Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edes pultit eivät estä kirjailijaa varastamasta

Kirjailijan kleptomaaninen mieli ei lepää koskaan, kirjoittaa kirjailija Tiina Raevaara.

Kulttuuri
 
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on kirjailija.

Kirjailija varastaa kaiken, mitä ei ole pultattu seinään. Varastin väitteen Jari Tervon haastattelusta parin viikon takaa, sillä oikeassahan Tervo on. Kirjailijan kleptomaaninen mieli ei lepää koskaan.

Itse olen varastanut isoisäni sotakokemuksen, eräässä tietokirjassa olleen tositapahtuman lentäjästä, joka putosi ukkospilven läpi, entisen miesystävän tekstiviestejä, E. T. A. Hoffmannin Nukkumatti-hirviön, Monika Fagerholmin tavan kertoa Amerikkalaisen tytön tarinan, jonkun kirjallisuuskriitikon ajatuksen siitä, että Tove Janssonin Mörkö on saanut alkunsa keskitysleirien savusta, kiinalaisen matkaajan Hu Chiaon kuvauksen koiranpäisistä ihmisistä 1000-luvun Mantšuriassa, Grimmin veljesten Punahilkka- ja Outolintu-sadut sekä entisen luokkatoverini perheenjäsenen kuoleman.

Plagiointi nousi puheenaiheeksi marraskuun alussa, kun kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettiin. Ylen kulttuuritoimittaja Seppo Puttonen kertoi laskeneensa, että Panu Rajalan I. K. Inhan elämästä kertovasta Intoilija-romaanista jopa sata sivua oli lähes suoria lainauksia Inhan matkakertomuksista.

Viime viikolla valokeila kohdistui toiseen kokeneeseen tekijään, Raija Oraseen. Opetusministeriön alainen tekijänoikeusneuvosto oli antanut lausunnon Orasen kahden vuoden takaisesta Aurora-romaanista. Siihen oli lainattu katkelmia Katri Lehdon kirjoittamasta Kytäjän kreivitär: Marie Linderin elämä -elämäkerrasta.

Tekijänoikeusneuvoston mukaan Raija Orasen olisi pitänyt pyytää lupa katkelmien käyttöön. Orasen mielestä Linderin kirjeitä suomentaneella Katri Lehdolla ei ollut oikeuksia suomennokseensa. Panu Rajalan mielestä taas sitaattien merkitseminen olisi ollut ”noloa”. (Ehkä kaikkein vähiten noloa olisi kuitenkin ollut se, että Rajala olisi kirjoittanut kaiken tekstin romaaniinsa itse.)

Kirjallisuus monimutkaistuu. Intertekstuaalisuus on sekä sisällön että muodon ominaisuus. Tekijöitä kannustetaan rikkomaan totuttuja muotoja. Ehkä kirjailijat tarvitsisivat koulutusta siitä, mikä on sallittua ja mikä ei – tai missä kulkevat hyvän maun ja hyvän taiteellisen käytännön rajat. Tällaista keskustelua on kirjallisuusmaailman sisällä varsin vähän, vaikka esimerkiksi tieteen puolella oikeaoppisesta siteerauksesta keskustellaan paljonkin.

Saako kirjailija varastaa? Saa, ja hän tekee niin, vaikka ei saisi. Kirjailija on komposti, jonka koko elämäntehtävä muodostuu jo olemassa olevan materiaalin käsittelystä. Kirjailija ja komposti sekoittavat vanhan uuteen, maaduttavat ja lahottavat, tarjoavat kasvualustan ennennäkemättömille asioille.

Alfred Tennysonin runo Kraken innoitti H. P. Lovecraftia, joka innoitti kuvataiteilija H. R. Gigeriä, jolta minä varastin hahmon novelliini. Leena Krohnin teokset eivät olisi syntyneet ilman tutkimuksia ja tiedetekstejä, joista kirjailija ammentaa loputtomasti aiheita ja uusia maailmoja. Kompostissa ja kirjailijan päässä tuoreet kerrokset sekoittuvat ikivanhoihin, eikä tuloksesta voi nähdä, mikä oli lähtökohta.

Ehkä siinä onkin kaiken ydin: jos säiliötä tyhjennettäessä ruohonkorsista ja I. K. Inhan teksteistä edelleen näkee, että ne ovat ruohonkorsia ja I. K. Inhan tekstejä, kirjailija tai kompostori on epäonnistunut tehtävässään.

Kirjailija varastaa kaiken, mitä ei ole pultattu seinään. Todellinen ammattikirjailija varastaa myös seinät, mutta tekee niistä taloonsa katon.

Palstalla vuorottelevat Tiina Raevaaran kanssa Henkka Hyppönen, Pirkko Saisio ja Mikko Rimminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat