Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viitteiden käyttäminen romaaneissa ei ohenna lukijan kunnioitusta kirjailijaa kohtaan

Keskustelua tekijänoikeuksista käytiin romaanikirjallisuudessa jo 20 vuotta sitten, mutta moraalinen asetelma on vieläkin sama, kirjoittaa kirjallisuustoimittaja Antti Majander.

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä keskustelu käytiin jo 20 vuotta sitten. Myös Raija Oranen oli paikalla, ainakin kustantajiensa välityksellä.

Syksyllä 1995 Anja Kauranen (nyk. Snellman ) julkaisi kiintoisan romaanin Pelon maantiede, jossa hän käytti lainoja eri tahoilta, sanasta sanaan, kertomatta lähteitä.

Pahiten hikeentyi tutkija Hille Koskela, jonka yhdessä Annamari Asikaisen kanssa laatimaa artikkelia Kauranen käytti.

Keskustelua tekijänoikeuksista käytiin vilkkaasti ja kiivaasti.

”On selvää, ettei romaanissa voi olla lähdeviitteitä niin kuin tutkimuksissa, mutta olisi ollut korrektia mainita tutkijat vaikka alku- tai lopputeksteissä”, Koskela tiivisti (IS 5.9. 1995)

Moraalinen asetelma alalla on edelleen täsmälleen sama.

Kauranen ryhtyi noudattamaan tyylikästä suuren maailman tapaa: ilmoittamaan jälkisanassa, mitkä teokset ovat siivittäneet hänen fiktiotaan.

Viitteiden näyttäminen ei ohenna lukijan kunnioitusta kirjailijan mielikuvituksen lentoa kohtaan, pikemminkin päinvastoin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön yhteydessä toimiva tekijänoikeusneuvosto antoi hiljan lausunnon, jonka mukaan Raija Orasen olisi pitänyt pyytää Aurora Karamzinista kertovan romaaninsa Aurora (2014) suoriin lainauksiin lupa ja mainita siteeraamansa teokset.

Siten hän on joskus aiemmin tehnytkin. ”Siitä tuli lukijoilta ja kirjallisuusalan ihmisiltä niin paljon kielteistä palautetta, että kustantaja päätti jättää luettelot pois, koska ne eivät kuulu romaaniin”, Oranen kertoo (HS 14.1.)

En usko hetkeäkään hänen selitykseensä.

On itsestään selvää, että kirjallisuus syntyy kirjallisuudesta. Tyhjyydestä ammentavaa alkuperäistä neroutta ei ole olemassa. Ian McEwanin teosten hännästä näen, mitä hän on lukenut, ja voin halutessani ryhtyä samoille apajille.

Tekijänoikeusneuvoston linjalle meneminen merkitsisi Orasen mukaan sitä, että historiallisen fiktion kirjoittaminen kävisi mahdottomaksi. ”Ei voi edellyttää, että romaanikirjailijan on tutkittava kaikki materiaali arkistoissa pitkin maailmaa”, hän sanoo.

Ei käy mahdottomaksi. Ei edellytetä.

Perustutkimuksen sijaan kirjailijan työmaata on näkemyksellisen suhteen luominen valmiisiin tai orastaviin aineistoihin sekä tulkintansa tarjoaminen houkuttelevassa muodossa. Yksi haastaa eli polemisoi, toinen hemmottelee eli summaa, kolmas rakentelee jotakin siltä väliltä.

Olennaista on aina se, että kirjailija on sisäistänyt aineistonsa ja pystyy liikkumaan vaikutteidensa parissa juuri niin kuin tahtoo.

Minun silmissäni suorat lainalohkareet kertovat lähinnä laiskuudesta. Elleivät sitten työn liian tiukasta aikataulusta. Toivottavasti eivät kuitenkaan ylenkatseesta alkuperäistä kirjoittajaa kohtaan.

Panu Rajalan syksyllä Finlandia-ehdokkaaksi valitun Intoilijan lopussa on luettelo elämäkertaromaanin kannalta keskeisistä I. K. Inhan kirjoista. Itse tekstistä ei käy ilmi, mikä on Rajalaa, mikä Inhaa.

Menikö oikein?

Hmm... Ehkä ei ihan parhaalla mahdollisella tavalla.

Entä jos Inha olisikin vaikkapa merkitty romaanin kanteen toiseksi tekijäksi? Olisiko se ollut pois Rajalan luojankunniasta?

Ei, vaan lisäystä. Lukija joutuisi arvuuttelemaan, kumpi kulloinkin sanailee, kun koko lailla kyvykkäiltä vaikuttavat molemmat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat