Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kontteja ja tyhjiä toimistotiloja – arkkitehtuurikilpailu etsi ratkaisuja pakolaisten hätämajoitukseen

Kulttuuri
 
Paula Holmila
We House Refugees
Arkkitehti Milja Lindbergin voittoisa ehdotus We House Refugees.
Arkkitehti Milja Lindbergin voittoisa ehdotus We House Refugees. Kuva: We House Refugees

Arkkitehtuurimuseon ja SAFAn ideakilpailuun Rajalta kotiin tuli vajaat sata ehdotusta. Kilpailun tarkoituksena oli etsiä ratkaisuja pakolaisten hätämajoitukseen sekä pysyvämpään asumiseen.

Ensimmäinen palkinto jaettiin kolmen ehdotuksen kesken. Näistä yksi oli Suomesta: arkkitehti Milja Lindbergin ehdotus We House Refugees arkkitehtitoimisto A-Konsulteista.

Toisen voittaneen ehdotuksen tekijät Duy Tran, Lukas Beer, Otto Beer ja Ksenija Zdesar ovat Saksasta. Kolmas voittajaryhmä Cecilia Danieli, Omri Revesz ja Mariana Riobom taas on Italiasta. Heidän ehdotuksensa nimi oli Society Lab.

Neljästä kunniamaininnasta kolme tuli Suomeen, ja yksi oli espanlais-ranskalaisen arkkitehtityöryhmän ehdotus.

Kilpailu näyttää saavuttaneen suosiota nimenomaan arkkitehtuurin opiskelijoiden ja nuorten arkkitehtien keskuudessa.

Ratkaisujen kirjo oli moninainen. Kirjo alkoi mobiilisovelluksista, joissa yhdistettäisiin olemassa olevat tyhjät tilat ja kysyntä, ja päättyi konttityyppisiin uudisrakennusehdotuksiin.

Useassa ehdotuksessa suunniteltiin pääkaupunkiseudun tyhjillään olevien toimistotilojen muuttamista hätämajoitustiloiksi. Eräässä ehdotuksessa oli suunniteltu telttamainen kontti, joka olisi siirrettävissä halukkaiden yksityisten majoittajien pihalle.

Start with a roof -nimisessä kunniamaininnan saaneessa ehdotuksessa olisi työllistetty suomalaista puuteollisuutta. Hätämajoituksena toimisi telttamainen harjakatto, jota voitaisiin myöhemmin hyödyntää pysyvämmän rakennuksen alkuna.

Ehdotuksia tuli useasta Euroopan maasta sekä Yhdysvalloista, Brasiliasta ja Kiinasta. Syynä suhteellisen vähäiseen osanottoon on se, että kilpailu julkistettiin ajankohtaisesta tarpeesta vasta lokakuussa.

Kilpailussa ei jaettu myöskään lainkaan rahapalkintoja, mikä on jonkin verran herättänyt närää.

Sen sijaan kolmen voittajan sekä neljän kunniamaininnan saaneiden tekijöiden ehdotuksista kootaan seuraavan Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen-näyttely ensi kesänä. Tämä tarjoaa tekijöille ainakin näkyvyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat