Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järven tarina huipentaa Marko Röhrin lapsena aloittaman seikkailun

Dokumenttia kuvattiin kolmisen vuotta, eikä vain veden alla, vaan myös ilmasta kuumailmapallolla.

Kulttuuri
 
Emmi Tulokas
Marko Röhr on sukeltanut aktiivisesti melkein koko ikänsä. Harrastus alkoi lapsena Puulavedellä.
Marko Röhr on sukeltanut aktiivisesti melkein koko ikänsä. Harrastus alkoi lapsena Puulavedellä. Kuva: Emmi Tulokas

”Kun järven pinnan puhkaisee, näkee, että sen alla on toinen maailma täynnä elämää”, Marko Röhr sanoo.

Röhr (s. 1961) puhkaisi Puulaveden pinnan yhdeksänvuotiaana, kun hän sai kesämökillä sukellusmaskin ja snorkkelin. ”Siitä alkoi seikkailu”, hän toteaa yhä innoissaan.

Seikkailu saa yhden suurimmista huipentumistaan tänään, kun ensi-iltaan tulee dokumentti Järven tarina. Röhr on työskennellyt siinä toisena ohjaajana ja käsikirjoittajana sekä tuottajana. Yksi tavoite oli toisintaa lapsuudessa kesämökillä koettu tunne.

”Olen lunastanut koko mökkisaaren, ja se saa jäädä luonnontilaan”, Röhr kertoo. Järven tarinassakin Suomen luonto näyttäytyy koskemattomana. Vedet ovat kirkkaita ja puhtaita. Saasteita ei näy. Sellaisia piti etsiä.

”Monet suuretkin järvet ovat samentuneet kuvauskelvottomiksi. Vaikkei lähellä olisi teollisuutta tai maantaloutta, niihin kerääntyy valumia laajalta alueelta. On hyvin tiedossa, että vedet samentuvat ihmisen toiminnan takia.”

Röhr arvioi, että Suomen 190 000 järvestä jokunen sata on tyypiltään superkirkkaita. Monet pienet ovat onneksi säilyneet sellaisina. Niistä pari kymmentä valikoitui Järven tarinan tähdiksi.

”Yleensä sukeltajat varjelevat suosikkipaikkojaan. Siksi oli hienoa, että saimme paljon hyviä vinkkejä.”

Röhr suhtautuu järvien tulevaisuuteen varovaisen toiveikkaasti. Hän korostaa Saimaata Suomen helmenä ja iloitsee, että sen arvo norppineen on tajuttu. Puruveden kunnostaminen ja sitä samentaneen turvealueen sulkeminen saa myös hatunnoston.

”Luonto pystyy elpymään. Monet järvet ovat vielä hienossa kunnossa, mutta pitää valita, pidetäänkö ne sellaisina. Minulle se on selvä arvokysymys. Varsinkin erämaajärvet pitää säilyttää.”

Järvet eivät voisi saada juuri komeampaa puolustusta kuin Röhrin ja kumppaneiden elokuva. Sen tekeminen kesti kolmisen vuotta.

Muun muassa joutsenperheen lähelle pääseminen vei kolme vuotta. ” Hannu Siitonen totutti joutsenia niin kauan. Sitten hän pääsikin kuvaamaan niitä ihan vierestä”, Röhr jakaa yhden monista kehuista työryhmälleen.

Siitonen on yksi monista luontokuvaajista, jotka työskentelivät pääkuvaaja Teemu Liakan rinnalla. ”Teemu on viiden parhaan vedenalaisen kuvaajan joukossa koko maailmassa.”

Elokuvan kaikki eläimet ovat luonnonvaraisia. Myös muun muassa rupikonnat väistelivät kameraa pitkään.

Röhr on sukellellut Suomen järvissä melkein koko ikänsä. Sukeltamisesta ei tullut hänelle varsinaista ammattia. Hän on elokuvatuottaja.

Filmihulluus puraisi 15-vuotiaana Järvenpään elokuvakerhossa, jossa Fellini ja muut muuttivat nuorta miestä.

Ilkka Matilan kanssa perustettu MPR Matila Röhr Productions juhli äskettäin 25-vuotisuuttaan. Siitä on tullut yksi Suomen isoimpia elokuvatuottajia.

Vedenalainen kuvaus on tietysti ollut aina yhtiön erikoisalaa. Se on vienyt Röhrin muun muassa Islannin vesiin. Asiantuntemus on kelvannut myös ulkomailla.

Röhr myöntää auliisti, että Järven tarina on ollut hänelle poikkeuksellisen henkilökohtainen hanke. Mutta ei siinä vain sukelleta pinnan alle. Järvimaisemia kuvataan myös ilmasta.

Hypnoottisesti leijuvat kuvat on otettu kuumailmapallosta. Yleensä ilmakuvat tehdään nykyään kauko-ohjattavalla helikopterilla.

Röhr puhuu ilmakuvista yhtä innokkaasti kuin sukelluskuvauksista.

”Tulihan se kalliimmaksi, mutta helikopteri olisi häirinnyt tyyntä vedenpintaa, pudottanut lumet puista ja karkottanut linnut kuvista. Kuumailmapalloa on vaikea ohjailla. Jos ei ole taitava pilotti, voi päätyä yhtä hyvin Tallinnaan kuin Keravalle”, Röhr sanoo ja kehaisee vielä lentäjä Jukka Kujalaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat