Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykymusiikin johtohahmo Pierre Boulez on kuollut

Boulez muistetaan toisen maailmansodan jälkeisen modernismin vaikutusvaltaisimpana säveltäjänä.

Kulttuuri
 
Kimmo Mäntylä
Pierre Boulez 1925–2016.
Pierre Boulez 1925–2016. Kuva: Kimmo Mäntylä

Toisen maailmansodan jälkeisen modernismin vaikutusvaltaisin säveltäjä ja kapellimestari Pierre Boulez kuoli 5. tammikuuta 90-vuotiaana kotonaan Baden-Badenissa Saksassa. Hän oli syntynyt 26. maaliskuuta 1925 Montbrisonissa Ranskassa.

Boulezia pidettiin nykymusiikin paavina ellei jumalana. Hänen ideoimansa Jean Nouvelin suunnittelema konserttitalo Philharmonie de Paris avattiin viime vuonna Pariisissa.

Aikaisemmin hän oli ideoinut Pariisiin esimerkiksi Cité de la musiquen musiikkimuseoineen, Pompidou-keskuksen yhteydessä olevan Ircam-nykymusiikkikeskuksen ja nykymusiikin taitureista koostuvan Ensemble intercontemporain -yhtyeen. Hän sai merkittävän julkisen rahoituksen kaikkiin ideoihinsa.

Boulezin kuolemasta ovat surunvalitteluja esittäneet esimerkiksi Ranskan presidentti ja pääministeri sekä musiikin mahtitekijät Daniel Barenboimista Riccardo Mutiin.

Boulez toimi esimerkiksi BBC:n sinfoniaorkesterin ja New Yorkin filharmonikkojen johdossa kunnes Ranskan silloinen presidentti Georges Pompidou kutsui hänet uudistamaan Ranskan musiikkielämää.

Säveltäjänä hän oli kompleksinen ja suomi traditionaalisempia kollegoitaan. Toisaalta hän kannusti nuorempiaan Frank Zappasta – jonka musiikkia hän levytti – Esa-Pekka Saloseen ja Susanna Mälkkiin, jonka hän otti perustamansa Ensemble intercontemporainin johtajaksi viime vuosikymmenellä.

Lopulta hänen tahdissaan jo tanssittiinkin, sillä esimerkiksi Jimi Tenor ja Paul Miller eli Dj Spooky ovat remiksanneet hänen teoksiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat