Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaustinen yllätti: festivaalin vuoden yhtye on yli 40-vuotias Piirpauke

Kulttuuri
 
HS
Kansanmusiikkia, jazzia ja progressiivista rockia yhdistelevä Piirpauke-yhtye perustettiin vuonna 1974. Kesällä 2016 se on Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin vuoden yhtye.
Kansanmusiikkia, jazzia ja progressiivista rockia yhdistelevä Piirpauke-yhtye perustettiin vuonna 1974. Kesällä 2016 se on Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin vuoden yhtye. Kuva: HS

Viikonloppuna Suomenlahden aalloilla juhlitulla vuotuisella Folklandia-risteilyllä palkittiin useita kansanmusiikin ja -tanssin alojen tekijöitä.

Yksi suurimpia yllätyksiä oli Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin vuoden yhtyeen valinta.

Vuoden yhtyeeksi on valittu usein nuoria kokoonpanoja, mutta tänä vuonna on toisin: Kaustisen juhlayhtye on Piirpauke. Konevitsan kirkonkelloistaan tunnettu maailmanmusiikin uranuurtajayhtye vietti juuri 40-vuotisjuhlavuottaan.

Kuhmolaisen Sakari Kukon johtama yhtye yhdistelee ennakkoluulottomasti kansanmusiikkivaikutteita eri musiikinlajeihin. Yhtye soitti maailmanmusiikkia ennen kuin koko maailmanmusiikin käsitettä ja genreä oli edes keksitty.

Vuoden kansanmusiikkilevy -palkinto jaettiin tällä kertaa tasapistein kahdelle julkaisulle. Kansanmusiikki.fi-portaalin ja Kansanmusiikki-lehden jakama palkinto meni Anne-Mari Kivimäen Lakkautettu kylä -levylle sekä Freijan albumille Liki.

Vuoden nuori pelimanni on kymenlaaksolainen kolmen nuoren naisen muodostama kansanmusiikkitrio Hauru.

Kansanmusiikin ja -tanssin alan tunnustus, Vuoden Wäinö 2016, meni Inarin kirkonkylällä järjestettävälle alkuperäiskansojen musiikkitapahtumalle Ijahis idja.

Kansantanssin saralla palkintoja saivat muun muassa mittava 40 esiintyjän tanssiteos Janne ja Aino, joka sai vuoden 2015 tanssiteko -tunnustuksen, sekä oululainen kansantanssiryhmä Polokkarit, joka valittiin Pispalan Sottiisin vuoden 2016 kansantanssiyhtyeeksi.

Nuorisoseurojen ohjaajapalkinnot menivät ullavalaisen Teatteri Pystymehtän luojalle Katja Hakalalle sekä Koski TL:n nuorisoseuran kansantanssiohjaajalle Taina Salmiselle.

Kansanmusiikin ja -tanssin suurtapahtuma Folklandia risteiltiin nyt 21. kerran. Loppuunmyydyllä risteilyllä avattiin samalla tuleva ”kansantanssin riemuvuosi 2016”.

Vuoden nimitys johtuu siitä, että helmikuussa tulee kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta kansantanssiesityksestä. ’

Juhlinta huipentuu kesällä kansantanssin suurtapahtumaan Pispalan sottiisiin. Se järjestetään 8.–12. kesäkuuta Tampereella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat