Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David Bowien junamatka Helsinkiin Neuvostoliitosta jäi suomalaiseen mediahistoriaan – ja Bowieen hetkeksi natsileima

Kulttuuri
 
Jarmo Hietaranta / HS
David Bowie saapui fanien kukitettavaksi Helsinkiin junalla Moskovasta 24. huhtikuuta 1976.
David Bowie saapui fanien kukitettavaksi Helsinkiin junalla Moskovasta 24. huhtikuuta 1976. Kuva: Jarmo Hietaranta / HS

Helsingin rautatieasemalla tehtiin vuonna 1976 eräänlaista suomalaista mediahistoriaa. Pop-hysteriaa oli koettu Suomessa jo aiemmin, mutta harvemmin idänsuunnan junamatkailuun yhdistettynä.

Tuon vuoden huhtikuussa asemalla kuitenkin kuhisi: sinne oli saapumassa junalla Neuvostoliitosta itse David Bowie, tuolloin pop-huuman huipulla paistatellut hittilaulaja.

Bowien saapumissuunta oli monella tavalla poikkeuksellinen. Neuvostoliitto eli vielä pysähtyneisyyden aikaa, eikä se kuulunut länsimaisten rokkareiden vakiokohteisiin. Bowien maailmankiertueellakin lenkki oli erikoinen: ensin Keski-Euroopassa esiintynyt artisti matkusti junalla Neuvostoliittoon lentopelon vuoksi. Keikkaa Moskovassa ei ollut, mutta Bowie muun muassa kierteli nähtävyyksiä ystävänsä Iggy Popin kanssa.

Neuvostoliitosta Bowie saapui Helsinkiin junalla – 24 tuntia myöhässä. Ruotsissa Bowien ehdittiin jo uutisoida jopa joutuneen pidätetyksi.

Suomessa saapumista seuraavan päivän junalla osattiin odottaa, ja vastassa oli joukko faneja, jotka kukittivat Helsinkiin saapuneen Bowien. Artistia odotti laiturilla myös tumma auto, joka kuljetti artistin edemmäs – päivän ohjelmaan kuului muun muassa lehdistötilaisuus Hotelli Hesperian aulassa.

Siellä Bowie muun muassa kertoi toimittajille, että ei ole enää kiinnostunut rockista ja haluaa rahoittaa kiertueellaan elokuvatuotantoyhtiön. Lisäksi hän kertoi äänestävänsä mieluiten omaa ”syntymäpäiväpuoluettaan” – eli sanaleikkinä birthday party.

Lopuksi artisti ilmoitti, että hänen puheisiinsa ei kannata kovin usein uskoa – ja poistui paikalta.

”Arvatkaapa mitä? Nyt minä menen”, Bowie sanoi ja katosi huoneeseensa.

Kiertueelta nämä viikot jäivät sekä Suomen että Bowien uran mediahistoriaan toisesta syystä, nimittäin artistin ympärille syntyneestä natsikohusta. Bowie oli viittaillut teemaan jo aiemmin, ja Helsingin keikan jälkeen kierrokset kovenivat.

Jo Neuvostoliiton rajalla Bowielta oli takavarikoitu natsiaiheista kirjallisuutta, jota oli mukana matkalukemisena. Todellinen kohu sai alkunsa paria päivää Helsingin keikan jälkeen Tukholmassa, kun artistilta tivattiin politiikasta.

”Näkemykseni mukaan olen ainoa vaihtoehto Britannian pääministeriksi. Uskoakseni Britannia voisi hyötyä fasistisesta johtajasta”, Bowie totesi paikalla Tukholman lehdistötilaisuudessa olleiden toimittajien mukaan. Lausunnon tarkkuus kiistettiin myöhemmin, mutta kuva fasismista horisevasta Bowiesta jäi elämään.

Huippuunsa kohu nousi toukokuussa, kun Bowie palasi näyttävästi pitkästä aikaa Britanniaan. Vastassa oli faneja, ja Bowieta odotti avoauto. Artisti kapusikin siihen, ja alkoi vilkuttaa faneilleen. Sitten hän kohotti kätensä tervehdykseen, joka näytti erehdyttävästi natsiposeeraukselta. Uutiskuvaan tallentunut näky kohahdutti Britanniaa.

Sittemmin Bowie selitti koko sotkun olleen – jälleen kerran – roolihahmoonsa liittynyttä teatteria. Ehkä siitä olisi voinut arvata jotakin jo Helsingissä: Bowiella oli Hesperian lehdistötilaisuudessa nimittäin takkinsa kauluksessa Lenin -pinssi.

”Tämä oli ainoa superstara sielläpäin”, Bowie totesi asiasta kysyneille toimittajille.

Lähteet: HS-arkisto ja Mikael Huhtamäki: Live In Finland 1955–1979 (Gummerus 2013).

Jarmo Hietaranta / HS
Auto odotti Bowieta Rautatieasemalla.
Auto odotti Bowieta Rautatieasemalla.
Jarmo Hietaranta / HS
Fanit tähyilivät Moskovan-junaa ennen Bowien saapumista.
Fanit tähyilivät Moskovan-junaa ennen Bowien saapumista.
Ari Ojala / Lehtikuva
Hyväntuulinen Bowie saapumassa lehdistötilaisuuteen Hotelli Hesperiaan.
Hyväntuulinen Bowie saapumassa lehdistötilaisuuteen Hotelli Hesperiaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat