Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastensairaala sai taidetta yli miljoonalla eurolla – teoksia muun muassa teho-osastolle

Teokset rahoitetaan pääosin Svenska Kulturfondenin ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds minnen lahjoituksilla.

Kulttuuri
 
Pekka Elomaa
Mediataiteilija Santeri Tuori valmistelee parhaillaan Lastensairaalaan tulevaa teossarjaansa. Tuorin teokset sijoitetaan sairaalan neljänteen kerrokseen, jossa sijaitsee teho-osasto.
Mediataiteilija Santeri Tuori valmistelee parhaillaan Lastensairaalaan tulevaa teossarjaansa. Tuorin teokset sijoitetaan sairaalan neljänteen kerrokseen, jossa sijaitsee teho-osasto. Kuva: Pekka Elomaa

Uusi lastensairaala saa julkista taidetta yli miljoonalla eurolla. Sairaalaan tulee yhteensä 14 teosta tai teoskokonaisuutta 17 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä.

Teokset sijoitetaan eri puolille rakennusta, muun muassa aulaan, teho-osastolle, leikkausosastolle ja kappeliin. Potilashuoneisiin teoksia ei tule, sillä niissä tilaa vievät erilaiset laitteet.

Rahat taideteoksiin tulevat kahdelta säätiöltä, Svenska Kulturfondenilta ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds minneltä. Molemmat lahjoittivat sairaalahankkeelle puoli miljoonaa euroa sillä ehdolla, että rahat käytetään taiteeseen.

Säätiöt kutsuivat kuraattoriksi taidehistorioitsija Marjatta Levannon, joka on tehnyt pitkän uran museoalalla ja Suomen Pariisin-instituutin johdossa.

Kari Cavén tekee sairaalaan ”yllätysteoksia”. Kuva luonnoksesta.
Kari Cavén tekee sairaalaan ”yllätysteoksia”. Kuva luonnoksesta.

Myös sairaalan ulkopuolelle tulee taidetta. Ulkoveistokset eivät kuitenkaan mahtuneet miljoonan euron budjettiin, vaan niiden rahoitus on vielä auki.

Taideteokset valitsi Levannon esityksestä toimikunta, johon kuuluivat Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala, Kuvataideakatemian dekaani Markus Konttinen, sekä akatemian professorit Veli Granö ja Tarja Pitkänen-Walter.

Kaikki teokset toteutetaan varta vasten Lastensairaalaan, mutta osassa on elementtejä aiemmin tehdyistä teoksista tai niiden osista. Tilat, joihin tulee taideteoksia kuvataiteilijoilta, on riisuttu muusta visuaalisesta materiaalista, kuten muumikuvituksista.

Taideteokset luovat vain osan sairaalan visuaalisesta ilmeestä. Syyskuussa julkistettiin, että Lastensairaalan sisustuksessa käytetään otteita Tove Janssonin Muumi-kirjojen kuvituksista. Muumien oikeuksia hallinnoiva Moomin Characters -yhtiö antoi kuvitukset Lastensairaalan käyttöön ilmaiseksi. Muumi-hahmoja sairaalaan ei kuitenkaan tule.

Sairaalaan suunniteltavassa taiteessa hygienia menee kaiken edelle. Teosten pitää olla tehty materiaaleista, jotka eivät aiheuta allergiaoireita. Kaikki pitää voida puhdistaa.

Vähintään yhtä tärkeää on, että rakennusten käyttäjät viihtyvät. Lastensairaalassa teosten kokijoita ovat paitsi pienet ja vähän isommat potilaat, myös heidän vanhempansa ja sisaruksensa. Teokset palvelevat myös henkilökuntaa.

Lapsia ei ole konsultoitu teosvalinnoissa. Se oli Levannon tietoinen valinta.

”Sairaalassa on vähän tiloja joita käyttävät vain tietyn ikäiset lapset. Teosten pitää puhutella eri-ikäisiä lapsia vauvoista teineihin. Vastaanottoa olisi ollut myös vaikea tutkia, kun teokset tehdään varta vasten lastensairaalaan”, Levanto sanoo.

Sairaalan rakennuttajasäätiön hallituksen puheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) on monta kertaa painottanut, että sairaalalla pitää olla tarina.

Sitä tarinaa rakentavat paitsi muumiaiheet, myös suomalaisen luonnon mukaan teemoitetut kerrokset saaristosta ja merestä tähtitaivaalle sekä taide. Äänet ja värit ovat myös tärkeitä.

Galerie Forsblom
Suomen Taideyhdistys lahjoitti lastensairaalalle 20 000 euroa. Summalla hankitaan Veikko Hirvimäen puuveistos Kiiski (2011) sairaalan kahvilan kattoon.
Suomen Taideyhdistys lahjoitti lastensairaalalle 20 000 euroa. Summalla hankitaan Veikko Hirvimäen puuveistos Kiiski (2011) sairaalan kahvilan kattoon.

”Olen pyrkinyt taiteella tukemaan sairaalan tarinaa kun se on ollut mahdollista”, Levanto sanoo.

Mediataiteilija Santeri Tuori valmistelee parhaillaan Lastensairaalaan tulevaa teossarjaansa työhuoneellaan Vallilassa. Tuorin teokset sijoitetaan sairaalan neljänteen kerrokseen, jossa sijaitsee teho-osasto.

Sairaala on jaettu kerroksiin luontoon liittyvien teemojen mukaan. Pohjakerroksista noustaan maan alta merenrantaan ja ylöspäin kohti taivaita.

”Kerros asettuu jonnekin metsän ja taivaan rajalle”, Tuori kertoo.

Tuori on kuvannut teostaan varten metsää eri vuodenaikoina muun muassa Kökarissa, Hangossa ja Lohjalla. Lopullisiin kuviin tulee pohjalle mustavalkoinen metsäkuva ja sen päälle värillisiä kerroksia eri metsistä.

”Kerroksellisuus tuo kuviin ajan ulottuvuuden. Kuvat avautuvat yhdellä vilkaisulla, mutta niistä löytää myös paljon yksityiskohtia”, Tuori kertoo. Hän on kuvannut metsää Kökarissa jo yhdeksän vuoden aikana ja tehnyt aiemmin metsäaiheisia video- ja valokuvateoksia.

Valokuvat tulevat teho-osastoilla tiloihin, joita käyttävät lasten vanhemmat. ”Vanhemmat saattavat viettää osastolla pidemmänkin aikaa. On herkkä ja kriittinen paikka, jos oma lapsi on tehohoidossa. Kuvat ovat rauhallisia ja rauhoittavia”, Tuori sanoo.

Santeri Tuorin metsäaiheinen valokuvasarja rauhoittaa.
Santeri Tuorin metsäaiheinen valokuvasarja rauhoittaa.

Monissa Tuorin vanhemmista teoksista esiintyy lapsia. Teosten tunnelma on usein melankolinen. Tämäntyyppisiä teoksia ei sairaalaan voi tuoda.

”Sairaalan latautuneessa ympäristössä taiteeseenkin latautuu helposti uusia merkityksiä. Saa olla tarkkana, ettei tumma pohjavire vahvistu”, taiteilija sanoo.

Seuraavaksi Tuori rakentaa pienoismallin osastosta, jotta hän voi nähdä paremmin, miten valokuvat siinä toimivat. ”Toivon, että kuvat tuovat tilaan toisen todellisuuden ja tekevät siitä helpomman hengittää.”

Sairaalan monentyyppisissä tiloissa taiteen pitää täyttää eri tehtäviä. Se voi viihdyttää, lohduttaa, johtaa ajatukset muualle. Esimerkiksi pohjakerroksen odotustilaan kaavailtu Petri Eskelisen liikkuva ja liikuteltava veistos ilahduttaa pitkästyvää odottajaa.

Magneettikuvaus on monelle potilaalle usein toistuva toimenpide. Magneettikuvauksen odotustilaan on tulossa Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen teos, joka tulee olemaan muuntuva ja yllätyksellinen.

Oma lukunsa suunnittelussa on kappeli. Sen seinänkokoisista lasilevyistä rakentuvan teoksen suunnittelee Irma Laukkanen.

”Kappelissa taiteen pitää olla lohdullista, mutta ei pateettista tai uhkaavaa. Lastensairaalassa myös kuolee lapsia, mutta taiteen pitää silti tarjota surun lisäksi optimismia, paranemisen iloa ja löytämisen riemua”, Levanto sanoo.

Teoksia tulee Lastensairaalan myös muuta kautta. Suomen Taideyhdistys on lahjoittanut sairaalalle taiteeseen 20 000 euroa. Se käytetään Veikko Hirvimäen kaksimetriseen Kiiski-veistokseen, joka tulee roikkumaan kahvilan kattoon. Hanke on saanut myös muita yksittäisiä taidelahjoituksia.

Taiteilijat jättävät lopulliset suunnitelmansa helmikuun puoliväliin mennessä. Lastensairaala valmistuu vaiheittain, loppuvuodesta 2017 ja kesäkuun lopussa vuonna 2018.

Lumart
Lastensairaalaan on tulossa taidetta sisälle ja ulos. Havainnekuva julkisivusta.
Lastensairaalaan on tulossa taidetta sisälle ja ulos. Havainnekuva julkisivusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat