Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Kirjaston viikon kirja vie jännitykseen jatkosodan aikana – voit ladata sen nyt

Tapani Baggen romaanissa Musta pyörre on jatkosota ja vuosi 1942.

Kulttuuri
 
Jarno Mela
Tapani Bagge lukeutuu Suomen tuotteliaimpiin jännityskirjailijoihin.
Tapani Bagge lukeutuu Suomen tuotteliaimpiin jännityskirjailijoihin. Kuva: Jarno Mela

Suomen historia värittyy, kun ylietsivä Väinö Mujunen seikkailee Tapani Baggen rikostarinoissa. Alkujaan runsaat kolme vuotta sitten julkaistussa kolmannessa Mujus-romaanissa Musta pyörre on jatkosota ja vuosi 1942.

Mujunen on menettänyt kätensä ja vaimonsa ja masentunut ryyppyputkeen, mutta veri vetää takaisin Valpoon.

”Bagge tuottaa toimintaa herkeämättä”, kriitikko Vesa Karonen luonnehti arviossaan (HS 6.5. 2012). ”Käpykaartilaisia ja neuvostoagentteja vilisee sekä Helsingissä että Itä-Karjalassa, jossa seikkaillaan keskitysleirilläkin.”

Mujunen toimii juutalaisten luovuttamista vastaan ja suojelee Heinrich Himmleriä tämän kuuluisalla Suomen-vierailulla kesällä 1942. Pistoolit ja käsikranaatit paukkuvat.

Journalistinen viekoittelijapari Ossi Koho - Sanna Rytkönen vilahtaa mukana humalaiseen tyyliinsä. Vaimo-vainajaa Mujunen kaipailee, mutta naisista ei pulaa tule, ja kaatuu rintamantakaisessa sodassa miestäkin kuin heinää.

Mujunen on humaani poliisi, mutta Valpoa johtaa natsimielinen pahis, Anttila, taustatukenaan sisäministeri Horelli.

”Oli vaikea sanoa, kuka oli konna ja kuka sankari”, Mujunen miettii elokuvissa.

Mutta Karosen mukaan Baggen kirjassa jako konniin ja sankareihin yllättää mustavalkoisuudellaan. Mujunenkin on sankari, sillä rikosromaanin nykysankarin pitää olla erehtyväinen antisankari ja juuri sellaisena varsinainen heros.

”Mujunen edustaa meidän aikamme paremmin tietävää valoa vuoden 1942 pimeydessä”, Karonen kirjoittaa. ”Sota-ajan miljöökuvaus trokareineen ja häkäpyttyautoineen sujuu asiatietoja ripotellen.”

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli kahdensadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat