Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Futuron pelastusoperaatio: Kuinka suomalaisen arkkitehtuurin klassikko päätyi Lontoon katoille

Kulttuuri
 
Tina Korhonen
Craig Barnesin uudelleen rakentama Futuro -talo Central Saint Martins -taideyliopiston katolla Lontoossa.
Craig Barnesin uudelleen rakentama Futuro -talo Central Saint Martins -taideyliopiston katolla Lontoossa. Kuva: Tina Korhonen

Lontoo

Suomalaisen arkkitehtuurin klassikko Futuro-talo saa lasten mielikuvituksen lentämään: yksinkertaisesti siksi, että se näyttää ulkoavaruuden olentojen alukselta, lentävältä lautaselta.

Lontoolainen taiteilija Craig Barnes ei ole tässä suhteessa poikkeus. Pikkupoikana hän vieraili sukulaistensa luona Etelä-Afrikassa, ja naapurin pihamaalla ollut Futuro veti häntä puoleensa magneetin tavoin.

Barnes unelmoi vielä jonain päivänä omistavansa samanlaisen talon.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Barnes palasi Etelä-Afrikkaan. Lapsuuden Futuro oli nyt pahoin ränsistynyt, auringon polttama ja pieneliöiden purema. Talo teki hidasta kuolemaa.

Barnes teki pikaisen kustannusarvion ja hieroi Futurosta kaupat. Viisi päivää myöhemmin talo oli purettu paloiksi, pakattu konttiin ja lastattu rahtialukseen, jonka määränpäänä oli Britannia. Unelmasta oli tullut totta.

"Se oli kuin hyppy tuntemattomaan”, Barnes perustelee heräteostostaan, “ja sellaiseksi se todella osoittautui.”

Espoolainen arkkitehti Matti Suuronen (1933–2013) suunnitteli avaruusajan symboliksi muodostuneen Futuron 1960-luvun puolivälissä ja prototyyppi valmistui 1968. Taloja rakennettiin eri puolilla maailmaa arviolta 80 kappaletta.

Nyt talot uhkaavat olla elinkaarensa päätepisteessä. Peruskorjattuja Futuroja on koko maailmassa vain puolenkymmentä.

“Kun puhuin Futuron omistajan kanssa, hänen suunnitelmansa eivät vakuuttaneet minua. Jonkun täytyi pelastaa talo ennen kuin se olisi myöhäistä”, Barnes kertoo.

On helppo ymmärtää, miksi lapset ihastuvat Futuroon. Mutta mikä sai aikuisen miehen ryhtymään näin pähkähulluun urakkaan, että hän rahtasi lähes purkukelpoisen talon maailman toiselle laidalle?

“Futuro on muotoilultaan ikoninen ja edustaa niin monia asioita tuolta aikakaudelta”, Barnes, 38, kehuu Suurosen työtä.

“Vuosi 1968 oli yksi käännekohta historiassa: se oli optimistisen ajan päätepiste. Futuro oli tuon aikakauden huipentuma: siinä yhdistyivät niin suunnittelu, arkkitehtuuri, kulttuuri, poptaide, tieteiselokuvat, matematiikka kuin yhteiskunta. Futuroon tiivistyi tuon ajan mielikuvituksellisuus.”

Kun Barnesin ostama Futuro lopulta rantautui Brittein saarille, hänellä oli vain kalpea aavistus siitä, mitä tuleman pitää.

“Talo osoittautui kuin suureksi pedoksi, jota on jatkuvasti ruokittava”, Barnes nauraa. “Kunnostus vaati paljon enemmän fyysistä työtä ja rahaa kuin olin osannut arvioida. Hiottavaa oli yhtä paljon kuin kuudessatoista autossa.”

Futuro kuljetettiin maaseudulle vanhan pommitehtaan halliin ja kunnostustyöt alkoivat. Kaikki pinnat oli hiottava ja päällystettävä uudestaan. Puuttuvien osien tilalle oli rakennettava uudet. Oli tehtävä opintomatka Suomeen, jossa hän tapasi Futuro-historioitsija Marko Homeen ja konservaattori Sami Supplyn.

“Heidän ympärilleen aloin rakentaa joukkoa, jonka apuun ja asiantuntemukseen pystyin tukeutumaan”, Barnes sanoo. “Ennen kaikkea Suomessa oli mielenkiintoista nähdä, mistä ympäristöstä Futuro on kotoisin.”

Kunnostustyöhön meni lopulta kaksi vuotta, minkä jälkeen uusi koti löytyi Lontoon kattojen päältä.

Ensin Futuro pystytettiin Matt’s Galleryn katolle Itä-Lontooseen, ja tällä hetkellä se on näytillä Central Saint Martins Collegen kattoterassilla King’s Crossissa. Barnes isännöi talon vierailukierroksia, ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia.

Syyskuussa Futuron on taas aika muuttaa, ja Barnes kertoo “paniikissa” etsivänsä sille uutta sijoituspaikkaa. “Minun takapihalleni se ei ainakaan mahdu”, hän huokaisee.

“Olen unelmoinut, että Futuro jatkaisi matkaansa paikasta toiseen ja sille löytyisi joka kerta erilainen tarkoitus. Lontoon katot on ollut mahtava sijoituspaikka, mutta joskus haluaisin nähdä talon esimerkiksi vuoristossa.”

Myös yksi henkilökohtainen unelma hänellä on vielä toteuttamatta.

“En ole koskaan viettänyt täällä tuntia pidempään itsekseni. Jonain päivänä haluaisin vielä kokea, millaista täällä on nukkua, kokata tai lukea kaikessa rauhassa kirjaa. Tehdä kaikkia niitä asioita, joita varten talo suunniteltiin.”

Lontoon Futuroon järjestetään vierailukierroksia. Lisätietoja osoitteessa futurohouse.co.uk.

Futuron maailma -näyttely on esillä Näyttelykeskus WeeGeessä (Ahertajantie 5, Espoo) 31.1. saakka. WeeGeen Futuro-talo on avoinna yleisölle 10.5.–18.9.2016.

Tina Korhonen
Oma Futuro oli Craig Barnesin unelma jo lapsena. Ensimmäisen kerran hän näki nykyisen talonsa jo kolmevuotiaana.
Oma Futuro oli Craig Barnesin unelma jo lapsena. Ensimmäisen kerran hän näki nykyisen talonsa jo kolmevuotiaana.
Graig Barnes
Futuro löytyi surkeassa kunnossa Etelä-Afrikasta vuonna 2013: siitä puuttui kokonaan muun muassa ovi ja myös ikkunat täytyi uusia.
Futuro löytyi surkeassa kunnossa Etelä-Afrikasta vuonna 2013: siitä puuttui kokonaan muun muassa ovi ja myös ikkunat täytyi uusia.
Tina Korhonen
Craig Barnesin omistamasta Futurosta avautuu nyt näkymä Lontoon King's Crossiin. Alun perin talo rakennettiin 1970-luvun alussa Etelä-Afrikassa.
Craig Barnesin omistamasta Futurosta avautuu nyt näkymä Lontoon King's Crossiin. Alun perin talo rakennettiin 1970-luvun alussa Etelä-Afrikassa.
Tina Korhonen
Futuro on nyt näytillä Central Saint Martins Collegen kattoterassilla.
Futuro on nyt näytillä Central Saint Martins Collegen kattoterassilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat