Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Odiniin vedotaan, mutta millainen jumalhahmo oli? ”Pohjoinen mytologia vetoaa ääriliikkeisiin kaikissa Pohjoismaissa”, sanoo tutkija

Odinin eli Wotanin nimi liittyy merkittävään taiteeseen, synkeään politiikkaan ja rasistejakin kiehovaan uskontoon

Kulttuuri
 
Leonhard Foeger / Reuters
Odin eli Wotan on Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogian päähenkilöitä. Roolia on laulanut myös Juha Uusitalo.
Odin eli Wotan on Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogian päähenkilöitä. Roolia on laulanut myös Juha Uusitalo. Kuva: Leonhard Foeger / Reuters

Joko taas? Syyriassa riehuvasta ryhmästä käytetty lyhenne Isis on todellisten hirmutekojensa ohella ehtinyt tahrata myös Egyptin Isis-jumalattaren brändiä: Isis-nimeä annetaan ymmärrettävästi lapsille huomattavasti harvemmin kuin ennen, eikä edes Jean-Baptiste Lullyn Isis-oopperaa tai Bob Dylanin Isis-laulua voi enää ajatella ilman ainakin ohimenevää mielleyhtymää Syyrian tappajiin.

Viime viikkoina myös Suomessa viikinkien ja germaanien vanha Odin-jumalhahmo on yhdistetty arveluttaviin aineksiin.

Kemissä perustettiin katupartiointiin tähtäävä Soldiers of Odin, jonka perustaja on tunnustautunut kansallissosialisti. Soldiers of Odin -katupartioaate on ollut uutinen jo New York Timesissa ja Der Spiegelissä.

Tahriutuuko Odin-myyttejä hyödyntävä taide siis nyt samoin kuin Lullyn ooppera tai Dylanin laulu?

Odinin kohdalla voi ainakin sanoa, että jos tahriutuu, niin eipä ole ensimmäinen kerta.

Odin tai Óðinn mainitaan pohjoismaisissa, germaanisissa ja englantilaisissa jumaltaruissa, tärkeimpänä Islannissa kirjatussa Eddassa. Saksalaisessa traditiossa hahmo sai nimiä Wōđanaz, Wuotan ja Wotan.

Eddassa Odin on aika arvaamaton alkujumalan pojanpoika, joka hallitsee jumalten asuinsijan Valhalla-salia ja hankkii sinne taistelussa kuolleita sotureita. Hän on erilaisissa versioissa paitsi sodan tai taistelun jumala, myös salaisen viisauden ja magian jumala.

Odin ei ole kaikkitietävä, vaan ikuinen opiskelija. Hän uhraa vapaaehtoisesti toisen silmänsä saadakseen juoda viisauden lähteen vettä.

Tietoa karttuu myös kahden korpin tietotoimiston pajattaessa uusia uutisia Odinille aina keskipäivän aikaan. Odin halusi kartuttaa viisauttaan myös kuolemalla.

Niin Odinin kuin Jeesuksen vaiheissa jumalhahmo lävistyy, kuolee puusta roikkuen ja nousee ylös kuolleista. Eddassa lävistys tapahtuu keihäällä ja kuolema tapahtuu Yggdrasil-puuhun hirtettynä.

Odin-myytti tavallaan helpotti kristinuskon rantautumista Skandinaviaan: Jeesuksen tarinassa oli tarpeeksi yhtymäkohtia tuttuihin uskomuksiin.

Suomeksi Odinista voi lukea Eddasta Aale Tynnin suomennoksena, runoilija-suomentaja Anni Sumarin Ódinnin ratsusta sekä esimerkiksi Antti Tuurin tekemistä saagojen suomennoksista ja tietysti monista tietokirjoista.

Taiteessa Odin eli Wotan seikkailee ehkä tunnetuimmin Richard Wagnerin Nibelungin sormus -oopperatetralogiassa (Reininkulta, Valkyyria, Siegfried ja Jumalten tuho). Wagnerin Wotan on vääryydellä Valhallan rakentava, mutta sinänsä sympaattinenkin pelimies ja kärsivä isähahmo, joka joutuu lopulta myöntämään, että moraalista nalkuttava Fricka-vaimo on kaikessa oikeassa.

Tämä ei estänyt Adolf Hitleriä olemasta Wagnerin lumoissa. Wotan esiintyi myös natsien sotilasoperaatioiden nimissä.

Uudemmassa musiikissa Odin seikkailee esimerkiksi soturihevissä ja yhtyeiden nimissä. Odin on seikkaillut satoja vuosia kuvataiteissa ja myöhemmin myös sarjakuvissa Asterixista DC Comicsiin.

Odinin nimeen on perustettu kirjavia uuspakanallisia ryhmiä, joiden kannattajat kutsuvat joskus itseään ”odinisteiksi”. Odinia palvoo esimerkiksi aasainusko (ásatrú), jonka harjoittajat ovat rakentamassa temppeliä Islantiin. Aasainuskon tai odinismin nimeen vannoo myös kasvava joukko rasisteja, ja osa kannattajista on katsonut rasistien kaappaavan aasainuskoa.

Wagnerista väitellyt Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi kertoo, että asiasta on vireillä uutta eurooppalaista tutkimusta.

”On hyvin tiedossa, että pohjoinen mytologia vetoaa ääriliikkeisiin kaikissa Pohjoismaissa ja muuallakin. Se on valitettavaa ja perustuu kuvitelmaan kuvitelmasta, fantasiaan pohjoismaisesta mytologiasta. Siinä tietyt merkit repäistään irti kulttuurihistoriallisesta yhteydestään uudenlaiseen käyttöön.”

Aihe näkyy myös politiikassa.

”Menneisyyden ilmiöt aktivoidaan uuteen käyttöön monin eri tavoin esimerkiksi Unkarissa, Kreikassa, Ranskassa ja Suomessakin. Usealla eurooppalaisella yliopistolla on tästä yhteinen tutkimushanke. Viime kerralla EU-rahoituspäätös oli lähellä, mutta toistaiseksi sitä ei ole saatu.”

Heritage Images
Hendrich Hermannin (1854–1931) versio Wotanista.
Hendrich Hermannin (1854–1931) versio Wotanista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat