Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Glenn Frey 1948–2016: Countryrockin muotoilija ja bändin pomo

Eaglesin perustajajäsenen ura kulki menestykseen riitoja kaihtamatta.

Kulttuuri
 
John Palmén
Glenn Frey esiintyi Eaglesin kanssa ensimmäistä kertaa Helsingissä kesällä 2001.
Glenn Frey esiintyi Eaglesin kanssa ensimmäistä kertaa Helsingissä kesällä 2001. Kuva: John Palmén

Yhdysvaltalainen rockmuusikko, laulaja ja Eagles-yhtyeen perustajajäsen Glenn Frey kuoli 18. tammikuuta New Yorkissa 67-vuotiaana.

Frey oli syntynyt 6. marraskuuta 1948 Detroitissa.

Hän aloitti muusikon uransa 1960-luvun puolivälissä teini-ikäisenä koululaisena detroitilaisissa yhtyeissä ja levytti ensimmäisen kerran 19-vuotiaana Bob Segerin yhtyeen jäsenenä.

Vuosikymmenen lopussa Frey muutti Los Angelesiin ja teki musiikkia J.D. Southerin kanssa. Southerin tyttöystävä Linda Ronstadt haki muusikoita omaan yhtyeeseensä ja palkkasi Freyn, Don Henleyn, Randy Meisnerin ja Bernie Leadonin. Myöhemmin nelikko perusti Eaglesin vuonna 1971.

Eaglesista tuli 1970-luvun yhdysvaltalaisen popmusiikin tärkeimpiä ja menestyneimpiä yhtyeitä. Yhtyeen levyjä on myyty yli 150 miljoonaa kappaletta, ja siitä pelkästään Yhdysvalloissa 100 miljoonaa.

Eagles vaikutti keskeisesti countryrock-genren kehitykseen tekemällä rock-kappaleita, joissa käytettiin countrylle ominaisia stemmalauluja, sävelkulkuja ja laulun aiheita.

Kaikki yhtyeen jäsenet olivat taitavia laulajia ja lauluntekijöitä, ja kaikki toimivat myös solisteina. Freyn laulamista kappaleista tunnetuimpia ovat Take It Easy, Peaceful Easy Feeling, Tequila Sunrise ja New Kid in Town.

1970-luvun lopulla Eagles oli menestyksensä huipulla, mutta alkuperäisistä jäsenistä olivat jäljellä enää Frey ja Henley. Frey riitaantui kitaristi Don Felderin kanssa, ja lopulta yhtye hajosi vuonna 1980.

1980-luvulla Frey jatkoi sooloartistina ja teki useita kappaleita menestyselokuviin. Niistä suurin hitti oli Beverly Hills kyttä -elokuvaan vuonna 1984 tehty The Heat Is On. Frey teki myös näyttelijänä sivuosia tv-sarjoissa ja elokuvissa, joista menestynein oli Cameron Crowen Jerry Maguire vuodelta 1996.

Eagles palasi yhteen vuonna 1994, mutta erimielisyydet Don Felderin ja perustajajäsenten välillä jatkuivat. Vuonna 2001 Frey ja Henley antoivat Felderille potkut, ja vastaiskuna Felder haastoi Freyn ja Henleyn oikeuteen, koska he olivat saaneet suuremman osan yhtyeen tuotoista kuin muut jäsenet.

Riita sovittiin vuonna 2007. Vuonna 2014 Don Henley sanoi australialaisen uutissivuston haastattelussa, että Frey ja Henley ovat pitäneet itseään oikeutettuna suurempaan osuuteen, koska he perustivat Eaglesin ja ovat toimineet sen johtajina.

Eagles jatkoi keikkailua Henleyn ja Freyn johdolla. Yhtye teki viimeksi kesällä 2015 pitkän kiertueen Yhdysvalloissa. Frey teki vuonna 2012 pitkän tauon jälkeen myös soololevyn After Hours, joka jäi hänen viimeisekseen.

Glenn Freyn kuolinsyynä olivat kehkokuume, nivelreuma ja suolitulehdus, josta hän oli kärsinyt jo 1990-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat