Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luotatko Wikipedian tarjoamaan tietoon?

Kolme suomalaista kertoo, mitä ajattelee 15 vuotta täyttäneen tietolähteen luotettavuudesta.

Kulttuuri
 
HS

Netin käytetyin tietolähde Wikipedia täytti perjantaina 15 vuotta. Suomenkielisessä Wikipediassa oli juhlapäivänä 386 372 artikkelia. Englanninkielisiä artikkeleita on yli viisi miljoonaa.

Kaisa Rautaheimo / HS
Tuula Uusi-Hallila
Tuula Uusi-Hallila

Tuula Uusi-Hallila, Suomalaisen Yhteiskoulun äidinkielenopettaja: ”Luotan siihen, että nimet, vuosiluvut ja muut nippelitiedot ovat oikein. Artikkeli antaa yleensä hyvän kokonaiskuvan asiasta, vaikka asioiden painotukset voivat olla kummallisia. Varsinaiseen opiskeluun niin opettaja kuin oppilaat tarvitsevat asiantuntijoiden kirjoittamia tietokirjoja, mutta parhaimmillaan Wikipedia voi toimia kiinnostuksen herättäjänä. Oman kokemukseni mukaan sen tiedon luotettavuus on parantunut.”

Reijo Hietanen
Timo Bredenberg
Timo Bredenberg

Timo Bredenberg, kuvataiteilija: ”Kannattaa olla aina lähdekriittinen. Wikipedian työkaluilla pystyy katsomaan, kuka mitäkin on milloinkin kirjoittanut. Yleisesti ottaen luotan siihen. Siellä voi olla poliittisesti akuuttia tietoa, joka voi olla kiistanalaista, ja tietoa muokkaamassa voi olla poliittisesti motivoituneita ihmisiä. Vertaaminen muihin lähteisiin auttaa. Väärää tietoa en ole juuri kohdannut.”

Markku Ulander / Lehtikuva
Elina Grundström
Elina Grundström

Elina Grundström, Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja: ”Arvostan hurjasti vapaaehtoisia, jotka Wikipediaa laativat, mutta journalistin tiedonhankintaan tai faktantarkistukseen se ei riitä. Journalistin pitäisi aina tarkistaa tietonsa alkuperäislähteistä tai asiantuntijoilta. Sen lisäksi itsekin olen löytänyt sieltä työtä tehdessäni lukuisia ihan selviä virheitä. Pitäisi myös ottaa huomioon, että suomenkielinen Wikipedia on vielä suppeampi kuin esimerkiksi englanninkielinen. Koululaistenkaan ei kannata ajatella, että suomenkielinen Wikipedia riittää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat