Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

PMMP:stä tuttu Mira Luoti tekee nyt omaa musiikkia

Yhteistyökumppani on Pariisin kevään Arto Tuunela.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Mira Luoti kommentoi uutta videotaan
Mira Luoti kommentoi uutta videotaan
PMMP:n Mira Luoti julkaisee perjantaina ensimmäisen soolosinglensä Pinnan alla. Kappaleen musiikkivideon ohjasi Herra Ylppö. Katso tuore video HSTV:stä Miran kommentoimana.

Laulaja ja näyttelijä

 Mira Luoti, 37, syntyi Porissa, vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Turussa ja asuu nyt Helsingissä.

 Luoti ja Paula Vesala muodostivat vuosina 2002–2013 toimineen PMMP:n, joka oli Suomen suosituimpia yhtyeitä.

 Luoti on esiintynyt myös laulajana ja näyttelijänä muun muassa Uudessa iloisessa teatterissa ja Turun kesäteatterissa.

Ilkka Mattila HS

PMMP on ollutta ja mennyttä, mutta suosikkiduon molemmat puoliskot ovat taas äänessä. Paula Vesalan ensimmäinen soolokappale ilmestyi lokakuussa, ja Mira Luoti julkaisee omansa perjantaina.

Mietiskelevä ja tummasävyinen Pinnan alla -kappale esittelee hieman erilaisen Mira Luodin kuin sen punkmaisen energisen PMMP-laulajan, johon suomalaiset ehtivät kymmenen vuoden aikana tottua.

”Olin alun perin ajatellut, että jos vielä teen jotain musiikkia, niin se on ehdottomasti räyhäpunkkia ja että sillä on bändin nimi”, Luoti sanoo itsekin.

”Sitten huomattiin, että kappaleista tulikin aika henkilökohtaisia ja päätin, että kai se on omalla nimellä tehtävä.”

Muutamia vierailukeikkoja ja Tähdet tähdet -tv-sarjan esiintymistä lukuun ottamatta Mira Luoti on ollut PMMP:n jälkeen päätoimisena kotiäitinä. Lastenhoidon lomassa hän tapasi Pariisin kevät -yhtyeen lauluntekijän Arto Tuunelan, jonka kanssa löytyi idea uusista kappaleista.

Mira Luodin ensimmäinen oma albumi ilmestyy ensi syksynä. Kaikki kappaleet ovat alusta loppuun Luodin ja Tuunelan kahdestaan tekemiä.

Luoti tietää, että uusia kappaleita verrataan kummankin aiempiin töihin.

”Onhan tämä mun mielestä ihan erilaista, mutta moni tulee varmaan ajattelemaan, että kylläpäs kuulostaa PMMP:ltä tai onpa ihan Pariisin kevättä. Sellaiset jutut eivät ole tulleet musiikkiin tietoisesti, mutta me annettiin niiden olla, koska se kuitenkin on meitä kumpaakin.”

2000-luvun alussa PMMP:n aloittaessa Mira Luoti oli kaksikosta esiintyjänä kokeneempi. Hän lauloi jo teini-ikäisenä showbändissä cover-hittejä keikoilla.

Siksi on hieman yllättävää, että Luoti sanoo jännittävänsä laulamista ja esiintymistä edelleen.

”Viime kesänä kävin Ruisrockissa ihan vain festaroimassa, ja silloin lavalle meneminen tuntui tosi kaukaiselta, tuli oikein kauhunhetki, että miten mä voisin olla tuolla.”

Sattumalta Elastinen pyysi Luotia vierailemaan omalle keikalleen, ja Luoti päätti kokeilla, josko yleisön eteen voisi sittenkin palata.

”Menin kieltämättä aivan paniikkiin, se oli hirveän jännittävää, mutta olenhan mä aina jännittänyt, eikä sen pidä kadotakaan.”

Vähän myöhemmin Luoti oli keikalla Hassisen koneesta tuttujen Jussi ja Harri Kinnusen StereoPop-coveryhtyeen kanssa, ja jännitti lavalle menemistä niin, että menetti äänensä ennen ensimmäistä kappaletta.

”Ehkä siinä tajusin, että en mä ole niin rautainen ammattilainen vaan nautin enemmän siitä omasta väkertämisestä”, Luoti nauraa.

Syksyllä Luoti päätti, että Tuunelan kanssa valmistelluista kappaleista tehdään levy, ja laulajan ura jatkuu. Ensimmäisen kappaleiden laulamista hän jännitti studiossa niin, että tärisi.

Vaikka nyt julkaistu ensimmäinen single on tunnelmaltaan hillitympi, niin Luoti lupaa, että albumille tulee myös jotain ”ronskimpaa ja räiskyvämpää”.

”Meillä on Arton kanssa aika samanlaiset elämänarvot. Elämä jatkuu, eikä se niin vakavaa ole.”

Ensi kesänä onkin mahdollista, että Mira Luoti ja Paula Vesala osuvat keikalle samalle festivaalille.

”Aluksihan mulla oli se ajatus punkbändistä ja se olisi tarkoittanut, että keikat olisi tehty pienissä kämäisissä paikoissa. Se on mulla haaveena edelleenkin”, Luoti sanoo.

”Isoilla lavoilla tuntui, että siellä hävittää itsensä ja kontakti yleisöön puuttuu. Mun mielestä olisi ihanaa, jos mä olisin festivaalin pikkulavalla ja vilkuttelisin sieltä Paulalle isommalle lavalle.

HSTV: Mira Luoti kommentoi ensimmäisen singlensä videota.

Kuuntele Mira Luodin ensimmäinen soolosingle alla olevasta linkistä tai tästä:

Juhani Niiranen / HS
Mira Luoti sanoo jännittävänsä laulamista ja esiintymistä edelleen.
Mira Luoti sanoo jännittävänsä laulamista ja esiintymistä edelleen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat