Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidekeräilijä ostaa nauttiakseen

Tarkkaa käsitystä siitä, mitä ja miten paljon suomalaiset taidetta ostavat, on vaikea saada.

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Helsingin Sanomien kulttuurisivut teki viime syksynä juttusarjan suomalaisista taidekeräilijöistä. Meille kotiovensa avasivat Raimo, Raini ja Rauli Heino, Kyösti Kakkonen, Pekka Mattila, Seppo Fränti ja Rafaela Seppälä. Pääsimme suljettujen ovien taakse, kun saimme nähdä ja esitellä Hesarin lukijoille viisi poikkeuksellista kotia ja taidekokoelmaa.

Keräilijän kotona -sarjaan haastatellut taideharrastajat hankkivat vuosittain niin paljon taidetta, ettei sitä enää voi kutsua harrastukseksi. He ovat tavallista vauraampia suomalaisia, joilla on varaa ostaa kymmenien tuhansien eurojen arvoisia teoksia, ja vielä kalliimpiakin. Siksi sarjan jutut kertovat enemmänkin Suomen mittakaavassa poikkeuksellisista mesenaateista, kuin siitä, mitä taiteen ostaminen tavallisesti on.

Taiteen ostamisesta puhuttaessa toistellaan aina, miten taide on hyvä sijoitus, koska sen arvo ei ainakaan laske. Siltä se näyttääkin, jos yksinkertaistetaan hieman, ja vertaillaan vaikkapa muutaman tuhannen euron arvoista öljymaalausta, kookasta taulutelevisiota ja tasokasta Thaimaan-matkaa. Tekniikka vanhenee nopeasti, ja rusketus haalistuu. Taide kestää.

Keräilijöistä kukaan ei kuitenkaan pitänyt taiteen ostamista ensisijaisesti sijoituksena, eikä oikein edes nähnyt teosten realisointia vaihtoehtona. Satojen, jopa tuhansien teosten laajuisen kokoelman ylläpito maksaa, ja rahan tekemiseen on myös vähemmän vaivalloisia tapoja.

Tarkkaa käsitystä siitä, mitä ja miten paljon suomalaiset taidetta ostavat, on vaikea saada. Massakeräilyä tavallisempaa on, että kotiin ostetaan teos silloin tällöin, eikä sen hinnassa ole enempää kuin neljä numeroa. Vuosi sitten joulukuussa suomalaisille maksettiin veronpalautusta keskimäärin 658 euroa. Silläkin saisi jo grafiikkaa tai opiskelijan öljyvärityön.

Keräilijät lainaavat jatkuvasti teoksiaan museoille, joissa niitä voi ihailla kuka tahansa. Heistä monet korostivat sitä, että teosten pitää päästä varastoista päivänvaloon. Tänä vuonna yleisölle esitellään muun muassa Heinon kokoelmaa Helsingin taidemuseo Hamissa. Näyttely avautuu 8.4. Seppo Fräntin kokoelman teoksia tulee huhtikuussa esille Lapinlahden sairaalaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat