Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hector: Vähän kuin olisi kaveri lähtenyt

Heikki ”Hector” Harman ura mukaili pitkään David Bowieta.

Kulttuuri
 

”Nukuin viime yönä huonosti lonkkakipujeni tähden ja luin melkein kokonaan David Bowien ensimmäisen vaimon Angien muistelmat Backstage Passages. En olisi voinut kuvitellakaan, että herään aamulla siihen, kun joku soittaa ja kertoo, että Bowie on kuollut”, kommentoi Heikki ’Hector’ Harma maanantaina suru-uutista.

Harma on seurannut Bowien uraa tarkasti aina siitä lähtien, kun hän sai radiotoimittajana käsiinsä ensimmäisen Bowie-levynsä. Se oli The Man Who Sold the World vuonna 1970.

”Siis sen levyn, jonka kannessa hän makailee Lauren Bacall -asussa. Häkellyin: tämä on nyt jotakin muuta”, Harma muistelee.

”Kun Hunky Dory ilmestyi seuraavana vuonna, varmistuin, että en ollut arvioinut väärin: kundi on poikkeuksellinen lahjakkuus, tuleva supertähti ja vaikka mitä. Hunky Dory oli niin ilmiselvä läpileikkaus hänen sielunelämästään, taiteilijaminästään ja kaikesta jo silloin.”

Toimittaja Harma pääsi sittemmin haastattelemaan Bowieta. Taiteilija Hector puolestaan otti vaikutteita heti.

Hunky Dory vaikutti suoraan kirjoittamiseeni, joka oli silloin aika alkutekijöissään.”

”Täytyy myöntää, että Bowiella oli se suurin vaikutus – jopa myös ilmaisuun. Minä taisin olla ainoa, joka täällä Suomessa otti laulutyyliinsä mukaan sellaisia tyttömäisiä niekkuja, joista Bowie tunnettiin alusta alkaen.”

Oman versionsa Bowien jättihitistä Life on Mars Hector teki menestyslevylleen Hectorock I (1974).

”Sittemmin olen laulanut pariinkin otteeseen kiertueilla Bowien ensimmäistä hittiä Space Oddity – ja todennut, että se on kunnianosoitus minua huomattavasti vanhemmalle kollegalle David Bowielle.”

Bowie syntyi kaksi kuukautta aikaisemmin.

”Vähän niin kuin olisi kaveri lähtenyt vierestä, niin kauan olen kuljettanut häntä mukanani niin muusikkona kuin toimittajanakin.”

Heikki Harma puhuu ihaillen siitä, miten Bowie pysyi johtavassa asemassa myös musiikillisesti kaikissa kokeiluissaan:

”Jätkä ei suostunut pysähtymään missään kohtaa varmoihin asemiin, vaan kehitti koko ajan juttuaan, toisin kuin meistä monet muut. Hän piti itsensä omansa oloisena läpi elämänsä.”

”Osasihan Bowie muutaman vuoden takaisella The Next Day -levyllä olla nostalginenkin – mutta miten modernilla tavalla!”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat