Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kultaisen maapallon voittanut ohjaaja: Pahuus ei kadonnut natsien mukana

Son of Saul on vahva ehdokas myös Oscar-mittelöissä. HS tapasi ohjaajan Los Angelesissa.

Kulttuuri
 
Regis Duvignau / Reuters
Unkarilaisohjaaja László Nemes ei ollut löytää rahoitusta holokaustiaiheiseen esikoiselokuvaansa.
Unkarilaisohjaaja László Nemes ei ollut löytää rahoitusta holokaustiaiheiseen esikoiselokuvaansa. Kuva: Regis Duvignau / Reuters
Fakta

Kultaisista maapalloista kohti Oscareita

 Erämaaseikkailu The Revenant (ohj. Alejandro González Iñárritu ) vei vuoden parhaan elokuvan palkinnon varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa Kultainen maapallo -kilpailussa. Se voitti myös ohjauksen ja miespääosan ( Leonardo DiCaprio ).

 Parhaasta naispääosasta palkittiin Brie Larson Room-elokuvasta.

 Kaksi Kultaista maapalloa saivat elokuvat The Martian ja Steve Jobs sekä tv-sarjat Mozart in the Jungle ja Mr. Robot.

 Parhaan ulkomaisen elokuvan Kultaisen maapallon voitti Son of Saul. Samassa sarjassa kilpaili mm. Klaus Härön ohjaama Miekkailija. Kumpikin kilpailee myös Oscar-ehdokkuuksista, jotka uutisoidaan torstaina 14. tammikuuta.

Los Angeles

Nuoren unkarilaisohjaajan László Nemesin esikoiselokuva Son of Saul on kerännyt jo 17 elokuvapalkintoa, tuoreimpana Kultaisen maapallon maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Keskitysleirikuvaus on vahvoilla myös Oscaria jaettaessa.

Nemesin mukaan useimpien keskitysleirielokuvien ongelmana on se, että ne ovat yrittäneet lähestyä holokaustia klassisen elokuvakerronnan kautta. Elokuva yrittää yleensä tehdä asioita käsitettäviksi, vaikka keskitysleirin todellisuus oli pohjimmiltaan käsittämätön.

”Holokaustia on kuvattu paljon, mutta siihen on suhtauduttu älyllisesti ja etäännyttäen niin kuin se olisi kirja, joka on luettu loppuun ja pantu hyllyyn”, Nemes sanoi lauantaina Los Angelesissa Helsingin Sanomien haastattelussa.

”Itse en yrittänyt kuvata holokaustia historiana vaan niin kuin kaikki tapahtuisi tässä ja nyt – koska se voisi tapahtua tässä ja nyt.”

Nemesin mukaan moni keskitysleirikuvaus on ollut todellisuuteen perustuva, mutta silloin kerrotaan aina selviytyjien tarinoita, koska vain he jäivät tarinansa kertomaan.

”Entä kuolleet? Entä historiasta pois pyyhityt? Halusin tehdä elokuvan unohdetuista ja palauttaa arvokkuuden kuolleille.” Tien kuolleiden luo Nemes löysi krematorioissa työskennelleiden vankien muistiinpanoista.

”He olivat salaisuuden vartijoita, jotka tiesivät, että erityiskäsittely merkitsi tappamista. Siksi he ymmärsivät kuolevansa varmasti.”

Nemes kertoo miettineensä, mitä kuolemaan tuomitut ajattelivat. Hän uskoo, että he halusivat säilyttää ihmisyytensä ja jättää olemassaolostaan edes jonkin jäljen. Sitä jälkeä Nemes on seurannut.

Son of Saul maksoi vain miljoona dollaria. Sitäkään rahaa ei meinannut aluksi löytyä, sillä tuottaja toisensa jälkeen pudisteli päätään, kun 38-vuotias Nemes kertoi haluavansa tehdä esikoiselokuvansa holokaustista. Lopulta rahat löytyivät Unkarista.

Elokuvan tapahtumat ajoittuvat vuoteen 1944, jolloin saksalaiset miehittivät Unkarin ja siihen asti natsivainoilta säästyneitä juutalaisia alettiin kuljettaa tuhoamisleireille. Kaikkiaan Unkarin juutalaisia murhattiin holokaustissa lähes 600 000.

”Saksalaiset pyysivät unkarilaisilta, että älkää lähettäkö niitä niin nopeasti, kapasiteettimme ei riitä”, Nemes kertoo.

Elokuva ei ole Nemesin mukaan kuitenkaan syytelause Unkarin historiasta sen enempää kuin kommentti maan nykytilastakaan.

”En ole nykypolitiikan kommentoija vaan yritän katsoa sivilisaatiota syvemmältä. Totta kai Euroopalla on omat haamunsa ja Unkarilla omansa.”

Sen sijaan Son of Saul on varoitus nykyihmisille.

”Holokausti näytti, millaista pahuutta ihmisen sisältä löytyy. Eikä se pahuus kadonnut maailmasta vuonna 1945”, Nemes huomauttaa.

Samaan aikaan, kun Nemes teki elokuvaansa, Lähi-idässä murhattiin kansoja ja hukkuneet pakolaiset ajautuivat Euroopan rannoille.

”Elämme mullistusten aikaa, eikä rauha ole enää mikään itsestäänselvyys”, Nemes sanoo.

”Sivilisaatiomme ei ole menossa oikeaan suuntaan. Kun katsoo, mitä maailmassa nyt tapahtuu, tuntuu siltä, ettei se ole ohi – että se kaikki voi tapahtua uudestaan.”

Son of Saul -elokuvan juliste.
Son of Saul -elokuvan juliste.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat