Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohdettu romaani voi olla huomisen bestseller

Ida Simonsista, John Williamsista ja Richard Yatesista tuli menestyskirjailijoita vasta kuoltuaan.

Kulttuuri
 
Richard Yates suuruus taas tuli monelle ilmi vasta, kun Sam Mendes ohjasi elokuvan hänen romaanistaan Revolutionary Road (1961).
Richard Yates suuruus taas tuli monelle ilmi vasta, kun Sam Mendes ohjasi elokuvan hänen romaanistaan Revolutionary Road (1961).

Kansainvälisille kirjamarkkinoille on viime vuosina putkahdellut myyntimenestyksiä, jotka eivät todellakaan ole kuumia uutuuksia.

Usein niitä kutsutaan ”unohdetuiksi klassikoiksi”, ja usein niiden löytämiseen liittyy hyviä tarinoita.

Yksi tarina on se, miten ranskalaiskirjailija Anna Gavalda ihastui yhdysvaltalaisen John Williamsin (1922–1994) Stoneriin (1965) ja halusi itse kääntää sen ranskaksi.

Koska Gavalda on huippusuosittu, hänen löytönsä kiinnosti muitakin. Pian Stoneria luettiin ympäri Eurooppaa.

Toisen yhdysvaltalaisen, Richard Yatesin (1926–1992) suuruus taas tuli monelle ilmi vasta, kun Sam Mendes ohjasi elokuvan hänen romaanistaan Revolutionary Road (1961).

Mendes ei luonnollisesti tiennyt kirjasta mitään – ennen kuin sai sen vaimoltaan Kate Winsletiltä, joka halusi näytellä filmatisoinnissa naispääosaa.

Ida Simons löydettiin lähes 60 vuoden tauon jälkeen.
Ida Simons löydettiin lähes 60 vuoden tauon jälkeen.

Nyt saksanjuutalaista Ida Simonsia (1911–1960) kutsutaan ”Antwerpenin Jane Austeniksi” hänen Hollannissa 1959 kirjoittamansa Tyhmä neitsyt -pienoisromaanin takia.

Sen tarina kertoo, että kustantaja Eva Cossee löysi kirjan äitinsä kirjahyllystä, luki, ihastui ja päätti julkaista. Nyt Tyhmä neitsyt on ilmestynyt jo parillakymmenellä kielellä, myös suomeksi.

Pelkät sattumat eivät kuitenkaan kerro koko totuutta ”unohdettujen klassikoiden” menestyksestä. Takana on myös suunnitelmallista kampanjointia ja tarkkanäköistä markkinointia.

Näin toimii esimerkiksi ”tuntemattomien klassikoiden” löytämiseen tähtäävä kansainvälinen Schwob-verkosto. Se osallistui myös Ida Simonsin kirjan markkinointityöhön.

Tyhmä neitsyt oli 2014 mukana ensimmäisessä Schwob-kampanjassa, joka oli suunnattu Hollannin ja Belgian kirjakauppiaille. Se onnistui, ja kaikki rakastuivat kirjaan”, koordinaattori Alexandra Koch kertoo sähköpostitse.

”Nytkin on meneillään kampanja noin sadassa kirjakaupassa: niissä järjestetään lukupiiritapahtumia, joita kriitikot, kirjailijat ja kääntäjät vetävät. Tällä tavoin on markkinoitu vuosien varrella neljääkymmentä kirjaa, uusimpina mm. César Airan, Angela Carterin ja Thornton Wilderin teoksia.”

Schwob toimii aktiivisimmin Hollannissa. Sitä tukevat myös Euroopan Unioni ja kirjallisuusinstituutit kuudessa maassa, kuten Suomessa Kirjallisuuden edistämiskeskus FILI.

Verkoston kautta kääntäjät, kustantajat, tutkijat, kriitikot ja muut lukijat voivat nostaa esiin kirjoja, joille toivoisivat uutta julkisuutta. Verkkosivulta (www.schwob.nl) saa tietoa yli viidestäkymmenestä tällaisesta teoksesta, kuudella kielellä.

”Hollannissa suosituksemme ovat johtaneet myös viiden käännöskirjan julkaisemiseen. Puolalaisen Boleslaw Prusin (1847–1912) romaanista Lalka (Nukke) tuli viime kesänä suorastaan bestseller”, Koch kertoo.

Ranskassa ja Saksassa toimiva Euroopan kirjailijayhdistys puolestaan julkaisee nk. Finneganin listaa. Kirjailijat kymmenestä maasta valitsevat sille joka vuosi vanhaa kaunokirjallisuutta, jolle toivoisivat käännöksiä ja uusia lukijoita.

Suomea edusti 2015 Rosa Liksom, joka suositteli Timo K. Mukkaa ja Asko Sahlbergia.

Ida Simonsin löytäjällä Eva Cosseella on jo uusikin unohdettu klassikko kustannusohjelmassaan: Dola de Jongin (1911–2003) 1940-luvun romaani hollantilaisista, jotka pakenivat sotaa Marokkoon. Sitä käännetään jo seitsemälle kielelle.

Suomalaiskustantaja Touko Siltalakin törmäsi nimeen Frankfurtin kirjamessuilla viime syksynä: ”Kuulin siitä hurmioituneen myyntipuheen. Eva Cosseen onnistuminen näyttää toistuvan.”

Voisiko näin käydä Suomessakin? Eikö meiltäkin löytyisi unohdettuja klassikoita, jotka viisaasti tarjoiltuina kelpaisivat moderneille lukijoille – jopa ulkomaillakin?

Touko Siltala on varsin skeptinen. Esimerkiksi Veijo Meren uusintapainokset eivät ole juuri myyneet.

”Suomalainen yleisö on kiinnostunut nykykirjallisuudesta, ei ollenkaan klassikoista. Ihan äskettäisetkin suosikit katoavat. Kun Arto Paasilinna poistui näyttämöltä, hävisivät kirjatkin.”

Viimeisin Simonsin kaltainen ilmiö tapahtui meillä Siltalan mukaan 1990-luvulla, kun Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä (1941) nostettiin esiin. Senkin takana olivat Finlandia-palkinto ja juuri julkaistujen päiväkirjojen suosio.

”Jotta pimentoon kadonnut kirja nousisi kuolleista, tarvitaan välkky kustantaja ja oivallus, innostava lanseeraus ja myyntipuhe, ehkä jokin linkki nykyhetken ilmiöön”, Siltala pohtii.

”Ja tietysti kestävä, iskevä, puhutteleva romaani. Mutta ei todellakaan riitä, että kirja on saatavilla, se on myös voimalla tuotava julkisuuteen.”

John Williams
John Williams
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat