Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Lauri Viita kuoli, kun hänen runonsa onnesta ilmestyi

Kulttuuri
 
Antero Tenhunen
Lauri Viita syntyi ja varttui Tampereen Pispalassa, jonne myös hänen tärkein romaaninsa Moreeni sijoittuu.
Lauri Viita syntyi ja varttui Tampereen Pispalassa, jonne myös hänen tärkein romaaninsa Moreeni sijoittuu. Kuva: Antero Tenhunen

Lauri Viita: Onni

Sikermän kahdeksas osa, joka ei mahtunut Parnassoon joulukuussa 1965

Sain sen, mitä halusin, rakkauden,

ja sentään: olenko onnellinen?

Mitä odottelen?

Joka kerta, kun oveeni koputetaan,

on mieleni riemua tulvillaan.

Mitä odotankaan.

”Kun olen kuollut, kun olen kuollut. / Kesä jatkuu. Kesä.”

Näin päättyy Lauri Viidan runosikermä Onni, joka julkaistiin Parnassossa joulukuussa 1965. Samana päivänä tuli tieto, että kirjailija on kuollut auto-onnettomuudessa rattijuopon uhrina.

Lauri Viita
Lauri Viita

Ensi joulukuussa Betonimylläri-runokokoelman ja Moreeni-romaanin tekijän syntymästä täyttyy 100 vuotta.

Juhlavuoden kunniaksi Viidasta pian väittelevä tutkija Sakari Katajamäki on toimittanut teoksen Ne runot, jotka jäivät (WSOY), joka sisältää 55 Viidan eri lehtiin, kirjeisiin tai käsikirjoituksiin valmistamaa sikermää tai runoa, kommentaareineen.

”Enemmänkin olisi ollut”, Katajamäki kertoo. ”Mutta tämä on edustava otos aiempien kokoelmien ulkopuolisista, parhaimmiksi katsomistani runoista.”

Juuri ilmestynyt kokoelma sisältää Onni-sikermän kaikki yhdeksän osaa.

”Joulukuussa 1965 Parnassoon niistä mahtui, traagista kyllä, vain kahdeksan”, Katajamäki toteaa.

Uuden vuoden puheessa presidentti Urho Kekkonen siteerasi Viidan sikermää ja otti kantaa rattijuoppouteen. Tuomiot kovenivat.

Pispalassa 17.12. 1916 syntynyt, isänsä tavoin kirvesmieheksi ryhtynyt ja heti esikoiskokoelmansa Betonimylläri (1947) myötä työläiskirjallisuuden merkkihahmoksi noussut Lauri Viita tunnetaan laveimmin hänen oman äitinsä mukaan nimetystä runosta Alfhild. Näin se alkaa:

”Äidit vain, nuo toivossa väkevät, / Jumalan näkevät. / Heille on annettu voima ja valta / kohota unessa pilvien alta / ja katsella korkeammalta.”

Alfhild kuului esimerkiksi lausuntataiteilija Yrjö Jyrinkosken vakio-ohjelmistoon. Se kajahteli monien koulujenkin juhlasaleissa eri puolilla Suomea, vuosikymmenet.

Ne runot, jotka jäivät näyttää, että Viita etenkin 1960-luvulla kykeni kirjoittamaan rinnakkain vapaamittaisia ja perinteisiä riimillisiä runoja.

”Siltä osin hän oli jopa hiukan epäsuomalainen, ja pikemminkin kansainvälinen runoilija”, Katajamäki luonnehtii.

Täysin uusi avaus on pitkä modernistinen runo nimeltä Rakkaus.

”Mistään julkaisemattomastakaan käsikirjoituksesta ei ainakaan minun tietääkseni löydy mitään vastaavaa”, Katajamäki sanoo.

Rakkaus ilmestyi alkujaan vuonna 1965 erillisessä joululehdessä, jotka olivat vielä silloin suosittuja.

”Vapaamittaisuus olisi hyvinkin voinut jatkua, jos hän olisi saanut jatkaa kirjoittamistaan”, Katajamäki arvelee. ”Toisaalta hän viljeli 1960-luvulla monenlaisia tyylejä, kalevalamittaakin.”

Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa toimituspäällikkönä työskentelevä Sakari Katajamäki ihastui alkujaan Viidan kielitietoisuuteen. Etenkin saturunoelmassa Kukunor (1949) Viita etsii ilmaisun rajoja.

”Toisaalta Viita on perinteisten keinojen eli mitan ja riimin mestari”, Katajamäki sanoo, ”eikä hän käytä niitä koristeellisuuden tähden vaan merkityksen rakentajina.”

Kolmas tutkijan alati jatkuvan kiinnostuksen syy on vahvuuden ja herkkyyden limittyminen Viidan runoudessa. Älyllisyys ja tunteikkuus yhdistyvät.

”Juuri se Viidassa varmaan koskettaa yleisemminkin ihmisiä”, Katajamäki arvelee.

Lisentiaattityönsä Katajamäki teki Lauri Viidan 1960-luvun runoudesta.

Maaliskuussa hän väittelee Kukunor-runoelmasta suhteessa Edward Learin, Lewis Carrollin ja Christian Morgensternin edustamaa, niin sanottua nonsense-kirjallisuuden traditiota vasten.

Pispalan pojan lukio jäi alkuunsa, ja monta vuotta meni sodassa, mutta kirvesmies Viita oli silti lukenut mies.

”Maailmankirjallisuutta todella paljon, mutta myös psykologisia ja filosofisia teoksia, esimerkiksi Eino Kailaa ”, Katajamäki luonnehtii. ”Ja on hänen tuotannossaan paljon viittauksia kotimaiseen kaunokirjallisuuteenkin.”

Tutkijan omia suosikkeja tutkittavansa teoksista ovat Kukunor – ”josta aina löytää jotakin uutta, vaikka olen tutkinut sitä jo vaikka kuinka pitkään” – sekä kokoelmat Betonimylläri ja Käppyräinen.

Mielenterveysongelmista kärsinyt Viita oli kolme kertaa naimisissa. Lapsia syntyi kaikkiaan seitsemän.

Heikki Kujanpään vuonna 2004 ohjaama näytelmä Putoavia enkeleitä käsittelee Viidan ja runoilija Aila Meriluodon myrskyisää suhdetta. Näytelmän elokuvaversio valmistui vuonna 2008. Viitaa esitti Tommi Korpela.

Myöhemmin nyt alkaneen juhlavuoden aikana ilmestyy Olli Löytyn toimittama antologia Viita-aiheisia esseitä.

Seminaari Lauri Viidasta ajattelijana, runoilijana ja kirjeiden kirjoittajana tänään torstaina klo 16 SKS:n juhlasalissa, Hallituskatu 1. Puhujina Yrjö Varpio, Sakari Katajamäki ja Seppo Viita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat