Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verdi ja Slayer kohtaavat Apocalyptica-säveltäjien uudessa oopperassa

Kansallisoopperan tilaus saa kantaesityksensä 22. tammikuuta.

Kulttuuri
 
http://static-gatling.nelonenmedia.fi/file/sites/default/files/img/93f240dbc551479624f445fdfa84514fc4ab9041-2381124-apocalypticA_04.jpg
Apocalyptican säveltäjien oopperassa Verdi kohtaa Slayerin
Metallia selloilla soittavan Apocalyptican säveltäjät Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso saivat ”järjettömän haasteen”, kun Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi tilasi heiltä uuden suomalaisen oopperan. Indigo saa kantaesityksensä 22. tammikuuta ja kertoo tulevaisuudesta, jossa ihmisen suorituskykyä parantanut lääke osoittautuu vaaralliseksi. Musiikki yhdistää ”Giuseppe Verdin ja Slayer-yhtyeen tyylejä”. Apocalyptica ei esiinny mukana, vaan Kansallisoopperan orkesteria johtaa teoksen sovittanut Jaakko Kuusisto.

Metallista rockia selloilla soittava Apocalyptica-yhtye ei paljoa kursaillut, kun Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi tilasi yhtyeen säveltäjiltä oopperan.

”Ajattelimme, että tämä on ihan päätön idea. Se tuntui niin kreisiltä ja haasteelliselta, että ryhdyimme hommiin”, Eicca Toppinen kertoo.

”Haaste oli toteuttaa meiltä haettu tuoreus jossain määrin traditioita kunnioittaen sellaisilla ilmaisukeinoilla, että sen ymmärtää skeittaajakin”, Perttu Kivilaakso lisää.

Kaksikon säveltämä Indigo-ooppera saa kantaesityksensä Kansallisoopperassa perjantaina 22. tammikuuta. ”Hybridioopperassa” kuullaan kaikuja niin Giuseppe Verdiltä kuin äärimetallia soittavalta Slayer-yhtyeeltä.

Sibelius-Akatemiassa perustetun metalliyhtyeen säveltäjät tuntevat klassista musiikkia hyvin, mutta ooppera jakoi pitkään heidän mielipiteitään. Kivilaakso on aina ollut innokas oopperafani.

”Olen itkenyt monta kertaa Giuseppe Verdin kryptassa kuunnellessani hänen musiikkiaan kuulokkeilta. Samoin Puccini, Wagner ja vastaavat ovat vaikuttaneet niin syvästi, että vierailen mielelläni tribuuttina heidän haudoillaan.”

Toppista taas itketti lähinnä oopperoiden tylsyys – vielä teinivuosina.

”Myöhemmin oopperatkin avautuivat ja tätä oopperaa valmistellessa tsekkasin monia kiinnostavia produktioita myös täällä Kansallisoopperassa.”

Moniraitademojen ja avustajan kanssa tehdyn pianopartituurin jälkeen sovitustyö Kansallisoopperan orkesterille jätettiin kapellimestarina, säveltäjänä ja viulistina tunnetulle Jaakko Kuusistolle. Itse sävellyksestä Kivilaakso teki valtaosan, kun Toppinen joutui valvomaan Apocalyptican puoli vuotta viivästyneen albumin miksauksia.

”Työ oli tuttua, koska tein sovitukset myös Apocalyptican ja kamariorkesteri Avantin yhteiskiertueelle”, Indigon esitykset johtava Kuusisto kertoo.

Apocalyptican jäsenet eivät esiinny mukana Indigossa. ”Halusimme nimenomaan laajentaa ilmaisua käyttämällä oopperan orkesteria ja sen normaaleja soittimia”, Kivilaakso sanoo.

Esitystä vahvistetaan ja kaiutetaan kuitenkin mikrofonein.

”Muuten laulajat eivät saisi ääniään kuulumaan kohdissa, joissa oopperaorkesteri runttaa Slayer-yhtyeen tyyliin”, Toppinen kertoo.

Sami Kero / HS
Jaakko Kuusisto sovitti Indigo-oopperan. Aikaisemmin hän on sovittanut Apocalypticaa yhtyeen ja kamariorkesteri Avantin yhteiskiertueen.
Jaakko Kuusisto sovitti Indigo-oopperan. Aikaisemmin hän on sovittanut Apocalypticaa yhtyeen ja kamariorkesteri Avantin yhteiskiertueen.

Yhteistyössä ideoidun libreton kirjoitti Sami Parkkinen. Indigossa suuren lääkeyhtiön kehittämä ihmeaine on tehnyt ihmisistä entistä tehokkaampia, mutta lopulta ilmenee sivuvaikutuksia, ja tuhannet menettävät mielenterveytensä. Virheen korjaamiseen on vain yksi keino: jonkun pitää uhrautua vaaralliseen kokeeseen. Ohjaus on rutinoituneen Vilppu Kiljusen.

Musiikkia on kaksi tuntia ja väliaika jakaa teoksen kahteen näytökseen. Mutta miksi Lilli Paasikivi antoi näin valtavan haasteen säveltäjille, joilla ei ole kokemusta orkesteri- ja oopperapartituurien tekemisestä?

”Minua on jo vuosia kiehtonut oopperan ja sankarihevin yhteydet. Meidän on tärkeä olla dialogissa myös muiden genrejen kanssa”, Paasikivi perustelee.

Eicca Toppisen ja Perttu Kivilaakson Indigo saa kantaesityksen Kansallisoopperassa 22. tammikuuta.

Sami Kero / HS
Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso ovat nyt oopperasäveltäjiä.
Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso ovat nyt oopperasäveltäjiä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat