Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gallup-uutisia arvostelevat ovat oikealla asialla – kyselyistä kerrottaessa pitää olla täsmällinen

Yhdysvalloissa kyselyihin vastataan nykyään heikosti, mutta Suomessa tiettävästi vielä vilkkaasti.

Kulttuuri
 
Joulukuussa Sdp nousi Helsingin Sanomien gallup-uutisessa maan suosituimmaksi puolueeksi.
Joulukuussa Sdp nousi Helsingin Sanomien gallup-uutisessa maan suosituimmaksi puolueeksi.

Mielipidetutkimukset ovat median ja tieteen pitkä ja kivikkoinen avioliitto. Jo 1900-luvun alkupuolella viestimet ryhtyivät tekemään kyselyitä vaalituloksen ennakoimiseksi ja laajemminkin ”yleisen mielipiteen” selvittämiseksi.

Esimerkiksi 1920- ja 1930-luvuilla Literary Digest lähetti Yhdysvalloissa miljoonia postikortteja, joissa se tiedusteli ihmisten äänestysaikeita. Vaikka vastauksia tuli paljon, lehden ennusteiden osumatarkkuus oli huono.

George Gallup ymmärsi 1930-luvulla, että tarkemman kuvan mielipiteistä saa pienemmällä otoksella, valitsemalla haastateltavat eri väestöryhmistä samassa suhteessa kuin heitä on koko väestössä. Gallup perusti yhtiön ja ryhtyi tekemään kyselyitä tieteellisesti. Asiakkaina olivat ennen kaikkea tiedotusvälineet, jotka perusluonteensa mukaisesti yksinkertaistavat ja yleistävät tutkimustuloksia.

Mielipidekyselyuutisointia onkin syytetty epätieteellisyydestä jo 80 vuotta.

Oppositiopuolue Sdp nousi joulukuun HS-gallupissa ykköspaikalle ohi keskustan. Kyseessä oli iso uutinen, sillä viimeksi Sdp on ollut kannatuskyselyn suosituin puolue vuonna 2008.

Ero keskustaan oli kuitenkin olematon, sillä Sdp:n kannatus oli 21,1 prosenttia, keskustan 20,9. Uutisjutun (HS 18.12.) alussa todettiinkin, että ”käytännössä puolueet ovat tasoissa”.

Turun yliopiston valtio-opin professori Matti Wiberg on pitkään moittinut mielipidekyselyuutisointia. Yksi sen perisynneistä on Wibergin mukaan pienten muutosten ylikorostaminen, vaikka muutos mahtuisi kyselyn virhemarginaaliin.

HS-gallupin virhemarginaali oli kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa. Wibergiläisittäin pitäisi siis uutisoida, että 95 prosentin todennäköisyydellä Sdp:n kannatus on 19,1–23,1 prosenttia ja Keskustan jossain 18,9–22,9 prosentin välissä.

Tuosta muotoilusta on kuitenkin vaikea vääntää uutista.

Prosenttiyksikön kymmenysten kannatusmuutokset kyselyiden välillä eivät kerro juuri mitään. Olennaisempaa olisi katsoa trendiä pidemmältä ajalta. Sdp:n kannatus on noussut kesästä noin kuusi prosenttiyksikköä, joten muutos on varmasti todellinen.

Wiberg ja tutkijat Antti Salminen ja Siiri-Maija Heino julkaisivat tuoreimmassa Politiikka-lehdessä selvityksen siitä, miten hyvin HS ja Yle uutisoivat mielipidemittauksia ennen viime kevään eduskuntavaaleja.

Tutkimuksen nimi oli ”Mielipidemittausuutisointihutilointi jatkuu”.

Selvityksen lähestymistapa on tekninen eli siinä tarkasteltiin sitä, miten hyvin uutisoinnissa kerrottiin mielipidetutkimuksen taustatiedot. Kaikkiaan siinä selvitettiin 12 eri ehdon toteutumista.

HS julkaisee aina HS-gallupin yhteydessä Näin tutkimus tehtiin -faktalaatikon, josta selviää muun muassa tilaaja (HS), tutkimuksen tekijä (TNS Gallup), tietojenkeruumenetelmä (puhelin), haastateltujen määrä ja niiden ajankohta sekä virhemarginaali. HS:n kyselyuutisissa täyttyi Wibergin 12 ehdosta keskimäärin 5,2. Yle sai pisteitä 4,8.

Moitteita HS sai muun muassa siitä, että osajoukkojen kokoa eikä otantamenetelmää mainittu. Toisaalta nämä ovat niin yksityiskohtaisia taustatietoja, että tavallinen lehden lukija ei välttämättä niitä kaipaakaan.

Vaikka Wibergin ja kumppaneiden selvityksen voi osin leimata tekniseksi saivarteluksi, he ovat oikealla asialla.

Gallup-uutisoinnin pitää olla täsmällistä, sillä mielipidekyselyt eivät ole vain viihdettä. Niillä on myös vaikutusta todellisuuteen. Sdp:n nousu vaikuttanee sen politiikkaan. Samoin kuin perussuomalaisten kannatuksen lasku. Vaalien alla moni äänestäjä saattaa loikata nousussa olevan puolueen kelkkaan.

Kaikissa HS:n gallup-uutisissa ei myöskään kerrottu uutisoidun kyselyn vastausprosenttia. Puoluekannatusuutisissa pitäisi aina kertoa se, kuinka moni vastaajista ei osannut tai halunnut sanoa, mitä puoluetta äänestäisi jos vaalit olisivat nyt.

Tämäkään ei kerro kaikkea, sillä jos haastateltava kieltäytyy heti puhelun alussa haastattelusta, häntä ei kirjata mihinkään. Tiettävästi Suomessa mielipidekyselyihin vastataan kuitenkin suhteellisen hyvin.

Toisin on Yhdysvalloissa, jossa säädökset määräävät, että mielipidetiedustelijat saavat soittaa vain lankapuhelimiin. Marraskuussa New Yorker -lehti kertoi, että Yhdysvalloissa kyselyiden vastausprosentti jää nykyisin usein alle kymmenen.

Yhdysvalloissa kyselijöiden on siis entistä vaikeampaa saada kattavaa otosta koko kansasta, sillä nuoremmilla ei usein ole lankapuhelimia lainkaan.

Suomessa esimerkiksi TNS Gallupin soitoista melkein kaikki tehdään kännyköihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat