Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lappeenrannassa koettiin taantuma-ajan ihme: Kaupunki sai uuden teatterin

Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri tehtiin kauppakeskukseen yhteyteen, ehkä ensimmäisenä maailmassa.

Kulttuuri
 
Johannes Wiehn
Lappeenrannan kaupunginteatteri avattiin perjantaina. Uusi teatteri on tehty kauppakeskus Iso-Kristiinan kolmanteen kerrokseen.
Lappeenrannan kaupunginteatteri avattiin perjantaina. Uusi teatteri on tehty kauppakeskus Iso-Kristiinan kolmanteen kerrokseen. Kuva: Johannes Wiehn

Suomi elää vaikeita taloudellisia aikoja, minkä vuoksi maassa lähinnä supistetaan joka alalla. Lappeenrannassa kuljetaan kuitenkin vastakarvaan: se sai uuden kaupunginteatterin.

Teatterin avajaisia vietettiin Lappeenrannassa perjantai-iltana.

Uutta kaupunginteatteria oli avaamassa myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, joka muistutti tilanteen ainutlaatuisuudesta.

”Nauttikaa nyt tästä hetkestä. Tämmöisiä hetkiä ei myöskään kulttuuriväelle satu elämässä montaa kertaa”, ministeri muistutti avajaispuheessaan.

Hänen mukaansa näinä aikoina ”ei aivan joka päivä avata kokonaan uutta teatteria”, ja tilanne on harvinainen ministeriönkin näkökulmasta.

Kaikkiaan Lappeenrannan uuden teatterin rakentaminen maksoi runsaat 20 miljoonaa euroa, josta neljä miljoonaa rahoitti valtio. Grahn-Laasosen mukaan kyseessä on toiseksi suurin teatterirakennuskohde, jota opetus- ja kulttuuriministeriö on veikkausvoittovaroista koskaan tukenut.

Ainutlaatuisen Lappeenrannan teatterihankkeesta tekee myös itse toteutus.

Vanha teatterirakennus joudutaan purkamaan pahojen sisäilmaongelmien vuoksi, mutta kaupunkiin ei päätettykään rakentaa uutta erillistä teatterirakennusta, vaan se tehtiin laajennetun kauppakeskus Iso-Kristiinan yhteyteen.

Samassa rakennuskompleksissa toimivat kauppojen ja ravintoloiden lisäksi myös esimerkiksi hotelli Lappee sekä Finnkinon elokuvateatterit.

Tiettävästi kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun kauppakeskuksen yhteyteen tehdään teatteri.

Kaupunginteatterin suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto ALA. Sama toimisto on suunnitellut myös esimerkiksi Norjan Kristiansandin palkitun teatteri- ja konserttitalo Kildenin sekä Helsingin tulevan keskustakirjaston.

Lappeenrannassa teatterin rakentamisesta käytiin pitkä ja värikäs keskustelu, mutta lopulta se päädyttiin rakentamaan kauppakeskuksen yhteyteen. Teatteri haluttiin tuoda sinne, missä ihmiset ovat.

Pienen näyttämön kohdalla tavoite on toteutunutkin. Jo marraskuussa avattu pieni näyttämö on täyttynyt ilta illan jälkeen uutuuskomedia Mummon katsojista.

Lappeenrannan kaupunginteatterin suuren näyttämön avajaisnäytelmä oli perjantaina Bertolt Brechtin klassikko Kolmen pennin ooppera. Yli kolmetuntisen laulunäytelmän esityksiä on huhtikuun loppuun asti.

Lappeenrannan kaupunginteatterin uutena johtajana aloitti Timo Sokura. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Kemin kaupunginteatterin johtajana sekä viimeksi Kansallisoopperan tuottajana.

Johannes Wiehn
Teatterin avasivat ja nauhan leikkasivat Lappeenrannan teatterikiinteistön toimitusjohtaja Mikko Hietamies (vas.), kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja teatterinjohtaja Timo Sokura.
Teatterin avasivat ja nauhan leikkasivat Lappeenrannan teatterikiinteistön toimitusjohtaja Mikko Hietamies (vas.), kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja teatterinjohtaja Timo Sokura.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat