Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähtien sodan soinnin salat avautuvat

50 Oscar-ehdokkuutta saanut John Williams ammentaa vanhoilta mestareilta Korngoldista Stravinskyyn ja on nyt arvostetumpi kuin koskaan.

Kulttuuri
 
Mathew Imaging / WireImage
John Williams johti Los Angelesin filharmonikkoja gaalassa syyskuussa 2014 Walt Disney Concert Hallissa.
John Williams johti Los Angelesin filharmonikkoja gaalassa syyskuussa 2014 Walt Disney Concert Hallissa. Kuva: Mathew Imaging / WireImage

Säveltäjä John Williams (s. 1932) nappasi viime viikolla peräti 50:nnen Oscar-ehdokkuutensa, tällä kertaa Star Wars – The Force Awakens -elokuvan musiikista. Enemmän ehdokkuuksia on vain Walt Disneyllä.

Williams on myös viisinkertainen Oscar-voittaja ja 83-vuotiaana arvostetumpi kuin koskaan.

Artikkeliin liittyvät

Syytä kiitollisuuteen on sinfoniaorkestereillakin. Williamsin ansiosta niiden voimavarat ovat tuttuja miljoonille, jotka eivät tunne klassista musiikkia.

Ensimmäisen Tähtien sodan musiikin levytti London Symphony Orchestra, jonka nykyjäsenistä osa hurahti sinfoniseen sointiin lapsina juuri Tähtien sota -elokuvia katsoessaan.

Tähtien sotaa soittavat niin Berliinin filharmonikot Sir Simon Rattlen johdolla kuin Los Angelesin filharmonikot Gustavo Dudamelin johdolla. Dudamel myös johti The Force Awakens -elokuvan soundtrackin alun ja lopun.

Williams on säveltänyt musiikin seitsemään Tähtien sota -elokuvaan ja käyttää sinfoniaorkesteria myös kymmenissä muissa hittielokuvissa E.T:stä ensimmäisiin Harry Potter -elokuviin.

Sinfoniaorkesterit ja suuret solistit ovat tilanneet häneltä varsinkin konserttoja, esimerkiksi sellokonserton Yo-Yo Malle. Hänen tuubakonserttonsa on soinut Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa, ja Santtu-Matias Rouvali johtaa maaliskuussa Fanfare of Fenwayn Tampere Filharmonian konsertissa.

Eniten suomalaisorkesterit ovat soittaneet Tähtien sotaa. Williamsia johtanut Jaakko Kuusisto pitää häntä ”ylivoimaisena orkesterisäveltäjänä nykyisten leffasäveltäjien joukossa”.

”Sävelkieli on aina optimaalista kuhunkin projektiin. Kyky luoda tunnetiloja on hämmästyttävä”, Kuusisto ylistää.

Sinfonia Lahden seuraava ylikapellimestari Dima Slobodeniouk vaihtoi viime vuonna tahtipuikon lasermiekkaan ja taisteli ”Darth Vaderia” vastaan ennen Williams-konserttia Espanjassa. ”Lasermiekkailu oli todella nastaa!” Slobodeniouk ylistää.

”Williams on mestari. Häntä ei välttämättä edes tarvitse kutsua elokuvasäveltäjäksi – hän on vain säveltäjä isolla S:lla. Loistava melodikko, hallitsee muodon ja tekee värikästä, rohkeaa orkestrointia.”

Williams opiskeli klassista musiikkia New Yorkin maineikkaassa Juilliard School of Musicissa ja työskenteli Hollywoodissa ensin pianistina ja sovittajana Henri Mancinin sekä Alfred Hitchcockin hovisäveltäjä Bernard Herrmannin projekteissa.

Ensimmäinen Oscar-ehdokkuus tuli 1960-luvulla Nukkelaakson (Valley of the Dolls) musiikista ja ensimmäinen Oscar vuoden 1971 sovitustyöstä Viulunsoittaja katolla -elokuvaan. Sitten nuori Steven Spielberg teki hänestä hovisäveltäjänsä elokuvissa Kovat ratsastajat, Tappajahai ja Kolmannen asteen yhteys.

Spielberg suositteli Williamsia ohjaaja George Lucasille, joka oli jo ehtinyt valita klassikkoja Tähtien sodan väliaikaiselle musiikkiraidalle eli ”temp trackille”. Mukana oli Erich Wolfgang Korngoldia, Gustav Holstia ja Ravelin Boleroa.

Tälle pohjalle syntyi Williamsin oma Tähtien sota -musiikki, ja menestystarina oli valmis.

Yksi syytös on kuitenkin seurannut pitkin matkaa. Onko elokuvamusiikin mestari plagioinut suuria säveltäjiä? Sellaista voi tapahtua, kun elokuvasäveltäjiä pyydetään kiireessä mukailemaan väliaikaisen ”temp trackin” säveliä. Näin ehkä kävi ensimmäisessä Tähtien sodassakin.

Laajemmassa HS.fi Kulttuuri -verkkoversiossa voit kuunnella yhtäläisyyksiä esimerkiksi Korngoldin Renkaita vedessä -elokuvamusiikin (King’s Row 1942, pääosassa tuleva presidentti Ronald Reagan ) ja Tähtien sodan avainteeman välillä.

”Samanlaista on pääteeman viisi ensimmäistä säveltä, josta mielleyhtymä kyllä syntyy, mutta sen jälkeen uskon, että samankaltaisuuden vaikutelma syntyy lähinnä orkestrointityylin kautta”, Jaakko Kuusisto sanoo.

Youtube-palvelussa on monenlaisia koosteita Williamsin ja vanhemman musiikin yhtäläisyyksistä. Tähtien sodan Tatooine-planeetan musiikki on varsin suora kopio Igor Stravinskyn Kevätuhrin toisen osan johdannon musiikista. Stravinsky oli toki itse tehnyt omat varkautensa.

Monissa muissa tapauksissa mikään oikeuslaitos ei Williamsia tuomitsisi. Esimerkiksi jouluelokuva Yksin kotona -musiikin muistuma Pjotr Tšaikovskin Pähkinänsärkijän musiikkiin ei ole kopio, vaan silmänisku vanhemmalle mestarille.

”Vaikutteet ovat kyllä joskus selviä, mutta ne jäävät vaikutteiksi olematta varsinaisia lainoja”, Kuusisto arvioi.

Williams on totuttanut kuulijansa myös teemojen kehittelyihin, mistä klassisen musiikin noviisi voi hyötyä ryhtyessään kuuntelemaan sonaatteja tai Richard Wagnerin oopperoita.

Williams käyttää Wagnerin johtoaihetekniikkaa. Yksinkertaistaen se tarkoittaa motiiveja, jotka viittaavat henkilöihin, esineisiin tai esimerkiksi ideoihin. Uusimmassa elokuvassa Williams esittelee esimerkiksi uuden päähenkilön Reyn teeman, jolla on yhteys edellisten elokuvien Voima-teemaan sekä uuden pahiksen Kylo Renin teeman ja laittaa ne taistelemaan samalla, kun päähenkilötkin taistelevat.

Musiikilla saatetaan viitata myös henkilöön, jota ei sillä hetkellä nähdä, ja antaa juoniviitteitä tuleviin tapahtumiin. Faneilla on jo musiikin perusteella teoria siitä, mikä on uuden superpahiksen Snoken tausta, koska Williams käyttää musiikkia, joka vilahti aikaisemmassa elokuvassa eräästä henkilöstä puhuttaessa.

Williamsin taidoista kiistellään yhä. Kriitikoiden taistelu koettiin äsken New Yorker -lehdessä, jonka arvostettu musiikkitoimittaja Alex Ross kirjoitti Williamsista varsin ylistävästi, kun elokuvatoimittaja Richard Brodyn mukaan Williamsin musiikki yrittää pakottaa katsojat alistumaan yksinkertaisiin ja kapeisiin tunne-elämyksiin ja edustaa vastakohtaa mielikuvitukselle.

Toisaalta Williams on jossain määrin tarinan armoilla. Ensimmäisen elokuvan tarina oli varsin yksinkertainen satu, mikä heijastui musiikista. Kun juoneen ilmestyi Imperiumin vastaiskussa moniselitteisyyttä, Williams sai johtoaihetekniikkansakin rikastumaan.

The Force Awakens ei tarjoa Williamsin parasta Tähtien sota -musiikkia, mitä on arveltu ohjaaja J. J. Abramsin syyksi. Williams sai eteensä yhä uusia Abramsin tekemiä muutoksia. Sävellystyö ja soundtrackin levytys tehtiin monissa pätkissä.

Lucas ja muut alkuperäisen trilogian ohjaajat antoivat kameran levätä avaruusnäyissä joskus pidempäänkin, jolloin Williams ehti kehitellä musiikistaan jotain varsin vangitsevaa. Abramsin kuumeinen rytmi tarjoaa vain vähän suvantoja, mikä vähentää Williamsin mahdollisuuksia.

Mutta kyllä hän osaa ne yhä hyödyntää.

HS.fi Kulttuuri: Näe suomalaiskapellimestarin valomiekkailu ja kuuntele vertailut Williamsin ja häneen vaikuttaneiden klassikoiden musiikista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat