Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa Futuro-taloista on päätynyt kaatopaikalle

Kulttuuri
 

Matti Suurosen suunnittelemien Futuro-talojen arvostus alkoi nousta vasta 1990-loppupuolella, minkä vuoksi monien talojen ylläpitoa on usein laiminlyöty. Huonokuntoisimpia taloja on kärrätty jopa suoraan kaatopaikalle.

“Osa Futuroista on vuosien varrella tuhoutunut, koska hoitamattomana ja säiden armoilla talo menee huonoon kuntoon”, historioitsija Marko Home sanoo. “Sen sijaan hoidettuna Futuro kestää hyvin.”

Puolenkymmentä Futuroista on nyt entisöity perusteellisesti. Espoon WeeGee-keskuksessa ja Rotterdamin Museum Boijmans Van Beuningenissa työ on tehty museokonservaattorin valvonnassa. Kolme muuta kunnostettua taloa ovat Berliinissä, Canberrassa ja Lontoossa.

“Ihannetapauksessa huonokuntoiset Futurot pitäisi korjata mahdollisimman pian, mutta kyllä niitä tulevinakin vuosina on vielä mahdollista pelastaa, jos omistajien rahkeet ja kiinnostus riittävät. Craig Barnesin Futuro Lontoossa on hyvä esimerkki siitä, että romukuntoinenkin Futuro voidaan korjata uudenveroiseksi.”

Futuron mallikappale valmistui vuonna 1968, minkä jälkeen talon valmistuslisenssi myytiin eri puolille maailmaa. Lopulta tuotanto käynnistettiin noin kymmenessä maassa.

Homeen mukaan Futuro-taloja valmistettiin 1970-luvun puoliväliin mennessä “maltillisen arvion mukaan noin 80 kappaletta, joka tapauksessa alle 100 kappaletta”. Taloista noin 65 on yhä olemassa, ja yksittäisiä Futuroja löytyy aika ajoin lisää.

Suomessa Futuroja valmistettiin 20 kappaletta, joista 12 meni ulkomaisille tilaajille. Nykyään Suomessa on viisi Futuroa. Espoon WeeGee-keskuksen talo on avoinna yleisölle kesäkaudella, mutta muut talot ovat yksityiskäytössä Merimaskussa, Pöytyällä, Kauhavalla ja Ahvenanmaalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat