Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virolaisille Miekkailija on tärkeä elokuva

Kulttuuri
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Parhaan ulkomaisen elokuvan Kultainen maapallo luovutettiin varhain maanantaiaamuna unkarilaiselle Son of Saulille, kuten etukäteen veikkailtiinkin. Eikä ihme.

Tuntuu täysin mielettömältä ajatukselta, että vuonna 1977 syntynyt siloposkinen nuori mies lähtee tekemään esikoiselokuvaansa holokaustista. Kun sellainen uhkayritys onnistuu, rohkeus pitääkin palkita.

László Nemesissä on ihmisenäkin poikkeuksellista hiljaista auktoriteettia, joka sai kokeneetkin elokuvaihmiset kuuntelemaan tarkasti hänen sanojaan. On kiinnostavaa nähdä, mihin Nemes ryhtyy seuraavaksi. Kaikki ovet ovat hänelle auki.

Myös suomalais-virolainen Miekkailija-elokuva kuvasi historiaa ja sen moraalisia valintoja. Molemmissa elokuvissa oli kysymys ihmisarvon säilyttämisestä, mutta Neuvosto-Virossa sen lisäksi saattoi säilyä henkikin.

Virolaisille elokuva tuntuu olleen vielä suurempi asia kuin suomalaisille. Kultaisen maapallon jakoakin oli Virosta saapunut seuraamaan useita toimittajia.

Historiansa virolaiset toki tuntevat muutenkin, mutta heille on tärkeää, että Miekkailijan on ohjannut suomalainen ohjaaja. Alkaisivatko pohjoisen naapurit vihdoin kiinnostua siitä, miltä maailma virolaisten silmin näyttää?

Pääosan esittäjän Märt Avandin mukaan virolaisyleisö on vahtinut haukansilmin, ovatko elokuvan historialliset yksityiskohdat paikallaan. Isompaa huomautettavaa ei ole löytynyt, mikä johtuu siitäkin, että ohjaaja Klaus Härö on kuunnellut nöyrästi virolaisia työtovereitaan.

Härölle elokuvateko olikin aikamoinen sukellus Viron menneisyyteen, sillä hän ei ollut aikaisemmin edes käynyt maassa. Härö tunnustaa kuuluneensa aiemmin niihin suomalaisiin, joille maailma oli täynnä Viroa tärkeämpiä maita.

Elokuvanteon tauoilla ja automatkoilla moni virolainen kertoi Härölle oman sukunsa kohtaloista. Esimerkiksi Märt Avandin isoisoisä ja isoisä karkotettiin molemmat Siperiaan. Isoisä karkasi takaisin Viroon, mutta ilmiannettiin ja palautettiin karkotuspaikkaansa. Hengissä hän kuitenkin retkistä selvisi.

László Nemes ja Klaus Härö puhuivat molemmat elokuvan merkityksestä melkein samoin sanoin: Wikipediasta voi lukea keskitysleireistä tai reaalisosialismista, mutta on eri asia tietää asiat kuin tuntea ne. Elokuvaa katsoessaan voi hetkeksi hypätä toisen ihmisen nahkoihin ja nähdä maailman tämän silmin.

Siihen tosin pystyvät vain oikein hyvät elokuvat, sellaiset kuin Miekkailija tai Son of Saul.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat