Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suffragetit taistelivat naisten äänioikeuden puolesta verissä päin

Kulttuuri
 
Heritage Images
Christabel Pankhurs oli Emmeline Pankhurstin tytär ja itsekin suffragetti. Hän oli opiskellut lakia, mutta ei saanut harjoittaa naisilta kiellettyä juristin ammattia.
Christabel Pankhurs oli Emmeline Pankhurstin tytär ja itsekin suffragetti. Hän oli opiskellut lakia, mutta ei saanut harjoittaa naisilta kiellettyä juristin ammattia. Kuva: Heritage Images
Fakta

Suffragetti oli aluksi pilkkanimi

 Termi suffragetti (engl. suffragette) tarkoittaa naisten äänioikeuden puolustajaa ja naisasianaista.

 Taustalla on englannin kielen sana suffrage, joka tarkoittaa ääni- ja vaalioikeutta.

 Naisten äänioikeutta vastustanut Daily Mail kehitti suffragetti-sanan tammikuussa 1906. Alun perin se tarkoitti nimenomaan militantteja aktivisteja ja oli tarkoitettu pilkkanimeksi.

Lontoo

Kannattaako nykyään enää äänestää? Eikö nukkuminen ole ihan fiksu vaihtoehto – etenkin jos on pettynyt politiikkaan?

Brittiläiset suffragetit nauraisivat tällaiselle asenteelle. Nauraisivat, jos uskoisivat korviaan.

Suffragetit eli naisten äänioikeuden kannattajat vaaransivat 1900-luvun alussa terveytensä ja jopa henkensä äänioikeuden puolesta. Äänioikeustaistelu oli Britanniassa poikkeuksellisen väkivaltainen.

Viime syksynä suffragettien historia on ollut Britanniassa erityisen ajankohtainen. Sarah Gavronin ohjaama sekä Carey Mulliganin, Helena Bonham Carterin ja Meryl Streepin tähdittämä brittielokuva Suffragette sai ensi-iltansa lokakuussa.

Peter Macdiarmid
Helena Bonham Carter esittää yhtä elokuvan pääosista.
Helena Bonham Carter esittää yhtä elokuvan pääosista.

Tällä hetkellä ei ole tietoa, milloin elokuva on tulossa Suomeen.

Naisten äänioikeutta pidetään länsimaissa usein itsestään selvänä.

Britannian toukokuisissa parlamenttivaaleissa naisista äänesti vain 66 prosenttia. 18–24-vuotiaista naisista uurnille vaivautui vaivaiset 43 prosenttia.

Moni tuskin muistaa, että äänioikeudesta taisteltiin sata vuotta sitten verissä päin. Britannian vankiloihin suljettiin 1905–1914 yli tuhat militanttia suffragettia.

Naiset tuomittiin ikkunoiden rikkomisesta, tuhopoltoista, yleisen järjestyksen häiritsemisestä ja jopa pommituksista. Poliitikkojakin he uhkasivat.

”Jos kohtelette naisia kuin lainsuojattomia, ei pidä ihmetellä, jos he käyttäytyvät kuin lainsuojattomat”, tunnetuimpiin maltillisiin suffragetteihin kuulunut Millicent Garrett Fawcett sanoi puheessaan 1906.

Vastapuoli ei ollut yhtään sen helläkätisempi.

Poliisit käsittelivät naisia kovakouraisesti, eikä yleisöltä herunut aina sympatiaa. Naisasianaiset olivat naurunaihe ja pilkan kohde.

Suffragettien puhetilaisuuksia häirittiin sumuttamalla pippuria, päästämällä väkijoukkoon rottia ja potkaisemalla tuoli puhujan alta.

Pahempaakin naiset kokivat.

”Tuntikausia minua hakattiin ympäri kehoa –– useita kertoja poliisit ja siviilipukuiset miehet väkijoukossa tarttuivat minuun takaapäin ja kourivat rintojani täysin julkisesti”, kuvailee nimetön suffragetti raportissa, joka kartoitti poliisin toimintaa mielenosoituksessa marraskuussa 1910.

Aikalaiskertomuksiin voi tutustua Joyce Marlow’n toimittamassa teoksessa Suffragettes – The Fight for Votes for Women.

Suffragetit eivät turvautuneet väkivaltaan hetken mielijohteesta. Kamppailu naisten äänioikeuden puolesta alkoi Britanniassa jo 1832 ja voimistui 1860-luvulla.

Vuosikymmeniä kestänyt rauhanomainen kampanjointi ja lainmuutosaloitteet eivät kuitenkaan tuoneet tulosta. Naiset alkoivat käydä kärsimättömiksi.

Erityisen turhautuneita oltiin keskiluokkaisessa Pankhurstin perheessä, josta tuli koko suffragettiliikkeen symboli.

Emmeline Pankhurst perusti 1903 Naisten sosiaalisen ja poliittisen unionin (WSPU). Järjestö organisoi mielenosoituksia ja jättimarsseja. Etsintäkuulutettu Pankhurst joutui välillä lähtemään maanpakoon Ranskaan.

IWM / Getty Images
Suffragettivuodet tiivistyvät kuuluisaan valokuvaan, jossa poliisi retuuttaa Emmeline Pankhurstia toukokuussa 1914.
Suffragettivuodet tiivistyvät kuuluisaan valokuvaan, jossa poliisi retuuttaa Emmeline Pankhurstia toukokuussa 1914.

Mukana WSPU:ssa toimivat myös tyttäret Christabel ja Sylvia Pankhurst.

Vuodesta 1909 suffragetit vaativat, että heitä pitää kohdella poliittisina vankeina. Tähän ei suostuttu, minkä seurauksena naiset aloittivat vankiloissa nälkälakon.

Vankilat vastasivat pakkoruokinnalla. Neljä hoitajaa piti naisvankia paikallaan, kun kaksi lääkäriä työnsi hänen suuhunsa puolimetrisen letkun. Sitä pitkin vatsaan ujutettiin proteiinivelliä.

”Sen jälkeen on hyvin heikko olo ja pyörryttää. Kun letku vedetään pois, syljetyttää paljon. Rintaa koskee ja on kamala olo”, pakkoruokittu suffragetti Laura Ainsworth kuvaili 1909 lähettämässään kirjeessään.

Kuningatar Viktoria oli tiukasti naisten äänioikeutta vastaan. Vuonna 1901 kuollut kuningatar piti koko ajatustakin hulluutena ja suositteli tuntemalleen suffragetti-ladylle kunnon piiskausta.

Suffragettien arkkivihollinen oli kuitenkin pääministeri Herbert Asquith (1908–1916). Asquith sattuu olemaan myös yhtä elokuvan pääosista esittävän Helena Bonham Carterin isoäidin isä.

Pääministerin vastarinta ei kuitenkaan kestänyt ensimmäisen maailmansodan tuomia paineita.

Kun miehet lähtivät sotimaan ja naiset pitivät huolta kotirintamasta, eteni naisten äänioikeuskin kuin itsestään.

Vuonna 1918 Britannian 30 vuotta täyttäneet naiset saivat äänioikeuden, jos olivat talonomistajia, vuokralaisia tai näiden puolisoita. Äänioikeuden sai kuusi miljoonaa brittinaista.

Meni vielä kymmenen vuotta, ennen kuin brittinaiset saivat täysin yhtäläisen äänioikeuden miesten kanssa. Samana vuonna 1928 kuoli myös suffragettien esikuva Emmeline Pankhurst.

Heritage Images
Suffragetit ottivat tavaksi kahlita itsensä kettingeillä aitaan, kun he pitivät palopuheita. Näin poliisi ei pystynyt poistamaan heitä paikalta nopeasti.
Suffragetit ottivat tavaksi kahlita itsensä kettingeillä aitaan, kun he pitivät palopuheita. Näin poliisi ei pystynyt poistamaan heitä paikalta nopeasti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat