni siellä tapahtuu itsekasvatus. Veljekset kehittyvät siellä vähitellen.”

Vanhasta harmittaa, että Impivaara ja impivaaralaisuus on muuttunut nimenomaan sivistyksen kääntöpuolen synonyymiksi –”vaikka Impivaarahan on kehitystarina!”, kuten Vanhanen innostuu.

Hän puhuu Impivaarasta oppilaitoksena, joka tarjoaa veljeksille kasvamisen polun, itsestään vastuunottamisen, oman toimeentulon järjestämisen ja työnteon kautta. Kyse on selviämisestä. ”Tämä johdattaa veljekset siihen tarpeeseen, että pitää myös pystyä sivistämään itseään”, Vanhanen sanoo. ”Syntyy lukemisen tarve.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat