Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kell’ onni on, se onnen näyttäköön – jotta muutkin oivaltaisivat

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Jarmo Hietaranta
Linda ja Paul McCartney konsertoivat Helsingin messuhallissa 4. elokuuta 1972.
Linda ja Paul McCartney konsertoivat Helsingin messuhallissa 4. elokuuta 1972. Kuva: Jarmo Hietaranta

Torstaina 9. heinäkuuta 2015 tajusin olleeni aina väärässä. Ainakin murrosikäisestä saakka, sillä silloin kuvittelee tietävänsä kaiken, varmasti.

Kuten esimerkiksi sen, että onnella on vain yhdet kasvot ja onnettomuudella monet. Ja että jälkimmäinen on siksi kiintoisampaa ja syvähenkisempää kuin ensin mainittu.

Noin iltakymmenen aikaan rohkaistuin kohdistamaan viisauteni Leo Tolstoin maineikkaaseen Anna Kareninan (1873–77) avaukseen: ”Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan.” Roskaa.

Olin Tukholman valtavalla Tele2 Arenalla, joten Tolstoi vain häivähti mielessä. Paul McCartney soitti. Kolmen tunnin konsertti teki tuhannet, kovin eri ikäiset ihmiset silmin nähden onnellisiksi, kunkin omista syistään ja siten omalla tavallaan.

Ratkaisin myös ihmiskuntaa riivanneen olemassaolon peruskysymyksen: John Lennon vai Paul McCartney? Rikkiviisas, kirkkaalla liekillä palanut nero vai loputtoman kanssakulkijoiden kannattelemisen lähettiläs?

Repeytyä vai jaksaa? Kas, siinäpä ei ole pulmaa. Helppo valinta.

Murrosikäisenä tuskin edes tuhahdin McCartneylle. Hän otti epämusikaalisen vaimonsa Lindan bändiinsä ja tehtaili toinen toistaan hölmömpiä lemmenralleja, sellaisia kuin Silly Little Love Songs.

Suuri yleisö tykkäsi. Minä kärsin. Hain jalostavat kärsimykseni muualta. Sir Paulin suusta ei kuultaisi ikinä mitään niin briljanttia kuin Johnin, joka palautti kuninkaallisen MBE-ritarimerkin ”protestina Britannian passiivisuudelle Nigeria–Biafra-jutussa”. Sekä ”vastalauseena” oman uutuussinglensä Cold Turkey ”huonolle listamenestykselle”.

Tukholmassa ei saatu kappaletta Silly Little Love Songs, mutta kyllä yhtä sun toista muuta pöhköä höttöä, jota McCartneyn tuotantoon mahtuu. Moni lallatus on omistettu Lindalle. Tukholmassa niitä kuunteli kolmas vaimo Nancy, jolle vetreä 73-vuotias aviomies lähetti lavalta rakastavia terveisiä.

Kell’ onni on, se onnen näyttäköön. Jotta muutkin oivaltaisivat.

Howard Sounesin muhkeasta McCartney-elämäkerrasta (2010) luen, että ”huterasta koulutytönäänestään” tietoinen Linda ei suinkaan hinkunut mukaan Wings-bändiin, vaan esiintyi ainoastaan miehensä mieliksi – vaikkapa 184 000 ihmiselle, kuten Rio de Janeirossa huhtikuussa 1990. Se lienee yhä stadionkonserttien yleisöennätys.

Paulin kuurous vaimon suorituksille ”leimasi ja vahingoitti” ex-beatlen uraa, Sounes summaa.

Varmaan.

Toisaalta kukaan Paulin varhaisten, usein toteutukseltaan kotikutoisten soololevyjen kansi- ja sisävihkokuvia tuijotellut ei voi olla huomaamatta, että vaimon, pikkulasten, rantapalmujen, piilopirttien ja lammaslaumojen katveesta kameraan katsoo musiikillisesti suurenmoisista mutta ahdistavista Beatles-vuosista vapautunut onnellinen mies.

Esimerkiksi esikoissoololevyn McCartney (1970) haikea pikku valssi Junk on silkan suloista rallattelua. Jazzpianisti Brad Mehldau kuitenkin versioi sitä pitkään ja omintakeisesti tuoreella konserttitaltioinnillaan 10 Years Solo Live, selvästi haltioissaan melodian vaivattoman kauneuden tähden.

Kuulen Mehldaun soitossa sanoman: vaivattomuus ja kauneuskin voivat tarjota viisautta.

Ehkäpä onnen vivahteet hahmottuvat paremmin pelkkien sävelten kuin sanojen avulla. Yhden Tommy Tabermannin auvontäyteisen runon vielä lukee, kenties kaksi, sitten menee äiteläksi.

Kotimaiselle kirjallisuudelle onni on ollut aina vaikea aihe. Kuvaavaa on, että Arvid Järnefelt julkaisi nätisti päättyvän rakkausromaaninsa Onnelliset (1916) salanimellä Hilja Kahila.

Runar Schildtin näytelmän Lyckoriddaren (1923) päähenkilö, onnenritari, tekee itsemurhan. Mika Waltarin aikalaisromaanissa Feliks onnellinen (1953) päähenkilö on perheensä menettänyt tilastovirkailija, jota piinaa epäonni.

Petri Tammisen romaanin Mitä onni on (2008) vätysmäinen kirjailija valmistelee tutkielmaa suomalaisesta onnesta ja otaksuukin jo löytäneensä sen, ruotsinlaivalta: ”Ensin jengi miettii että kohta saa kaikkea kivaa. Sitten ne huomaa että eihän täältä saa mitään. Ja sitten ne alkaa odottaa että onneksi pian pääsee kotiin.”

Lopuksi, kun kyseisen narrin kaikki pyrinnöt ovat rauenneet toinen toistaan nolommin, kaveri neuvoo häntä kirjoittamaan matkakertomuksen Tanskan onnenmaasta: ”Ellei muuten niin varoitukseksi muille onnenetsijöille.”

Myytti harmonisesta valtameren saaresta saa kyytiä Lars Sundin romaanissa Onnellinen pieni saari (2007). Suomenruotsalaiseen lintukodon rannoille alkaa ajelehtia ruumiita – hyytävästi nykyistä Välimeren pakolaiskriisiä muistuttaen.

Ruumiit herättävät kantaväessä aluksi ahdistusta, sitten jo muukalaisvihaa: kohta ei enää kirkkomaallakaan riitä tilaa omalle porukalle, kun ulkomaalaisille hyysätään kaikki hautapaikat!

Kovasti tyytyväinen taitaa olla vain Arto Paasilinnan siltainsinööri Jaatinen veijaritarinassa Onnellinen mies (1976). Hän uudistaa niin uinuvan maaseutupaikkakunnan talous- kuin oman seksuaalielämänsäkin.

Onnensa kukkulalle Jaatinen rakentaa talon, jossa on kaksi siipeä ja kaksi vaimoa, ”molemmat raskaina ja kukoistavina”. Itse hän sukkuloi siinä välissä, koska – nähdäkseni – ihailee kuitenkin kaikkein eniten itseään. Paasilinnan miehinen onnela hymyilyttää, mutta ei vakuuta.

Suoraa torjuntaa minussa herättävät onnellisuusoppaat, joita tulvii nyt liki jokaisen kustantamon tuotantolinjalta.

”Onnellisuudesta on tullut imperatiivi, sen ympärille on rakennettu kokonainen teollisuudenhaara”, Tommi Melender kirjoittaa ennakkotietojen mukaan helmikuussa ilmestyvässä esseekokoelmassaan Onnellisuudesta. Hänen mukaansa onni on ”käsitteenä porvarillistunut ja oikeistolaistunut”.

Melender sanoutuu irti tästä kaikesta, mutta haluaa silti olla onnellinen. Sillä kukapa ei haluaisi.

Luultavasti onnellisuutta on jahdattu aina, jollakin tavalla – ja pakkomielteistä jahtia myös toppuuteltu, kuten Anton Tšehov novellissa Onni (1886) hevosmiehen suulla: ”Lähellä se on kyynärpääkin, mutta koetapas puraista... Onnea on, vaan ei ole järkeä etsiä sitä.”

Uskottavimman onnen kuvauksen löydän amerikkalaisen John Williamsin jo viisikymmentä vuotta sitten kirjoittamassa mutta vasta hiljattain kunnolla löydetystä romaanista Stoner. Pinnaltaan se on nöyryytysten ja yksinäisyyden kuvaus.

Romaanissa akateemisen kuikelon urakehitys jämähtää alkuunsa, avioliiton arpapelissä kohdalle osuu kammottava vaimo ja vanhempiensa keskinäistä katastrofia pakeneva tytär alkaa juopotella. Minkäänlaiseen juonitteluun kykenemätön Stoner on kuitenkin tyyni ja tyytyväinen.

Koska hän rakastaa.

Kohteita on kaksi. Etsimättä löytynyt sielunkumppani Katherine, jonka hän saa pitää vain vuoden mutta ajatuksissa ainiaan, sekä hautaan saakka jatkuva opetustyö, joka johdattaa nuoria lukemisen, oppimisen ja rakastamisen intohimoon.

Pikemmin kuin jalo Stoner on jääräpäinen: hän haluaa olla juuri se, joksi itsensä otaksuu, vaikka muu maailma nauraisi hänen hahmoaan.

Sir Paul, olemassaolon sointuisuuden kiiltokuva, vain Saint Stoner, liiskatun lukutoukan perikuva?

Ei mitään ongelmaa, otan molemmat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat