Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset etsivät pelkureita

Kulttuuri
 
ITV
William Mason (Thomas Howes) saa valkoisen sulan Downton Abbey -televisiosarjassa.
William Mason (Thomas Howes) saa valkoisen sulan Downton Abbey -televisiosarjassa. Kuva: ITV

TelevisiosarjaDownton Abbeyn toisen tuotantokauden alussa on kohtaus, jossa naiset kesken konsertin käyvät jakamaan miehille valkoisia sulkia. Se herättää hämmennystä.

Valkoinen sulka merkitsee pelkuria. Tasan sata vuotta sitten talvella 1916 naiset jakavat niitä siviiliasuisille miehille. Ensimmäisen sotavuoden miestappiot ovat olleet valtavat, ja nyt rintamalle tarvitaan lisää vapaaehtoisia. Britanniassa ei ole yleistä asevelvollisuutta, vielä.

Naisten innokas sulkien jakaminen johtaa kiusallisiin tilanteisiin, kun terveydellisistä syistä karsitut joutuvat heidän kohteikseen. Sulkia jaetaan vahingossa myös haavoittuneille ja lomalaisille. Erityisesti nuoret tytöt kulkevat innostuneesti porukalla etsimässä siviiliasuisia.

Patriarkaatti on kauhuissaan. On ennen kuulumatonta, että nuoret tytöt lähestyvät kadulla tuntemattomia miehiä. Ollaan huolissaan nuorten naisten moraalista. Tuntuu kuin heidät olisi vallannut kiihko – ellei suorastaan kiima. Se kohdistuu univormuasuisiin miehiin, ja sitä kutsutaan ”khaki-kuumeeksi”. Sotilailla käy nyt flaksi.

Niinpä sotaan lähtijöitä riittää, ja sotaministeri lordi Kitchener on saanut olla tyytyväinen. Rintamalle lähdetään yhteisön ja kavereiden painostuksesta, ja ainakin kuvitellun naisen katseen alla.

Aluksi vapaaehtoisia on enemmän kuin on kyetty vastaanottamaan, mutta nyt, tammikuussa 1916, määrä on laskenut.

Eletään ratkaisevia hetkiä: kumman osapuolen sotainto loppuisi ensin?

Ei ainakaan Britannian. Siitä pitävät huolen ”Lordi Kitchener wants YOU” -sloganilla varustetut värväyskampanjat. Erityisen innokkaita ovat naisasianaiset, suffragetit, jotka ovat keinoja kaihtamatta taistelleet naisten äänioikeuden saavuttamiseksi.

Suffragettien WSPU:n eli Naisten sosiaalisen ja poliittisen liiton perustaja Emmeline Pankhurst onkin osoittautunut suoranaiseksi militaristiksi. Hän on kiihkeän saksalaisvastainen, patistelee miehiä rintamalle ja ajaa yleistä asevelvollisuutta sekä naisille puolustuksen hyväksi tehtävää pakkotyötä. Toinen yhtä innokas on hänen tyttärensä Christabel.

Äiti-Pankhurst ilmoittaa, että nyt tärkeintä on puolustaa isänmaata saksalaisvaaraa vastaan. Suffragettien tasa-arvovaatimukset saavat jäädä syrjään, sillä isänmaa on vaarassa. Naisia sortavan hallituksen kanssa solmitaan aselepo.

”Suffragetteina emme voi olla missään tapauksessa pasifisteja”, tytärkin vahvistaa.

Vain pieni vähemmistö naisasianaisista vastustaa sotaa ja he perustavat oman järjestön Helena Swanwickin johdolla. Heihin kuuluu myös Emmeline Pankhurstin toinen tytär Sylvia, joka asettuu päinvastaiselle kannalle kuin äitinsä ja sisarensa.

Saksassa sodan vastustus on ollut vielä vähäisempää. Sosiaalidemokraatit ovat monen hämmästykseksi lähteneet mukaan Saksan sotaponnisteluihin. Saksalaiset kokevat itsensä ympärysvaltojen piirittämiksi, ja siksi pitävät hyökkäyssotaa oikeutettuna. Harva kuuntelee berliiniläistä Albert Einsteinia, joka suorastaan toivoo Saksan tulevan nopeasti vallatuksi.

Pasifisteja on naistenkin joukossa vain vähän. Heistä kuuluisin oli wieniläinen paronitar Bertha von Suttner, joka sai Nobelin rauhanpalkinnonkin. Hän on kuollut juuri ennen sodan syttymistä kesällä 1914, varoiteltuaan pitkään sodasta.

Saksassa naiset valtaavat miesten ammatteja – menevät töihin tehtaaseen, ajavat raitiovaunua – mutta ennen muuta he hoitavat haavoittuneita. Vaaleaa saksalaista naishahmoa viljellään runsaasti propagandassa. Saksalaisäitien pojat antavat henkensä keisarin puolesta.

Mutta Saksassa alkaa jo vuoden 1915 lopulla näkyä merkkejä sotaväsymyksestä. Sota onkin venynyt pitkäksi, ja elintarviketilanne alkaa huonontua.

Itävalta-Unkarissa pula on jo ankara. Siellä myös kirjailija Stefan Zweig on aluksi hakenut kansallismielisyyden puuskassa sotapalvelukseen, halusi oikein upseeriksikin, mutta on pettymyksekseen tullut sijoitetuksi sota-arkistoon. Mutta Zweigille alkaa valjeta sodan luonne.

Myöhemmin, kirjoittaessaan komeaa pasifistista muistelmateostaan Eilispäivän maailma, Zweig ei halua enää muistella lyhyttä sotaintoaan, vaan väittää katselleensa pikemminkin muiden riehakasta patriotismia sivusta. Mutta niinhän omaelämäkerroissa tavataan tehdä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat