Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-haastattelu: Suede on käynyt läpi rockyhtyeen kaikki elämänvaiheet: uho, tuho ja nöyrä paluu

Kun nuoruus on nyt ohi, Brett Anderson laulaa vanhemmuuden peloista.

Kulttuuri
 
Viena Kytöjoki
Helsinki oli ensimmäisiä kaupunkeja, jossa Suede esiintyi Britannian ulkopuolella. Kuva on Ruisrockista, jossa yhtye soitti vuonna 2014.
Helsinki oli ensimmäisiä kaupunkeja, jossa Suede esiintyi Britannian ulkopuolella. Kuva on Ruisrockista, jossa yhtye soitti vuonna 2014. Kuva: Viena Kytöjoki
Fakta

Suede

 Suede-yhtye perustettiin Lontoossa vuonna 1989, ja yhtye oli suosituimmillaan brittipopin valtakaudella 1990-luvulla.

 Suede nähtiin tuolloin useasti myös Suomessa niin klubikeikoilla kuin festivaalien pääesiintyjänä.

 Alkuperäinen yhtye hajosi vuonna 2003 julkaistuaan viisi albumia. Yhtye teki paluun 2010, minkä jälkeen se on tehnyt levyt Bloodsports (2012) ja Night Thoughts (2016).

 Paluukiertue toi yhtyeen Ruisrockiin vuonna 2014.

 Nykyisessä kokoonpanossa ovat mukana laulaja Brett Anderson, basisti Mat Osman, kitaristi Richard Oakes, rumpali Simon Gilbert ja kosketinsoittaja-kitaristi Neil Codling.

Lontoo

Jos jonkin yhtyeen nousukiito kiteytyi nuoruuden romantisointiin, niin englantilaisen 90-luvun rockyhtye Sueden. Laulaja Brett Anderson siivilöi nuoruuden kauneutta ja kavaluutta ensilevyn ensimmäistä kappaleesta (So Young) aina uran suurimpaan hittiin (Beautiful Ones).

Haaste on siis ilmeinen, kun Suede tekee nyt toista tulemistaan. Jos tukevasti keski-ikäiset, perheelliset miehet kirjoittaisivat yhä hymnejä yön pimeydessä säteileville nuorille, se kuulostaisi pelkästään epätoivoiselta.

Mitä tekee Anderson? Uudella Night Thoughts -albumilla hän laulaa nuoruudesta.

Levyn tukipylväinä ovat kappaleet When You Are Young ja When You Were Young, mutta otsikoiden taakse kätkeytyy jotain muuta kuin aiemmin. Anderson laulaa nyt jälkikasvustaan ja vanhemmuuden peloista.

Tämä on hänen ensimmäinen levynsä isänä: hänellä on kolmevuotias poika ja 11-vuotias ottopoika puolison aiemmasta liitosta. Albumia sitova teema, ”yöllisiä ajatuksia”, sai alkunsa siitä, kun Anderson valvoi ja murehti vanhemmuuden vastuuta.

”Minun on turha yrittää teeskennellä, että olisin parikymppinen”, Anderson, 48, sanoo. ”Siinä olisi jotain hyvin traagista. Parikymppisenä kaikki kiertyi bändin ympärille. Vanhemmiten henkilökohtainen elämä vain on tärkeämpää, perhe ja kaikki siihen liittyvä, vanhemmuus.”

Myös moni muu asia on muuttunut niistä ajoista, kun Suede 90-luvun alussa puski esiin korskeana ja uhmakkaana.

Nuoruuden uho kääntyi vääjäämättömästi kohti tuhoa, kun vuosituhannen vaihteen ympärillä julkaistut levyt kuulostivat yhä innottomammilta. Vuonna 2003 Suede lopulta hajosi, ja yhtyeen jäsenet jatkoivat omillaan.

Seitsemän vuoden tauon jälkeen yhtye palasi taas yhteen ja aloitti uuden aikakauden, jota voisi kutsua nöyräksi paluuksi.

”Ymmärsin mitä olin menettänyt vasta silloin, kun soitimme taas yhdessä”, basisti Mat Osman sanoo. ”Nyt osaan arvostaa jokaista keikkaa aivan eri tavalla, koska se voi olla viimeinen.”

”Kadun monia asioita ajalta ennen yhtyeen hajoamista”, Anderson jatkaa. ”Olimme aivan eksyksissä, koska yritimme väkisin uudistua. Ulkopuoliset tahot pääsivät painostamaan meitä aivan liikaa.”

Kolme vuotta sitten julkaistu paluulevy Bloodsports merkitsi paluuta perusasioihin. Suede halusi tavoittaa taas sen taian, joka oli joskus saanut yhtyeen lentoon. Anderson kiistää, että kyse olisi vain nostalgiasta.

”Menneisyydestä voi ottaa myös oppia. Olimme ehtineet unohtaa, mistä Suedessa on kyse. Halusimme että uudet kappaleet tuntuisivat yhtä hyviltä kuin klassikkomme. Siinä ei ole mitään väärää, jos yhtye pitää kiinni vahvuuksistaan.”

Tämä ei merkitse sitä, etteikö Suede haluaisi edelleen haastaa itseään. Ennen kaikkea yhtye tuntuu olevan ristiretkellä nykyajan vaatimuksia vastaan. Night Thoughts on konseptialbumi, joka toimii ääniraitana levyn mukana tulevalle elokuvalle.

”Meille kerrottiin, että kappaleiden on nykyään napattava mukaansa ensimmäisten 15 sekunnin aikana, koska sen jälkeen ihmiset klikkaavat Youtube-videon pois päältä”, Osman pyörittelee päätään.

”Nyt kaiken pitäisi olla tiiviimpää ja helpommin omaksuttavaa, mutta me halusimme tehdä jotain isompaa ja haastavampaa. Meidän kuulijakuntamme on nyt pienempi, mutta se on hyvin uskollinen. Se antaa meille vapauden tehdä asioita toisin.”

Sueden uusi albumi ja Roger Sargentin ohjaama elokuva Night Thoughts ilmestyy 22. tammikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat