Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katoavaisuuden kirjurin suuri sirpale

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Jerry Bauer
Vuonna 2001 ilmestynyt Austerlitz jäi saksalaissyntyisen W.G. Sebaldin viimeiseksi teokseksi.
Vuonna 2001 ilmestynyt Austerlitz jäi saksalaissyntyisen W.G. Sebaldin viimeiseksi teokseksi. Kuva: Jerry Bauer

Viimeinen saatiin ensimmäiseksi. Alkujaan vuonna 2001 ilmestynyt Austerlitz jäi saksalaissyntyisen W. G. Sebaldin (1944–2001) viimeiseksi teokseksi, sillä elämä katkesi auto-onnettomuuteen. Suomeksi kyseinen kulttuurihistoriallinen luotaus ilmestyi seuraavana vuonna.

Sen jälkeen Oili Suominen on kääntänyt viisi muutakin Sebaldin kaunokirjallista, totunnaiset lajityyppimääritelmät omaksi esseen, tutkielman ja surumielisen matkakirjan seokseksi väistävää teosta. Olen ihastunut jokaiseen.

Ihastuin myös juuri ilmestyneeseen teokseen Merkintöjä Korsikasta, vaikka se on pelkkä sirpale, kautta aikain ohuin nide Tammen Keltaisessa kirjastossa. Kirjoitustyö jäi kesken.

Jälleen kerran Sebald kulkee missä kulkee, näkee mitä sattuu ja kirjoittaa mitä mieleen juolahtaa.

Koskaan hän ei ole liikkeellä tyhjin päin. Napoleonin kotimuseossa Ajacciossa hänen mielennouteensa avaavat muun muassa kattauksen siitä, miten huikeat taidekokoelmat syntyvät suurten sotaretkien seurauksena mutta mukamas jumalaisen viattomasti.

Senkin hän hoksaa, että Gustave Flaubertin omassa 1800-luvun Korsikan-päiväkirjassaan mainitsemista esineistä puuttuu vain kultamehiläisin kirjottu keisarinviitta.

Tärkein taitaa kuitenkin olla lipunmyyjän ”oudon hidastettu silmänräpäys, jonka muistaa vielä vuosien päästäkin”. Ei eroottisuuden tähden vaan siksi, että hän kokee räpäyksessä keisarin itsensä katseen.

Lukeneisuuden hirmu uskaltaa kuvitella mitä tahtoo.

Uudistumisen velvoitteesta vähät välittänyt Sebald toistaa taas vakioteemaansa: äimistystä kaiken katoavaisuuden äärellä. Jopa mahtavimmat suurvaltapoliittiset aikaansaannokset, etenkin ne, valuvat pian silkaksi tuhkaksi.

Teoksessa Saturnuksen renkaat hän kulki Itä-Anglian ränsistyneissä merenrantakaupungeissa, jotka kerran henkivät brittiläistä vaurautta. Huimauksen matka Alpeille on retki romantiikan ajan sieluntuskiin yhdessä Stendhalin, Casanovan ja Kafkan kanssa.

Alkujaan luentosarjaksi syntynyt Ilmasota ja kirjallisuus ihmettelee, miten Saksan sodanjälkeinen kirjallisuus unohti kotimaan kammottavat tuhot. Juutalaisista elämän tarkoituksen raunioilla natsiupseerin poika kirjoittaa teoksessa Vieraalla maalla.

Austerlitz avaa Euroopan henkistä historiaa yhden kohtaamisen kautta Antwerpenin katedraalia muistuttavalla, mutta Kongon verirahoilla rakennetulla rautatieasemalla.

Kävin siellä taannoin itsekin pari kertaa kohdatakseni jotakin vastaavaa. Turhaan. Päättelin, että en kykene sisäistämään kaikkea lukemaani niin kuin hän.

Kyllä, olen kateellinen. Mutta ennen muuta kiitollinen. Eiköhän Sebald Suuren jäämistöstä löydy vielä jokin sirpale.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat