Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milloin konsertissa saa taputtaa?

Esa-Pekka Salonen yllytti vuosisatoja vanhan keskustelun uusiin liekkeihin

Kulttuuri
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Onko taputtaminen kesken teoksen suuri virhe klassisen musiikin konsertissa? Asiaa on pohdittu vuosisatoja, ja pohdinta kiihtyi jälleen loppuvuonna, kun Esa-Pekka Salonen kertoi Guardian-lehdessä varauksellisesti sallivan kantansa: ”En pahastu, paitsi jos ilmaisuvoimainen hiljaisuus rikotaan.” Jatkokeskustelua käytiin aktiivisesti esimerkiksi Slippedisc-sivustolla.

”On kahdenlaista taputusta osien välillä”, Salonen selittää nyt HSTV:n videolla. ”On taputusta joka on ihan okei ja reagointia kuultuun. Jos joku innostuu kovasti jo ensimmäisen osan lopussa ja haluaa taputtaa, niin mikäs siinä”, Salonen sanoo.

Joskus säveltäjät kuitenkin rakentavat osan lopun ja seuraavaan osan siirtymisen niin, että hiljaisuudesta tulee osa ilmaisua.

”Hiljaisuus voi olla se emotionaalisesti tärkein ja emotionaalisin kohta. Jos se tuhotaan varomattomalla taputuksella, muut konsertissa kävijät menettävät jotain kokonaiselämyksestä.”

Usein tällainen hetki tapahtuu hiljaisuuteen hiipuvan hitaan osan jälkeen ennen scherzoa tai finaalia. Kiirettä ei tarvitse pitää teosten lopussakaan. Jos teoksen loppukin hiipuu hiljaisuuteen, sitä on hyvä kuulostella hetki, eikä ryhtyä heti läpsyttämään.

Säveltäjä Magnus Lindberg on HSTV:n videolla varsin salliva: taputus kesken teoksen voi hetken häiritä, mutta se on bisneksen pienimpiä ongelmia. Lindbergin on toki helppo sanoa. Jos hän tekee moniosaisen teoksen, hän määrää osat aina soitettavaksi yhteen ilman taukoja.

Tiukempiakin kantoja on. ”Moukat!” kapellimestari Lorin Maazel karjaisi kerran yleisölle, kun osien välillä taputettiin. Tarinan alkuperä taitaa tosin olla Maazelin satiirisesti ohjaamassa dokumentissa ”kapellimestarin viikosta”. Sydneyssä kapellimestari Alexander Lazarev oli runsas vuosikymmen sitten pilkallinen yleisölle, joka taputti Pjotr Tšaikovskin kuudennen sinfonian (Pateettinen) sankarillis-optimistisen kolmannen osan jälkeen, ennen traagista finaalia. Lazarev nostatti vitsin vuoksi orkesterin taputtamaan erehtyneelle yleisölle, jolloin moni puki jo takkia päälle ja kiirehti salista. Lazareville tuli kiire aloittaa traaginen finaali. Asian voisi hoitaa fiksumminkin ja muistaa samalla, että vielä saman sinfonian kantaesityksessä 1890-luvulla taputettiin jokaisen osan jälkeen – vaikkakin entistä vaimeammin, koska uusi käytäntö oli yleistymässä.

Kiistalla on historialliset juurensa. Vielä Mozartin aikaan 1700-luvun lopulla ja Beethovenista vaikkapa Chopiniin 1800-luvun alkupuolella moniosaisten teosten osien välissä taputettiin yleisesti, ja uuden teoksen erityisen hieno osa saatettiin pyytää soittamaan saman tien uudestaan.

Ammattimaisten kapellimestarien nousu säveltäjien eräänlaisiksi ylipapeiksi 1800-luvun lopulla muutti tilanteen. Vaikutusvaltainen Hans von Bülow ja monet muut ryhtyivät vaatimaan hiljaisuutta, ja von Bülow saattoi jopa lukituttaa salin ovet, jotta siihen asti varsin vapautuneesti tapahtunut kulku esityksen aikana saliin ja sieltä pois tyrehtyisi. Näin suurten sinfonioiden arkkitehtoninen kokonaisuus korostui.

Välitaputukset ovat yhä yleisiä esimerkiksi oopperataloissa suurten aarioiden ja duettojen jälkeen, joskin esimerkiksi Wagnerin oopperoissa väliaplodit kesken näytösten eivät ole tapana.

Ensikertalainen voi pitää säännöt mielessä, mutta stressata ei tarvitse. Ei ehkä ole järkevää taputtaa ensimmäisenä, jos ei tiedä, onko teos jo päättynyt. Mutta viimeistään esittäjän kumartaessa on aina turvallista taputtaa!

Jos ennenaikainen taputuspäästö kajahtaa kuitenkin omista kämmenistä sinfonian tai konserton innostavan teoksen osan jälkeen, häpeän ei ainakaan pitäisi olla turhan suurta.

Kunhan vain olet pitänyt kännykän suljettuna. Paljon kauheampaa on, jos se pärähtää soimaan Nokia-säveltä kesken konsertin kauneimman tai dramaattisimman hetken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat