Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteen tarhoja, historian harhoja

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen

Lähihistoriamme katvealueet saivat vastikään huomiota TV1:ssä. Viikon välein nähtiin ensiksi Ville Suhosen Ompelijatar-elämäkerta vakoilijana teloitetusta Martta Koskisesta ja sitten Heidi Köngäksen ohjaama Punainen kolmio -draamasarja Hertta Kuusisesta, Yrjö Leinosta ja kommunismin salaisuuksista.

Dokumentti ja fiktio, tosi vastaan kuviteltu? Ei aivan niinkään, vaan

sanoisiko todennettu vastaan rohkeasti fantisoitu. Missä Suhonen kaiken aikaa seisoo aineiston varassa, siinä Köngäs loikkaa reippaasti yli rajan. Luvallista, jos vain lajityyppien ero näkyy kirkkaana – mutta näkyykö se?

Ongelmana on, että taide-elämystä saatetaan alkaa ahmia historian tosikuvana, ikään kuin tutkimustuloksia horjuttavana tai jopa kumoavana todisteena. Silloin ei haluta tuntea taiteen ja tutkimuksen toisistaan erkanevia menetelmiä ja eettisiä tapoja. Kun taiteen tehtävä on kartoittaa potentiaalista, tutkimusta sitoo aina todistustaakka, näytöt.

Väinö Linnan väkivahva Pohjantähti-trilogia käänsi nurin sisällissodan valkoisen kuvan, mutta romaanin haaste oli luonteeltaan lähinnä joukkopsykologinen, kapinan vaihtoehtoisia syitä ja painokkaita motiiveja korostava. Linna ei esiintynyt historiantutkijana, jos riitautuikin akateemisen jengin kanssa.

Heidi Köngäs kirjoitti teoksistaan historiallisine taustoineen (HS Kulttuuri 28.12.), mutta kirjoituksessa hieman sekoittuvat funktiot. Köngäs toteaa, että Punainen kolmio ja hänen Hertta-romaaninsa ovat ”tulkintoja siitä, mitä on voinut tapahtua” – mutta siirtyy pian todisteluun Leinon faktisen agenttisuhteen puolesta.

Historianharrastajat useimmiten kompastuvat lähteiden keskinäisen hierarkian vajeeseen ja puutteelliseen lähdekritiikkiin. Aineistojen samanarvoisuudella ratsastaen kokonaiskuva herkästi vinksahtaa.

Esimerkiksi kun Jukka Rislakki kauan sitten kirjoitti Leinosta, ei hänellä ollut käytössään mitään kunnon arkistoja, mutta Kimmo Rentolan väitöksen (1994) pohja oli jo radikaalisti vakaampi: Nkp:n, Skp:n, vanhan ja uuden Valpon arkistot.

Rislakin ja Rentolan työt eivät sodi toisiaan vastaan, mutta lähtötasoltaan tyystin erilaisina niillä ei ole samaa painoarvoa. Itse asiassa: miten hyvin ne kuvastavatkaan historiantutkimuksen kerroksellista luonnetta! Köngäs vetoaa myös Ilkka Hakalehdon teokseen, joka kuitenkin jää oletusketjuksi vailla todistusvoimaa.

Leinon Valpo-suhteesta tuskin saamme koskaan täyttä selvyyttä – tuskin Moskovastakaan.

Sivuun on nyt jäämässä se, että pitäviä todisteita meillä on vain Leinon avunannosta neuvostotiedustelulle jatkosodassa. Piileskellyt Leino välitti itään sotilaallisia ja poliittisia tietoja – kuten Rentola on osoittanut. Avustussuhdekin selittänee ”yllätysnimi” Leinon äkkinousua ministeriksi syksyllä 1944.

Toivon mukaan historiantutkijat ja taiteilijat eivät turhaan rähjäisi keskenään. Se vältetään muistamalla, että vaikka kaikki kirmaavat saman historian kentällä, niin joukkueiden maalit tehdään viheriön eri päätyihin.

Mikä taiteessa onnistuu, ei tutkimukselta luonnistu. Mikä tutkimuksessa on pakollista, sitä ei taiteelta edellytetä. Molemmat kuitenkin parhaimmillaan rikastuttavat historiankuvaamme. Mutta erilaisin sävyin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat