Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David Bowie osallistui taidehuijaukseen 1990-luvulla

Laulaja oli mukana kehittämässä keksittyä taidemaalaria, jota markkinoitiin taidemaailmalle aitona nykytaiteen mestarina.

Kulttuuri
 
William Boydin kirja kuvitellusta Nat Tate -nimisestä taiteilijasta.
William Boydin kirja kuvitellusta Nat Tate -nimisestä taiteilijasta.

Brittiläinen sanomalehti The Independent on nostanut esiin vanhan taidehuijauksen, jossa myös viikko sitten syöpään kuolleella David Bowiella oli näkyvä osansa. Myös musiikissaan erilaisilla identiteeteillä leikitellyt Bowie ja hänen vaimonsa Iman isännöivät William Boydin jo ennakkoon kohutun taiteilijaelämäkerran Nat Tate: An American Artist 1928–1960 julkistamistilaisuutta Jeff Koonsin ateljeessa New Yorkissa aprillipäivänä 1998.

Nat Tate oli kuitenkin samanlainen keksitty henkilöhahmo kuin Ziggy Stardust. Boydin elämäkerran mukaan hän oli amerikkalaisen abstraktin ekspressionimin unohdettu suuruus, joka oli tehnyt itsemurhan vain 31-vuotiaana tammikuussa 1960. Syvästä masennuksesta kärsinyt taiteilija oli tuhonnut 99 prosenttia maalauksistaan ennen kuin hyppäsi Staten Islandin lautalta mereen ja hukkui. Hänen ruumistaan ei koskaan löydetty.

Legendaariseen julkistamistilaisuuteen Broadwayn ja East Houston Streetin kulmauksessa osallistui iso osa New Yorkin taide-elämän kuumimpia nimiä. Mukana olivat mm. taidemaalari Frank Stella, taiteilija, elokuvaohjaaja Julian Schnabel, kirjailija Paul Auster, kirjailija Siri Hustvedt, kirjailija Jay McInerney ja koko joukko nimigalleristeja, museojohtajia sekä taidevälittäjiä.

Tilaisuudessa Bowie luki Boydin elämäkerrasta kohdan, jossa kuvattiin taiteilijan itsemurhaa. Taidehistorioitsija John Richardson muistutti, että alkoholismin kanssa taistelleella Nat Tatella oli myös vahvat siteet Eurooppaan. Hän ehti lyhyen elämänsä aikana tutustua Pablo Picassoon ja Georges Braqueen. Hänellä oli myös salattu rakkaussuhde Peggy Guggenheimin kanssa.

Virallisten puheiden jälkeen vieraat siemailivat sponsoriviskiä ja keskustelivat sivistyneesti Nat Taten taiteen merkityksestä ja surullisesta elämästä. Bowie pitäytyi vedessä. Kirjan julkistamistilaisuus oli kevään merkkitapaus New Yorkissa.

William Boydin kuvitteellisen elämäkerran kustantamisessa olivat mukana David Bowien ja John Richardsonin lisäksi myös kirjailija Gore Vidal ja Modern Painters -lehden päätoimittaja Karen Wright. Bowie ja Wright hallinnoivat elämäkerran julkaisutta 21 Publishing -kustantamoa.

Huijaus paljastui kuitenkin viikossa. Kuplan puhkaisi brittiläinen toimittaja David Lister, joka kirjoitti The Independentissä, että ”taidemaailma suurimmat nimet ovat joutuneet huijauksen kohteeksi”. Listerin mukaan Nat Tatea ei ollut olemassa, vaan hän on keksitty hahmo. Muutamaa päivää myöhemmin uutista siteerattiin myös The New York Timesissa ja Karen Wright joutui myöntämään, että kyseessä oli ollut harmiton pila.

Pääosan elämäkertaan painetuista Nat Taten teoksista oli maalannut itse William Boyd. Hän on todennut, että Bowie halusi mukaan huijaukseen lanseeratakseen kustantamonsa kunnon rytinällä. Nat Taten nimi syntyi kahdesta merkittävästä taidelaitoksesta Britanniassa: ne olivat National Gallery ja Tate Gallery.

Toimittaja David Lister palasi lauantaina 16. päivä tammikuuta The Independentissä Bowien ja Boydin tempaukseen, koska se on ollut hänen uransa suurin skuuppi. Nykyään sen vain kovin harva enää muistaa.

Ajankohtaiseksi Nat Taten -tapauksen teki luonnollisesti David Bowien kuolema. Huijaus ”varmasti ruokki Bowien mielikuvitusta ja hänen viehtymystään leikitellä eri rooleilla”, David Lister kirjoittaa, ”Hän oli enemmän kuin vain mielissään tempauksesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat