Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkitehtitoimisto aloitti pikku luukussa – nousi menestykseen

”Oma rakas suunnitteluratkaisu täytyy osata myös kyseenalaistaa”, sanoo Asmo Jaaksi, yksi toimiston osakkaista.

Paula Holmila
Fakta

Mikä JKMM?

 Arkkitehtitoimisto perustettiin 1998, toimii Helsingissä Kampissa.

 Voittanut 40 ensimmäistä palkintoa ja 46 muuta palkintosijaa arkkitehtuurikilpailuissa.

 Valmistuneita muun muassa OP-keskus Helsingissä, Alma Median talot Töölönlahdelle, Saunalahden lastentalo Espooseen, kirkko ja palvelutalo Viikkiin Helsinkiin, Verkatehtaan kulttuuri- ja kongressikeskus Hämeenlinnaan, Seinäjoen Apila-kirjasto, Turun kirjasto sekä Suomen paviljonki Shanghain maailmannäyttelyssä.

Arkkitehtitoimisto JKMM:n valoisassa avokonttorissa työskentelee valkoisten piirustuspöytien ja tietokoneiden ääressä 60 hyväntuulista ihmistä: arkkitehtejä, opiskelijoita, piirtäjiä, sisustusarkkitehtejä ja toimistohenkilökuntaa.

Näköala kolmikerroksisessa avokonttorissa Helsingin Lapinrinteessä on kuin Pariisista, erimuotoisia kattoja eri suuntiin.

”Elämme niin kuin saarnaamme – eli täällä kodissamme, työpaikallamme, on samoja elementtejä kuin suunnittelemissamme toimistotiloissa: joustavaa avointa työtilaa ja kohtaamispaikkoja, joita pidämme tärkeinä”, kuvaa arkkitehti Asmo Jaaksi, 49, ylpeänä.

Viihtyisässä, värikkäässä sohvanurkkauksessa istuu kolme arkkitehtiä, toimiston kirjaimet JKM eli Jaaksi, Teemu Kurkela, 49 ja Juha Mäki-Jyllilä, 50.

Yksi M eli Samuli Miettinen, 48, on juuri lähdössä lomamatkalle.

”Olemme pyörineet koko ajan samoilla kulmilla Kampissa. Aloitimme Autotalossa, pienessä luukussa Mersu-kaupan yläpuolella”, muistelee Jaaksi.

Siellä jatkettiin yhteistä, menestyksellistä kilpailutoimintaa. Turun kirjastosta käyty kilpailu oli jo voitettu. Nyt kun toimistossa on 60 henkeä ja tilaa kolme kerrosta, takana on 40 voittoa eri arkkitehtuurikilpailuissa. Shanghain maailmannäyttelyn kilpailussa toimisto voitti ensimmäisen ja kolmannen palkinnon, joista Kirnu toteutettiin.

Hanne Granberg
Suomen-paviljonki Shanghain maailmannäyttelyyn.
Suomen-paviljonki Shanghain maailmannäyttelyyn.

”Mutta on häviöitäkin, ja on voittoja, joita ei lähdetty koskaan toteuttamaan”, muistuttaa Mäki-Jyllilä. Tällainen oli Armi-keskus, joka muotoilijoiden ja arkkitehtien piti yhdessä perustaa Katajanokalle JKMM:n voittosuunnitelmien mukaan. Se oli ainutlaatuinen mahdollisuus, joka ei toistu – ja sen pysäyttämistä kadutaan varmasti vielä kauan.

”Tänne Lapinrinteeseen päädyimme seitsemän vuotta sitten. Valloitimme ensin yhden kerroksen. Sen käytyä ahtaaksi Samuli keksi zoomailla ylempiä kerroksia. Yhdistimme matalat kerrokset tekemällä keskelle avoportaan, mikä jalosti tilan tunnun ihan eri sfääreihin”, kolmikko kuvaa uutta toimistoa.

”Meille on tärkeää säilyttää yhteishenki, yhdessä tekeminen ja mahdollisimman vähäinen hierarkia. Aloitimme nelistään, mutta nyt meitä on paljon ja korostamme yhteisöllisyyttä.”

Piirustuspöydillä edistyvät Keski-Suomen keskussairaala, Jätkäsaaren päiväkoti, asuintaloja, Kirkkonummen kirjasto, Kalasataman koulu, Viikin nuorisotalo, Helsingin yliopiston Tiedekulma, Amos Andersonin taidemuseo ja paljon muuta.

Amos Andersonin taidemuseon maarakennustyö alkaa kohta. Se herättänee vielä rakennusaikanakin intohimoja, joskin Konstsamfundetin rahoittama hanke on pääosin otettu hyvin vastaan. Hankkeeseen kuuluu myös Lasipalatsin remontti. Uusitusta Lasipalatsista puolet tulee museon käyttöön.

JKMM
JKMM:n suunnitelma Amos Andersonin aukiolle.
JKMM:n suunnitelma Amos Andersonin aukiolle.

Meni kymmenkunta vuotta ennen kuin kirjainyhdistelmä JKMM painui lopullisesti mieleen, vaikka kyseessä on ikäpolvensa, 1990-luvulla opiskelleiden arkkitehtien menestynein ja maamme arkkitehtuurin kärkeen kuuluva toimisto.

Jaaksi, Mäki-Jyllilä ja Miettinen tutustuivat opiskellessaan Tampereella 1980–90-luvuilla. Kurkela opiskeli Otaniemessä, jota tuohon aikaan pidettiin vielä ainoana ”oikeana” arkkitehtuurin opinahjona – käsitys on sittemmin täysin muuttunut.

Yhteinen taival alkoi kilpailuilla. Nelikko voitti Turun keskustakirjastosta järjestetyn kilpailun 1997. Se rakennettiin vaativaan, vanhaan ympäristöön Aurajoen tuntumaan. ”Turun kilpailun voitettuamme perustimme toimiston. Se oli tarpeeksi suuri työ oman yrityksen aloittamiseen”, muistelee Jaaksi.

Kirjaston valmistuminen kesti kymmenen vuotta, mutta saavutti heti huomiota.

JKMM:n toinenkin kirjasto, Seinäjoelle vuonna 2012 valmistunut Apila, on tuonut matkailijoita paikkakunnalle ja julkisuutta ulkomaita myöten. Kymmenen vuoden aikana tontti vaihtui ja suunnitelmakin muuttui.

Tuomas Uusheimo
JKMM:n suunnittelema Apila-kirjasto Seinäjoella.
JKMM:n suunnittelema Apila-kirjasto Seinäjoella.

”Oma rakas suunnitteluratkaisu täytyy osata myös kyseenalaistaa, kun lähtökohdat muuttuvat”, Jaaksi toteaa.

Nelikko pyrkii paneutumaan jokaiseen rakennukseen ainutlaatuisena.

”Funktio on se jalkatyö. Estetiikka ja arkkitehtuuri tulevat myöhemmin”, kiteyttää Kurkela.

Arkkitehdit eivät pidä sanasta ”käsiala” (vaikka JKMM:llä on oma käsiala), koska he pyrkivät nimenomaan tiimityön ja kilpailemisen avulla estämään jämähtämisen totuttuihin ratkaisuihin.

Kirjastojen sisustuksiin sekä Turussa että Seinäjoella on käytetty paljon aikaa. Esimerkiksi huolella tehdyt rauhalliset työskentelysopet löytyvät niin kirjastoista kuin avokonttoreistakin.

Monet arkkitehtitoimistot palkkaavat sisustajat ulkopuolelta projekti kerrallaan, mutta JKMM:ssä työskentelee tällä hetkellä yhdeksän sisustusarkkitehtiä. Tunnetuin heistä on Päivi Meuronen, joka sai miehensä Aimo Katajamäen kanssa taannoin valtionpalkinnon työstään.

Syksyllä valmistuneessa Vallilan OP-keskuksessa, joka oli Suomen suurin rakennushanke vuosiin, työllistettiin runsaasti myös taiteilijoita, muotoilijoita ja kotimaista huonekaluvalmistusta.

Mika Huisman
JKMM:n suunnittelema OP-keskus Helsingin Vallilassa on yksi viime vuosien suurimmista rakennushankkeista Suomessa.
JKMM:n suunnittelema OP-keskus Helsingin Vallilassa on yksi viime vuosien suurimmista rakennushankkeista Suomessa.

Sisustusarkkitehti Petri Vainion puusäleistä tehty valokatto sekä taiteilija Ilona Ristan auditorioon tekemä reliefi-seinä ovat saaneet kiitosta omaperäisyydestään OP-keskuksessa.

Uuden ideointiin on kuulunut yhä lisääntyvien teknisten asennusten piilottaminen vaikkapa taiteen avulla. Näin tehtiin Seinäjoen kirjastossa: taidegraafikko Aimo Katajamäki teki sisääntuloaulaan sinisen taidekaton, joka akustoi tilan.

OP-keskuksessa talotekniikka on peitetty keskusaulan taipuilevan alumiiniseinän taakse. Taiteilijoiden ja sisustusarkkitehtien taitojen hyödyntämisestä JKMM ansaitsee erityiskunnian, koska yhteistyöstä on seurannut lisäarvoa rakennuksille.

JKMM
JKMM:n suunnitelma Kalasataman kouluksi.
JKMM:n suunnitelma Kalasataman kouluksi.

Nykyään toimisto saa jo suoriakin tilauksia, mutta suurin osa töistä on tullut arkkitehtuurikilpailuista. Tapa on kallis ja työläs, mutta hyvä varsinkin nuorelle arkkitehdille.

JKMM ei ole ehtinyt kovin paljon ulkomaille, koska kotimaassa on ollut tarpeeksi töitä.

Tosin juuri valmistui kilpailuehdotus Italiaan, suunnitteilla on myös pieni hotelli Kiinaan ja Riikassa rakennetaan toimiston suunnittelemaa sairaalaa.

”Suomalaisella arkkitehtuurilla olisi kyllä annettavaa kansainvälisesti, mutta sitä pitäisi jotenkin organisoida”, sanoo Kurkela.

”Esimerkiksi hollantilaiset vievät keskitetysti omaa sairaalaosaamistaan. Suomessa olisi vaikka mitä tarjota malliksi ulkomaille, esimerkiksi koulusuunnittelu. Enää ei voida ratsastaa pelkästään Aallon harjalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat