Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Van Dyckin teoksesta tuli pidätysdraama

Pilkkahintaan aluksi myyty teos on arvioitu miljoonien arvoiseksi.

Kulttuuri
 
AFP
Georgiasta Turkkiin salakuljetettu Antoon van Dyckin maalaus.
Georgiasta Turkkiin salakuljetettu Antoon van Dyckin maalaus. Kuva: AFP

Turkkilaiset viranomaiset ovat pidättäneet kaksi henkilöä, joiden hallussa oli 1600-luvulla eläneen merkittävän flaamilaistaiteilijan Antoon van Dyckin (1599–1641) teos. Pidätettyjä epäillään teoksen salakuljettamisesta.

Istanbulissa ilmestyvän Hurriyet-sanomalehden mukaan viranomaiset saivat teoksen haltuunsa, kun kaksi liikemiestä yritti myydä sitä 14 miljoonalla Turkin liiralla eli noin 4,2 miljoonalla eurolla.

Liikemiehet tulivat epäonnekseen kaupitelleeksi maalausta ostajaksi naamioituneelle poliisille, kertoi uutistoimisto AFP.

Heille maalauksen oli myynyt rikollisjengi vajalla 200 000 eurolla. Myyjäjoukko pidätettiin luksushotellista Istanbulissa.

Hurriyet-lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kyseessä on kateissa oleva van Dyckin teos, jonka arvo laskettaneen miljoonissa euroissa.

Antoon van Dyck oli aikakautensa suurimpia taiteilijoita. Hän työskenteli Peter Paul Rubensin (1577–1640) pääavustajana ja toimi sittemmin Englannin johtavana hovimaalarina.

Vain 42-vuotiaaksi eläneen van Dyckin arvioidaan maalanneen jopa 800 teosta.

Turkissa viranomaisille viikonloppuna päätynyt van Dyckin maalaus oli kulkeutunut uutistoimistolähteiden mukaan maahan Venäjältä.

Matkalla se moninkertaisti hintansa. Venäjän Interfax-uutistoimisto raportoi nimittäin viikonloppuna, että kyseinen maalaus oli ollut yksityiskodissa Georgiassa 15 vuotta. Se myytiin sieltä eteenpäin pilkkahintaan, alle 7 000 eurolla.

Aiempi omistaja Eka Abashidze kertoi Georgian Imedi-television haastattelussa, että hänen perheensä päätti myydä maalauksen vuonna 2010 rahapulassa. Aluksi siitä oli tarjottu georgialaisperheelle 37 000 euroa, mutta huijarit onnituivat pudottamaan hinnan murto-osaan.

Käsiään ojentavaa, paljasrintaista naista esittävän teoksen syntyhistoriasta ei ole toistaiseksi kerrottu tarkemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat