Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun levyteollisuudesta tuli taidetta – komea näyttely menneistä levynkansista esillä Helsingissä

Kulttuuri
 
Anni Koponen
Suomalaisen rockin ja jazzin suuren innovaation vuosia 1966–1976 ja sen merkittäviä levyjä ei ole aiemmin esitelty samassa laajuudessa.
Suomalaisen rockin ja jazzin suuren innovaation vuosia 1966–1976 ja sen merkittäviä levyjä ei ole aiemmin esitelty samassa laajuudessa. Kuva: Anni Koponen

On jotenkin sopivaa katsella levynkansia Helsinginkadun kahvila-galleria Ruplan seinillä. Samassa tilassa sijaitsi Levykauppa Stupidon viimeisin inkarnaatio, ennen kuin cd-levyn kriisi ajoi sen lopettamaan.

Tämä näyttely ei kuitenkaan käsittele cd-ajan ikävyyksiä, vaan suomalaisen rockin ja jazzin suuren innovaation vuosia 1966–1976. Joku voisi myös tulkita asian niin, että näyttelyyn on valittu koko Suomen keräilylevyjen kaanon. Se vain sattuu myös pitämään sisällään suomalaisen jazzin, psykedelian ja progressiivisen rockin keskeiset levyt.

Ja vähän muutakin.

Kahvilan seinille on ripustettu 115 levynkantta. Vaikka on selvää, että suomalaisen levyteollisuuden progressiivisin levymerkki Love on hyvin edustettuna, niin esille pääsevät nyt muutkin kuin Loven levyt, harvinaisemmatkin.

Levymerkeistä esille nousee vaikkapa RCA, joka julkaisi joitakin Suomen suurimpia levyharvinaisuuksia: Christian Schwindt Quintetin For Friends and Relatives, Haikaran levyt tai Eero Koivistoisen Wahoon.

Fresh Garbage -levykaupan Petri Maurasen valtaosin omasta levyhyllystään kokoama näyttely tarjoaa kurkistuksen siihen millä lailla kotimainen kansitaide heräsi kukoistukseensa modernismin, avantgarden ja psykedelian läpitunkemalla 1960-luvulla ja jatkui rikkaana pitkälle 1970-luvulle asti.

Suomalainen levynkansitaidehan oli 1960-luvun puoliväliin asti varsin vaatimatonta, ennen kuin Atte Blom, Otto Donner ja Christian Schwindt muuttivat pelin hengen Love Recordsin rajoja rikkovalla taiteellisella linjalla.

Anni Koponen
Vesa-Matti Loirin esikoisalbumi 4+20 julkaistiin vuonna 1971.
Vesa-Matti Loirin esikoisalbumi 4+20 julkaistiin vuonna 1971.

Visuaalisesti se näkyi siinä, että myös kaupallisen alan ulkopuolella toimivat kuvittajat ja taiteilijat pääsivät tekemään levyille kansia. Levynkannesta tuli yhtenäinen osa albumin taiteellista sanomaa, ei vain pakkaus, josta kuoritaan levy soimaan Philips Dansetten lautaselle.

Otetaan tuttu esimerkki, Wigwamin Being vuodelta 1974.

Urkuri ja lauluntekijä Jukka Gustavson oli hahmotellut mestariteoksensa kannen lyijykynällä ja sitten kansitaiteilija Jorma Auersalo oli viimeistellyt sen sellaiseksi ihmisen sisäavaruutta kuvittavaksi klassikkokanneksi, jollaisena progressiivisen rockin ystävät sen tuntevat.

Auersalo on näyttelyssä muutenkin edustettuna kansillaan. Fantasian Fantasia, Olli Ahvenlahden The Poet ja Otto Donnerin ja Juhani Aaltosen Strings ovat myös hänen käsialaansa.

Keräilijän vaistoihinsa kenties luottaen Mauranen on levittänyt aikajanaa muutamassa kohdassa – mukaan on aikajänteen ulkopuolelta otettu saksofonisti Eero Koivistoisen keskeisiin teoksiin kuuluva Labyrinth, Oiling Boilingin Two Faces, Wigwamin Dark Album (kaikki 1977) ja FinnForestin Demonnights (1979).

Ja miksei. Ei progressiivinen rock loppunut vuoteen 1976, tuohon punkin maagiseen syntypisteeseen. Ei jazzkaan.

Vaikka kahvilapöytien välissä ripustusta tihrustaessa ei siltä tuntuisi, niin kyseessä on historiallisesti merkittävä näyttely.

Koskaan aikaisemmin tätä aikakautta ja sen merkittäviä levyjä ei ole esitelty samassa laajuudessa. Tulee mieleen, että ehkä tämän saman näyttelyn voisi toteuttaa uudestaan, mutta hyvillä teksteillä varustettuna, ehkäpä kunnon katalogin kanssa.

Silloin kuvat saisivat rinnalleen ansaitsemansa kertomuksen.

Näyttely avoinna 10. tammikuuta asti. Rupla, Helsinginkatu 16.

RCA:n julkaisemiin suomalaisiin levyharvinaisuuksiin kuuluu Eero Koivistoisen Wahoo.
RCA:n julkaisemiin suomalaisiin levyharvinaisuuksiin kuuluu Eero Koivistoisen Wahoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat