Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukholmaan kannattaa matkustaa nyt muodin perässä – Liljevalchsin muotinäyttely on hienoimpia aikoihin

Liljevalchs Konsthallin muotinäyttely Tukholmassa on kunnianhimoinen, älykäs, visuaalisesti loistelias – ja avoinna vielä hetken.

Aino Frilander HS
Fakta

Muotinäyttelyitä Tukholmassa ja maailmalla

1. Guy Bourdin Fotografiskassa

Surrealismista inspiroitunut muotikuvaaja Guy Bourdin (1928–1991) jätti jälkensä muotikuvaukseen. 1970-luvulla Charles Jourdanille kuvaamat kenkämainokset tuntuvat edelleen tuoreilta.

 Fotografiska, Tukholma, 27.11.2015–21.2.2016.

2. Pöksyjä ja korsetteja V&A:ssa Lontoossa

Victoria and Albert -museo riisuutuu huhtikuussa. A Brief History of Underwear -näyttely kertoo, miten kehoja on tuettu ja pantu esille vuosisatojen saatossa.

 V&A, Lontoo, 16.4.2016–12.3.2017.

3. Muotia ja teknologiaa New Yorkissa

Miten vaatteet syntyvät? Met-museon pukuinstituutin Manus x machina -näyttelyssä käydään läpi ihmisen ja koneen yhteistyötä muodin saralla 1880-luvulta nykypäivään.

 Metropolitan Museum of Art, New York, 5.5.–14.8.2016.

4. Vogue täyttää 100 vuotta

Muotiraamattu Vogue on muokannut muotikuvausta ja seurannut tarkasti yhteiskunnan muutosta. Satavuotispäivää juhlistetaan näyttelyllä lehdessä julkaistuista kuvista.

 National Portrait Gallery, Lontoo, 11.2.–22.5.2016.

5. Issey Miyake Tokiossa

Miyake on arvostetuimpia japanilaisia muotisuunnittelijoita. Retrospektiivi käy läpi koko hänen uransa 1970-luvulta lähtien.

 National Art Centre, Tokio, 16.3.–13.6.2016.

6. Muotisatuja FIT:ssä

Fairy Tale Fashion -näyttely selvittää, mitä yhteistä on Grimmin veljeksillä, Hans Christian Andersenilla ja esimerkiksi Thom Brownen, Tom Fordin, Alexander McQueenin, Rick Owensin ja Pradan kaltaisilla muotitaloilla.

 Fashion Institute of Technology, New York, 15.1.–16.4.2016

7. Vulgääristi Barbicanissa

Vulgääri ei ole perinteisesti kehu, mutta mitä se on tarkoittanut muodissa vuosisatojen mittaan? Barbicanin syksyn näyttelyn teema on överi.

 Barbican, Lontoo, 13.10.2016–5.2.2017

Tukholma

Viime keväänä maailman vaikutusvaltaisimpiin trendiennustajiin kuuluva hollantilainen Li Edelkoort julisti muodin kuolleeksi. Kymmenen kohdan manifestissaan Edelkoort kuvaili, miten koko ajan uutta markkinoille tuuppaava pikamuotiteollisuus on romahduttanut vaatteiden arvostuksen, miten vaatteet tehdään orjatyöllä ja miten käsityötaito katoaa: muoti on tuhonnut itse itsensä.

Ei siis ihme, jos muoti ei aina tunnu erityisen innostavalta.

Jos muotiväsymykseen kaipaa vastalääkettä, kannattaa hypätä mahdollisimman pian laivaan ja hankkiutua Tukholmaan, sillä sellainen löytyy Liljevalchs Konsthallista. Utopian Bodies -muotinäyttely on optimistinen, kunnianhimoinen ja avoinna vielä kuukauden.

Vaivaa ei ole säästelty, kun taidehallissa on rakennettu näyttelyhuoneita – yksi kuin kukkivien mekkojen ja päähineiden herbaarioksi, toinen avaruusaluksen ohjaamoksi. Kolmas on ottanut vaikutteita Pieter Brueghel vanhemman karnevalistisista maalauksista, ja kaikilla huoneilla on omat äänimaailmansa lintujen liverryksestä avaruussuhinaan.

Muotikavalkadissa on mukana tuttuja muotinimiä, kuten Chloé, Elsa Schiaparelli ja Gucci. Pintamuodin alta löytyy myös käsityötaidon kärkeä, kuten Savile Row’n räätäliliike Gieves & Hawkes, jossa mittapuvun tekemiseen käytetään 80–120 tuntia.

Mukana on kuitenkin myös kymmeniä nimiä, joista edes muotifanit eivät ole välttämättä koskaan kuulleet.

Löytämisen iloa ja ihmetystä herättävät esimerkiksi kanadalaisen Ying Gaon asut, joiden pinta reagoi ääneen ja katseeseen kuin elävä organismi, tai vaikka brittiläisen Helen Storeyn Say Goodbye -mekot, jotka on suunniteltu sulamaan ajan mittaan veteen. Loppu tekstiilijätteelle!

Mattias Lindbäck
Vasemmalla Helen Storeyn veteen liukeneva mekko, oikealla H&M:n suunnittelema, luomusilkistä ja -pellavasta sekä kierrätetyistä lasihelmistä tehty iltapuku.
Vasemmalla Helen Storeyn veteen liukeneva mekko, oikealla H&M:n suunnittelema, luomusilkistä ja -pellavasta sekä kierrätetyistä lasihelmistä tehty iltapuku.

Siinä missä muotinäyttelyt usein jäävät haaleiksi pukuparaateiksi, Liljevalchsin näyttely on paitsi visuaalisesti loistelias, myös älykäs ja monipuolinen.

Utopian Bodiesin kuraattorit Sofia Hedman ja Serge Martynov keskittyvät näyttelyssä siihen, mikä muodissa on vielä hyvää, mistä sen elinvoima pulppuaa ja millaista se voisi olla tulevaisuudessa.

Sana ”utopia” tulee muinaiskreikan etuliitteestä u- ja sanasta topos ja tarkoittaa paikkaa, jota ei ole. Käsite juhlii merkkipäiviään, sillä renessanssihumanisti Thomas Moren Utopia-teoksen julkaisusta tulee kuluneeksi tänä vuonna 500 vuotta.

Sivuhuomiona on sanottava, ettei More ollut suuri muodinystävä: Hänen visioimassaan unelmayhteiskunnassa muotia ei ollut lainkaan, vaan kaikki pukeutuivat täsmälleen samalla tavalla. Vaatteilla oli määrä erotella vain naiset ja miehet sekä naineet ja naimattomat.

Mutta onneksi utopioita on vuosisatojen mittaan ollut muitakin. Niitä on yhdistänyt optimismi ja villit visiot siitä, miten asiat voisivat olla paremmin.

Utopian Bodies -näyttelyn esittelemä utopia menee näin: Lisää väriä! Lisää kauneutta, laatua ja omaperäisyyttä, luontoa tuhoamatta ja ihmisiä hyväksikäyttämättä.

Mattias Lindbäck
Asumuistoistaan näyttelyssä kertovat toimittaja Hamish Bowles, laulaja Marie Fredriksson, ja muotisuunnittelijat Walter Van Beirendonck ja Christian Lacroix.
Asumuistoistaan näyttelyssä kertovat toimittaja Hamish Bowles, laulaja Marie Fredriksson, ja muotisuunnittelijat Walter Van Beirendonck ja Christian Lacroix.

Osa näyttelyn esittelemistä tulevaisuudenvisioista tuntuu toki vähän hassulta. Ihmiskunta on selvinnyt tähänkin asti ilman paidan kainaloihin sisäänrakennettuja tuulettimia. Fiksummasta päästä ovat e-Nable-projektin käsiproteesit, joita vapaaehtoiset suunnittelevat ja valmistavat 3d-tulostimillaan niille, joilta puuttuu sormia. Glitterillä tai ilman!

Muodin ja teknologian liittoa esittelevästä huoneesta voi jatkaa matkaa vaikka sukupuoli-identiteettien ja muodin suhdetta käsittelevään peilihuoneeseen. Se pohjautuu queer-teoreetikko Judith Butlerin ajatukseen siitä, että sukupuolta suoritetaan ja esitetään. Ja todella, miksei mies käyttäisi minihametta, tai miksei sukkahousujen takasaumassa voisi olla liehuvaa karvaa?

Näyttelyn kohokohtia on huone, jonka teema on kauneusihanteita vastaan kapinoiminen huumorin keinoin. Miten olisi Sonia Rykielin villapaita, jossa kolme hihaa kummallakin puolella? Tai Walter van Beirendonckin ja taiteilija Erwin Wurmin luoma pilviasu, jonka kantaja katoaa nivusista ylöspäin sinivalkoiseen pumpulipilveen? Huone muistuttaa, ettei muodin tarvitse olla hyödyllistä tai käytännöllistä – sillä on kulttuurinen arvo samoin kuin muullakin taiteella.

Mattias Lindbäck
Walter van Beirendonckin ja Erwin Wurmin pilviasu keskellä, Sonia Rykielin villapaita sen vieressä oikealla.
Walter van Beirendonckin ja Erwin Wurmin pilviasu keskellä, Sonia Rykielin villapaita sen vieressä oikealla.

Puhumattakaan kaikista perinteisemmällä tavalla kauniista asuista! Näyttelyhuoneista viimeinen juhlistaa sitä iloa, jota kauniista vaatteista voi olla.

Jos muoti on saanut pikamuotiteollisuuden valtakaudella huonon maineen, Liljevalchs Konsthallin näyttely onnistuu palauttamaan mieliin kaiken sen, mikä muodissa voi olla inspiroivaa, ilahduttavaa ja elämää kaunistuttavaa.

Muodin kuolemaa julistaneen Li Edelkoortinkin mielestä vaatteilla itsellään on toivoa, vaikka muotiteollisuus olisikin pilalla. Trendin suunta muuttuu, ja jatkossa ihmiset ottavat muodin omiin käsiinsä: lainaavat ja jakavat kauniita ja hyvälaatuisia vaatteita, hän ennustaa.

”Juhlitaan vaatteita”, hän kirjoittaa.

Utopian Bodies 7. helmikuuta asti Liljevalchs Konsthallissa Tukholmassa. Lisätiedot: liljevalchs.se.

Mattias Lindbäck
Bea Szenfeldin ”turkissa” on paperista valmistettuja lapsia.
Bea Szenfeldin ”turkissa” on paperista valmistettuja lapsia.
Mattias Lindbäck
H&M:n iltapuku on valmistettu luomusilkistä ja -pellavasta sekä kierrätetyistä lasihelmistä.
H&M:n iltapuku on valmistettu luomusilkistä ja -pellavasta sekä kierrätetyistä lasihelmistä.
Sanna Helena Berger
Nadine Goepfertin polyuretaanipaita on kuin vaahtokarkki.
Nadine Goepfertin polyuretaanipaita on kuin vaahtokarkki.
Peter Stigter
Suunnittelijakaksikko Viktor & Rolf esitteli vuonna 2005 Bedtime story -kokoelman.
Suunnittelijakaksikko Viktor & Rolf esitteli vuonna 2005 Bedtime story -kokoelman.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat