Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelisti, joka ei kelvannut Hollywoodiin

Saul Bellow syntyi sata vuotta sitten, mutta juhlinta ei ole saanut samanlaisia mittasuhteita kuin Frank Sinatran tai Édith Piafin merkkivuosi.

Kulttuuri
 
Ulf Andersen / Getty Images
Tieto Saul Bellowin nobelista vuosi julkisuuteen ennen aikojaan.
Tieto Saul Bellowin nobelista vuosi julkisuuteen ennen aikojaan. Kuva: Ulf Andersen / Getty Images

Tätä nobelistia ei saa millään ängetyksi jukeboksiin, vaikka hänenkin syntymästään tuli viime vuonna kuluneeksi sata vuotta – kuten vierähti myös julkisuudessa isosti juhlittujen megatähtien Frank Sinatran ja Édith Piafin syntymästä. Ehkä siinä yksi syy, miksi Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1976 saanut Saul Bellow on saanut viettää syntymänsä tasavuosijuhlia ikään kuin julkisuudelta salassa. Hänen nimeään ei löydy viihteen paksusta laulukirjasta.

Saul Bellowin repertuaarista ei löydy sellaisia korvaan helposti tarttuvia hittejä kuin Non, je ne regrette rien tai My Way, joka ei tosin ole Frank Sinatran oma kappale, vaikka moni niin usein luulee – kappaleen alkuperäiset säveltäjät ovat nimittäin Claude François ja Jacques Revaux. Tässäkin mielessä Saul Bellow teki uransa vain ja yksin omalla tavallaan, toisin kuin My Way -kappaleen vuonna 1969 purkittanut Frank Sinatra.

Kirjallisuuden maailmassa amerikanjuutalainen Saul Bellow (1915–2005) onkin megatähti siinä, missä Frank Sinatra ja Édith Piaf ovat kevyen musiikin tähtikartan tuikkivimmat tähdet. Hän toi amerikanjuutalaisen kirjallisuuden ryminällä maailmankirjallisuuteen ja antoi sille kasvot vähintäänkin yhtä näyttävästi kuin Gabriel García Márquez (1927–2014) maagiselle realismille kymmenisen vuotta myöhemmin.

Usein Saul Bellow tarkastelee kirjoissaan kriittisesti ihmisen olemassaolon ’seksistenssiä’ filosofisena kysymyksenä, jonka hän asettaa ironisesti vasten sitä elämää, jota romaanin päähenkilö itse elää. Osin siksi hän on luonut kirjallisuuteen jonkinlaisen Jobin tilanteeseen ajautuneen syyllisyydentunnon riivaaman älykön universaalin prototyypin.

Yhdysvalloissa Saul Bellowin merkkivuosi on tuottanut markkinoille Zachary Leaderin nobel-kirjailijan massiivisen elämäkerran ensimmäisen niteen The Life of Saul Bellow: To Fame and Fortune, 1915–1964. Siinä mielessä markkinoilla on tunkua, että James Atlas julkaisi jo vuonna 2000 kattavan elämäkerran Saul Bellowista eikä jättänyt kovinkaan montaa kiveä kääntämättä Lachinessa Montrealin esikaupungissa syntyneen kirjailijan elämästä.

Suomeen ei ole kovin montaa elämäkerrallista linkkiä, oikeastaan vain yksi. Nuoruudessaan lyhyen trotskilaisen kauden läpikäyneen kirjailijan usko Lev Trotskiin loppui siinä vaiheessa, kun Kominternin perustaja hyväksyi Neuvostoliiton hyökkäyksen Suomeen talvella 1939.

Elämäkerran ensimmäinen osa ei tarjoa juuri uusia paljastuksia, puutteitakin on. Zachary Leader ei esimerkiksi kerro – kuten James Atlas tekee – yhdeksänvuotiaana Chicagoon päätyneen Saul Bellowin surkuhupaisista haaveista tulla tähdeksi Hollywoodissa. Hento ja pieni kirjailija nimittäin haaveili nuorena Northwestern-yliopiston opiskelijana vakavissaan urasta elokuvatähtenä. Hän lähetti toiveikkaana valokuvansa useammalle Hollywoodin studiolle, mutta sai kylmästi pakit. Hänelle todettiin, että tuollaisilla kasvoilla saisi korkeintaan pieniä roiston sivurooleja, jos niitäkään. Ensirakastajaksi hänestä ei ollut. Hän ehti kuitenkin viidesti naimisiin.

Vielä esikoisromaanin Dangling Manin (1944) ilmestyessä markkinoille Metro-Goldwyn-Mayer otti häneen yhteyttä, ei ostaakseen kirjan elokuvaoikeuksia, vaan tarjotakseen hänelle sivuroolia surkimuksena, joka menettää tyttönsä Errol Flynnin kaltaiselle hurmurille. MGM:n mielestä hän voisi myös sopia pikkukonnan rooliin.

Pääroolin Saul Bellow sen sijaan otti Yhdysvaltojen kirjallisuuden isossa kertomuksessa. Amerikkalainen lehdistö nimesi juutalaiskirjallisuuden näkyvän troikan Saul Bellowin, Philip Rothin ja Bernard Malamudin kuuluisan newyorkilaisen vaatefirman omistajien mukaan muotoon Hart, Schaffner & Marx. Juuri he nostivat amerikanjuutalaisen kirjallisuuden etnisyyden ghetosta laajempaan tietoisuuteen.

Ruotsin akatemian Saul Bellowille lokakuussa 1976 myöntämä Nobelin kirjallisuuspalkinto oli siinä mielessä historiallinen, että ensimmäistä kertaa koko palkinnon myöntämisen historian aikana tieto palkitusta vuosi julkisuuteen pari päivää ennen Ruotsin akatemian vakituisen sihteerin ilmoitusta Tukholman pörssitalolla.

Ruotsin akatemian viisijäseninen nobel-komitea pelästyi vuodosta niin paljon, että harkitsi jättävänsä Nobelin kirjallispalkinnon myöntämättä sinä vuonna. Jo keskiviikkona – päivää ennen tiedon virallista julkistamista – tv-yhtiö CBS oli lennättämässä filmiryhmää Chicagoon haastattelemaan hiljan Israelista palannutta Bellowia. Akatemia ei kuitenkaan perääntynyt, koska katsottiin, että nyt oli vihdoin Bellowin vuoro saada Nobelin kirjallisuuspalkinto, eikä päätöstä ollut syytä pyörtää.

Kahden nihkeästi Saul Bellowin tuotantoon suhtautuneen akatemian jäsenen kuolema vuonna 1974 mahdollisti jo useamman kerran ehdolle nousseen kirjailijan palkitsemisen. Juuri nämä jäsenet olivat vastustaneet kiivaasti Bellowia ja ajaneet palkintoa amerikkalaistuneelle puolanjuutalaiselle Isaac Bashevis Singerille. Toisena varteenotettavana vaihtoehtona he pitivät palkinnon jakamista näiden kahden kesken.

Saul Bellowin saapuminen Tukholmassa pidettyyn varsinaiseen palkintojuhlaan oli iso uutinen ruotsalaisissa lehdissä joulukuun alussa 1976. Yksi syy näkyvään uutisointiin oli se, että Bellow saapui Tukholmaan peräti 16-henkisen seurueen kanssa. Hänellä oli mukanaan esimerkiksi silloinen vaimonsa, romanialainen matemaatikko Alexandra, siskonsa Jane, veljensä Sam, kälynsä Nina, sisarentyttärensä Lesha aviomiehineen ja tyttärineen sekä omat poikansa Gregory, Adam ja Sam.

Seksuaalisuus ja seksuaalinen energia kiinnostivat Saul Bellowia myös konkreettisesti. Viimeisteltyään Augie Marchin kiemuroita Pariisissa Bellow palasi New Yorkiin myöhään syksyllä 1950 ja sai huomata, että Greenwich Villagen oli vallannut uusi muoti-ilmiö, joka oli syrjäyttänyt 1940-luvulla löydetyn trotskilaisuuden. Itävallassa syntynyt psykoanalyytikko Wilhelm Reich oli noussut monien intellektuellien uudeksi kotijumalaksi. Saul Bellowin Chicagon vuosien paras ystävä Isaac Rosenfeld oli jo kahden vuoden ajan osallistunut istuntoihin, joita veti hänen reichilainen terapeuttinsa Richard G. Singer.

Myös Bellow kiinnostui libidon energiavarastojen vapauttamisesta ja hankki itselleen oman reichilaisen terapeutin Chester Raphaelin, jonka pian kirjailijalle hyvin tutuksi käyvä toimisto sijaitsi Forest Hillsissä Queensissä. Vaikka Bellow suhtautui äärimmäisen kriittisesti ja osin torjuvasti kaikkiin ismeihin, koska hän katsoi niiden rajoittavan hänen autonomisuuttaan, hän innostui muutamaksi vuodeksi reichilaisuudesta ja hankki padottua seksuaalista energiaa vapauttavan akkumulaattorin, orgone-boksin, silloiseen kotiinsa Queensissa.

Vapauttaakseen libidon ja seksualisoidakseen kaikki ihmissuhteet Bellow käytti säännöllisesti tätä akkumulaattoria, joka oli pieni telttamainen rakennelma. Myöhemmin Bellow totesi, että koko hankkeesta tuli katastrofi, joka tuhosi hänen avioliittonsa hänen ensimmäisen vaimonsa Anita Goshkinin kanssa ja romutti hänen kykynsä yksiavioisuuteen.

Naiset olivat Saul Bellowille siunaus ja taakka. Naiset ”syövät vihreää salaattia, mutta juovat ihmisen verta”, toteaa avioeron hysterisoima päähenkilö mestarillisessa romaanissa Herzog (1964).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat