Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brixtonin seinämaalauksesta tuli David Bowie -fanien pyhiinvaelluskohde

Kulttuuri
 
Lontoo suri David Bowieta -- näissä osoitteissa Bowie vaikutti
Lontoo suri David Bowieta -- näissä osoitteissa Bowie vaikutti
Fanit muistivat Lontoossa syntynyttä Bowieta kukkasin. Bowie oli Britanniassa kansallisaarre ja kulttuuri-ikoni.

Lontoo sai maanantaina uuden pyhiinvaelluskohteen, kun suru-uutinen kaupungin oman pojan David Bowien kuolemasta tavoitti hänen faninsa.

Koska Bowie asui viimeiset vuotensa New Yorkin Sohossa, lontoolaisten huomio kääntyi hänen synnyinseuduilleen.

Aamusta lähtien fanit suuntasivat Etelä-Lontoon Brixtoniin, jossa Bowie asui elämänsä ensimmäiset kuusi vuotta. Iltaan mennessä kadut metroaseman edustalla tukkeutuivat tuhansista faneista, jotka olivat tulleet jättämään hyvästit sankarilleen ja lauloivat hänen kappaleitaan katusoittajien säestyksellä.

David Bowien synnyinkoti, 40 Stansfield Road, on vain puolenkymmentä korttelia Brixtonin metroasemalta, mutta sinne osasivat faneista vain harvat. Maanantaina puoliltapäivin talon edustalla oli vain pari muistokorttia, yksi kukka-asetelma ja kynttilä.

Tapahtumien keskipisteeksi nousi aseman edustalla oleva Tunstall Road, jossa on noin neljän metrin korkuinen seinämaalaus David Bowiesta. Australialainen katutaiteilija James maalasi teoksen vuonna 2013 ja siinä on versio Aladdin Sane -levyn kannesta: kun alkuperäisessä kuvassa laulajan silmät ovat suljettuina, seinämaalauksessa ne ovat avoinna.

Maanantaiaamuna paikalle hakeutui ensimmäisenä media: toistakymmentä kameraryhmää sai odotella kärsivällisesti, kun fanien kukat, muistokortit ja maalaukset kertyivät verkkaisesti vasten seinää.

Suora uutisvirta teki lopulta tehtävänsä, kun työpäivän päätyttyä Bowie-fanit löysivät paikalle ja täyttivät koko lähialueen. Tiistaina kameraryhmät olivat poistuneet, mutta kansainvaellus jatkui yhä ja kukkanippujen vuori uhkasi jo peittää maalauksen kasvot noin metrin korkeudessa.

Brixtonin seinämaalauksesta on nyt tullut alttari Bowie-fanien jäähyväisviesteille, samaan tapaan kuin esimerkiksi Jim Morrisonin hauta Père-Lachaisen hautausmaalla Pariisissa.

Toisinkin olisi voinut käydä, sillä viime kesäkuussa Bowien seinämaalaus ehdittiin jo peittää mainosjulisteella. Jo tuolloin teko aiheutti sellaisen vastalauseiden myrskyn, että mainosjuliste päätettiin repiä alas vain tunteja myöhemmin.

Maanantain jälkeen on varmaa, että kukaan ei kehtaa edes ehdottaa seinämaalauksen peittämistä vuosikausiin. Siitä on tullut paikka, johon Lontooseen saapuvat Bowie-fanit nyt suuntaavat.

HS:n musiikkitoimittaja: David Bowie oli hämäämisen ja roolien mestari
HS:n musiikkitoimittaja: David Bowie oli hämäämisen ja roolien mestari
Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja Ilkka Mattilan mukaan maanantaina kuollut David Bowie oli uusiutumiskykyinen ulkopuolisuuden kuvaaja, joka sai uusia faneja vuosikymmen toisensa jälkeen.
PETER NICHOLLS / REUTERS
Suuri joukko faneja kerääntyi maanantai-iltana muistelemaan David Bowieta tätä esittävän seinämaalauksen äärelle.
Suuri joukko faneja kerääntyi maanantai-iltana muistelemaan David Bowieta tätä esittävän seinämaalauksen äärelle.
Jarkko Jokelainen
Bowien synnyinkoti sai jäädä enimmäkseen rauhaan muistelijoilta.
Bowien synnyinkoti sai jäädä enimmäkseen rauhaan muistelijoilta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat